Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Kiira EV Smack
Velikopotezne afriške električne sanje
Črna celina se po stoletjih kolonialne nadvlade počasi postavlja na lastne noge, a z vidika razvoja novih tehnologij še vedno caplja za preostalim svetom. V Ugandi so prepričani, da slednje lahko spremenijo.
Marko Hanželič
28. avgust 2015 | 8:09:08

Predsednik Ugande Yoweri Museweni, ki podobno kot večina njegovih afriških sotrpinov trpi za sindromom nezamenljivosti in se že tretji mandat oklepa svojega stolčka, bi rad iz svoje domovine na dolgi rok ustvaril tehnološki center vzhodne Afrike in k temu seveda sodi tudi avtomobilska industrija.

Prvi korak k zastavljenemu cilju se imenuje Kiira EV Smack, prvotno projekt študentov univerze Makerere, s katerim se zdaj ukvarja državno podjetje Kiira Motors Corporation (KMC). Slednje je od države že prejelo subvencijo v višini 43,5 milijona evrov, s katero naj bi pripravili prototip in zgradili tovarno v predmestju glavnega mesta Kampale. KMS-jevi cilji so visokoleteči: 7000 avtomobilov letno, opremljenih z litij-ionskimi akumulatorji dosega 75 km.

Glede na videno, je Kiira EV Smack še daleč od uresničitve visokoletečih ciljev ugandske vlade in podjetja KMS, še posebej, če ga dejansko nameravajo prodajati po ceni 20.000 dolarjev, kot so navedli v svojem sporočilu za javnost. Že na prvi pogled se vidi, da pri obliki zunanjosti niso upoštevali niti osnovnih proporcev, že oddaleč pa je povsem jasno, da niti dva spoja na avtomobilu nista enake širine. Vse skupaj bolj spominja na projekt iz domače garaže kot pa na resen projekt države, v katerega je bilo skupaj vloženo že 70 milijonov dolarjev, ki bi jih država bržkone bolj koristno uporabila na drugih področjih. Navsezadnje je Uganda tudi uradno (BDP na prebivalca znaša 704 USD; za primerjavo, Slovenija ima BDP na prebivalca 23.161 USD) ena najrevnejših držav na svetu.

Posvetimo še še samemu avtomobilu, pri katerem na precej nejasnosti naletimo že pri samem pogonskem sklopu. Afričani so Kiiro EV Smack najprej označili za električni avtomobil, nekateri viri pa navajajo hibridni pogonski sklop z 1,8-litrskim bencinskim štirivaljnikom moči 101 kW (138 KM) in elektromotorjem moči 80 kW. Sama teža avtomobila presega 2 toni, na račun zajetnih akumulatorjev pa je prtljažnega prostora sorazmerno malo.

Kljub entuziazmu ugandske ekipe, ki se ukvarja s samim razvojem, si je projekt v javnosti prislužil tudi precej kritik, še posebej na račun predvidene cene, ki je bistveno previsoka za ta del sveta, kakor tudi na račun same karoserijske zasnove. Po mnenju mnogih bi bilo bolje razviti manjše gospodarsko vozilo z dobrimi terenskimi sposobnostmi, kot pa limuzino, namenjeno asfaltnim cestam, saj cestna infrastruktura v vzhodni Afriki še vedno temelji predvsem na makadamskih poteh, mnogi pa v ospredje postavljajo predvsem visoke stroške razvoja.

Kakorkoli že, Uganda po svetu pospešeno išče vlagatelje, ki bi bili pripravljeni podpreti resnici na ljubo nedodelan projekt, a podobno kot e nekateri zdaj smejejo Afričanom, so se pred desetletji Korejcem in Kitajcem, pa se je potem vse obrnilo v povsem drugo smer.

Morda pa iz vsega skupaj res kdaj nastane kaj takšnega, kot vidite na zadnjih treh fotografijah (avtor: Jonathan Kasumba).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
2fast4y
Evo prva električna alfa he he...
28.8.2015 9:40:10
alfafil
Adijo pamet.
28.8.2015 9:48:56
shark911
V projekt so vložili že 70 mio USD,teža presega 2 toni,doseg je 75 km? Tole so si spet nekateri nabasali žepe s subvencijami,hahaha!
28.8.2015 11:12:07
audifan
Za 70 mio USD pa bi lahko imel malo lepšo notranjost ... ne kr eno kravo vrženo not ....
28.8.2015 13:55:19
speedy
Tipična afriška štorija (no, tudi pri nas jih ne manjka - npr. bioplinarne).
2.9.2015 18:13:43

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija