Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zakaj so bile rimske ceste ravne?
V nekaterih državah poznajo rek, da je nekaj ravno kot rimska cesta. Razlog, da so Rimljani gradili ravne ceste, pa je čisto praktičen.
Artur Švarc
21. januar 2016 | 14:33:18

Rimska okupacijska vojska je zgradila tudi prve ceste v Veliki Britaniji, skupno več kot 9000 kilometrov. Večina njih je povsem naravnost, tudi čez drn in strn. Tako imajo na primer v Veliki Britaniji ostanke rimske ceste, ki meri kar 53 kilometrov povsem naravnost, brez enega samega zavoja. Odsek se razteza od Winteringhama do Lincolna.

Zakaj so bile ceste torej naravnost? Zato, ker niso bile namenjene običajnim ljudem, pač pa le vojski, vladnim uradnikom in tistim, ki so imeli posebna dovoljenja. Ceste so bile ravne, da so ti državni aparati lahko potovali kar se da hitro. Ovinki? Priložnost za skrite roparje in dodatna potrata časa.

A če mislite, da je rimske inženirje zmotil hrib ali dolina – tudi pomotoma ne. Rimske ceste so šle naravnost tudi po najbolj strmih pobočjih brez zavojev ali lasnic kot na modernih cestah. To pa zato, ker lahko človek, ki koraka peš v breg in na vrhu počiva, preden nadaljuje, porabi manj časa, kot če bi delal zavoje ali hodil po rahlih vzponih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
kimikaze
Ko navigacija odpove, vprašaš Rimljane za najkrajšo pot
21.1.2016 20:07:55
skrivo
Zelo poučen članek! Pa še manj tlakovcev so porabili! Žena zgodovinarka je dodala še eno podrobnost: vse rimske ceste so bile nekoliko nagnjene v obe smeri (levo-desno), da na cesti ni nikoli stala voda! To bi morali v teh modernih časih tudi naši gradbinci vedeti, ne pa da na cesti ob dežju vsake toliko priletiš v "bazen"
21.1.2016 22:13:11
aichi
jp, takrat so bli pametnejši kot danes
21.1.2016 22:19:05
shark911
Gre za kleparsko-ličarsko lobi...tudi oni morajo živeti,haha
22.1.2016 10:01:21

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija