Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Ekologija
Biogoriva porabijo več vode od fosilnih
Če spadate med tiste, ki brezpogojno prisegate na vse, kar je zeleno, ekološko in bio, potem je čas, da vklopite tudi razum.
Artur Švarc
13. marec 2016 | 13:20:57

Včasih ideja o ekološki neoporečnosti zaslepi dejstva, ki govorijo drugače in resnico kažejo v drugi, neprijetni luči kot del drugačne celote in ne le tistega, kar želijo, da bi videli.

Argonne National Laboratory iz ameriškega Lemonta je preučil življenjske cikle različnih alternativnih goriv in ugotovil, da porabijo več vode kot fosilna goriva. Za osnovo so vzeli količino porabljene vode za enoto energije in prevožen kilometer, primerjali pa so bencin, dizel, zemeljski plin, elektriko, biodizel, etanol in vodik iz različnih izvorov. Elektrika, pridobljena za elektro vozila zahteva 19.185 litrov za kilometer, če izvira iz hidroelektrarn (razlog je večinoma izhlapevanje vode iz jezu) ali praktično ničen, če je iz vetrne elektrarne. Med manjšimi porabniki so še zemeljski plin (59 l/km), dizel (154 l/km), bencin (166 l/km) in elektrika iz zemeljskega plina (284 l/km). 

Ekološka goriva pa so druga pesem - kilometer z biodizlom porabi 2424 l/km, etanol pa celo 1933 l/km. Vodik je nekje na sredi - med 400 in 496 litri na kilometer, odvisno od izvora. Elektrika iz premoga porabi 659 l/km, jedrska energija pa za kilometer na elektriko zahteva 779 L/km. 

Poraba vode pri pridobivanju biogoriv je samo en del te zgodbe, a študija ANL kaže, da ima vsaka, tudi tako dobronamerna rešitev, dve plati medalje. Študija je bila omejena samo na pridobivanje, seveda pa so še hujše reči kot poraba vode, zaradi katerih prvenstveno iščemo alternative fosilnim gorivom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
johnnyenglish
biodiesel je največje sranje k obstaja za auto natankat
13.3.2016 19:09:13
alfafil
In voda bo kmalu dražja od nafte in najbolj strateška dobrina..Ampak naša vlada dovoljuje da arabci kupijo Costello,da bomo po nafti,kupovali še vodo od njih in to na našem ozemlju.
14.3.2016 13:05:36

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija