Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Iz puščave s Citroenovim motociklom
Zgodba bi lahko bila osnova za Mad Maxa, Malega princa ali Feniksov let ali novo sezono MacGyverja.
Artur Švarc
6. junij 2016 | 14:47:25

1993 je takrat 43-letni Francoz Emile Leray, nekdanji električar, s svojim Spačkom odšel na avanturo v Maroko. Z avtom je želel prevoziti puščavo, a je zletel s ceste in ostal z razbitim avtomobilom sredi ničesar. Vedel je, da ima hrane in vode za dobrih deset dni, prav tako bi bilo silno nespametno odpotovati peš, zato se je lotil inženirskega podviga. Karoserijo Spačka je uporabil za zavetišče, iz podvozja pa je začel graditi motocikel. Na vročem saharskem soncu je delal brez pravega orodja, z le nekaj izvijači in kladivom. Iz ostankov je sestavil nekaj, kar je spominjalo na motocikel, motor je vgradil na sredino, za njim je sedel na sedežu, narejenem iz Spakovega odbijača.

In kar je bilo še najbolj neverjetno, motor je kolo poganjal kar neposredno z bobnom kot pri nekaterih kolesih s pomočjo trenja. Računal je, da bo reč sestavil v treh dneh, potreboval pa je devet dni, ko se je z le pol litra preostale vode podal iz puščave. Po dnevu vožnje je Emilea ustavila maroška policija in ga pospremila do najbližje vasi, hkrati pa je model dobil še kazen – red mora biti – prometno dovoljenje ni ustrezalo temu, kar so policaji videli.

Njegovo zgodbo so v devetdesetih sicer objavili francoski mediji, a Emile Leray je raje ostal anonimen in šele pred kratkim povedal svojo zgodbo za 2CV Magazine. Citroenov motocikel še vedno hrani v garaži, živi pa na severozahodu Francije.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
denis1304
tega tista dva iz Mythbustersov nista znala ponovit in ugotovila, da ni možno...
6.6.2016 15:00:25
aichi
Če sta bla unadva leva, ta tip se je dejansko pripeljal s tem iz puščave
6.6.2016 15:10:28

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija