Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Graham je pripravljen
Prometne nesreče, če izvzamemo nekaj prekucnjenih vozov in viteške dvoboje, v preteklosti niso imele vpliva na evolucijo človeka. A spoznajte Grahama, ki ni s tega sveta, temveč s planeta, na katerem so prometne nesreče del vsakdanjika že tisočletja.
Marko Hanželič
24. julij 2016 | 17:23:44

In prav zato je Graham popolnoma prilagojen življenju s prometom, njegovo telo pa je zmožno brez večjih težav prenesti trke, ki bi pri običajnem človeku povzročile hude poškodbe ali celo smrt. Graham je pravzaprav digitalni plod sodelovanja med umetnico Patricio Piccinin, vodilnim avstralskim travmatologom Christianom Kenfieldom in strokovnjakom za varnost v cestnem prometu dr. Davidom Loganom.

Ker se promet in s tem tudi hitrosti, s katerimi potujemo, razvijajo precej hitreje od evolucije človeka, je človeško telo seveda zelo slabo prilagojeno za takšne razmere in sile, ki v primeru trka delujejo nanj. Graham sicer ni mister univerzum, je pa v tem pogledu v veliki prednosti pred nami, navadnimi smrtniki. Njegova glava je pravzaprav s kožo prevlečena čelada, v kateri se pretaka več cerebrospinalne tekočine kot pri običajnem človeku, dodatno vezivno tkivo pa dodatno varuje možgane pred pretresom. Vrat, ki je eden krhkejših delov človeškega telesa, je pri Grahamu pravzaprav podaljšek trupa. Prsni koš je dodatno ojačan, v njegovi notranjosti pa so bionične zračne blazine, ki segajo vse do brade. Tudi Grahamove okončine so prilagojene morebitnim trkom, kar pomeni bolj vrtljive sklepe in zaščito za najbolj izpostavljene sklepe, kot so kolena ali gležnji.

Izdelavo Grahama je sicer naročila avstralska organizacija za cestno varnost, ki je s projektom želela pokazati, kako krhka so pravzaprav človeška telesa. Varnost v cestnem prometu se globalno sicer izboljšuje, a WHO poroča, da se letno na cestah po svetu še vedno ubije 1,2 milijona ljudi.

Več o Grahamu lahko izveste na www.meetgraham.com.au.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
alfafil
itak kmalu ne bomo več vozili avte,ampak oni nas
25.7.2016 11:12:01

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija