Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Severna Koreja Volvu dolguje velike številke
Švedi so vedno vpleteni v čudne zgodbe – ta je povezana s Severno Korejo.
Artur Švarc
21. april 2017 | 10:55:34

V sedemdesetih so se vodilni Švedi spomnili, da bi lahko izvažali v Severno Korejo. Švedski velikani SKF, Sandvik In Volvo so bili, ki so se podali na ta zaprti trg. Volvo je dobil naročilo za 1000 primerkov 144 in 1974 začel dobavljati avtomobile Pjongjangu. A kmalu je postalo jasno, da za dobavljeno plačila ne bo, pravzaprav ga nikoli ni bilo. Upoštevajoč inflacijo to zdaj znese stotine milijonov dolarjev.

Celo na Švedskem je veljalo, da gre za urbani mit, dokler niso tega potrdili pri EKN, posebni garancijski banki za švedski izvoz, ki je zdaj lastnik terjatev. Tam so sporočili, da to drži in da dolg znaša 302 milijona dolarjev. In čeprav je praktično neverjetno, da bi zdaj tretji iz vladavine očetov Severne Koreje, dolg poravnal, mora EKN vsako leto vseeno poslati dopis z opozorilom.

In kar je najbolj zabavno, 144-ke še vedno vozijo po Severni Koreji in sploh niso v slabem stanju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija