Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Avtomanijin izlet
S Kono v dolino Piave
Lep februarski dan je bil kot naročen za izlet v italijanske Dolomite.
Artur Švarc
11. februar 2018 | 22:58:18

Ena najlepših dolin v naši soseščini je dolina reke Piave. Reka je znana po točki, na kateri so se po Čudežu pri Kobaridu 1917 ustavili avstroogrski vojaki, vodi pa po dolini navzgor vse do slovitega zimskega središča Cortina d'Ampezzo, kjer so bile leta 1956 tudi 7. zimske olimpijske igre. Na poti do tja lahko uživamo v prekrasnih gorah, samih tri tisočakih, ki so, če je svetloba prava, tudi neverjetno estetsko doživetje. Dobrih 20 kilometrov pred Cortino se na desno odpre tudi pogorje Kadore, ki jo v svoji pesmi Rudeči cvet kot goro omenjajo Beneški fantje.

Na poti do Cortine si lahko ogledate tudi do 1989 z 261 metri najvišji evropski jez, Vajont, ki pa je tudi prizorišče ene največjih tragedij v sodobni zgodovini, ki jih je povzročila človeška nečimrnost. Pozno zvečer 9. oktobra 1963 je skoraj tristo milijonov kubikov plazovite zemlje s pobočja gore Toc zgrmelo v akumulacijsko jezero za jezom, kar je povzročilo 250 metrov visok tsunami s 50 milijoni kubikov vode, ki je pridrvela v vas Longarone pod jezom in v nekaj minutah zradirala celotno skupnost in okoliške vasi. Umrlo je 1910 ljudi, od tega 485 otrok, 350 družin je bilo v celoti izbrisanih. Več o sami nesreči v prihodnjih dneh.

Pot od Ljubljane nas je s Kono vodila po avtocesti proti Benetkam, dobrih 100 kilometrov od slovensko italijanske meje pa se avtocesta odcepi proti Pordenoneju in pelje praktično do nesrečnega Longaroneja.

 

Z avtomobilom se da odpeljati iz vasi skozi čudovito galerijo v gori do jeza, kjer parkiramo in si ogledamo prizorišče tragedije, tudi z uro in pol trajajočim vodenim ogledom. Same energije na kraju niso prijetne, pri srcu pa stisne pogled na imena 480 otrok na zastavicah, obešenih na ograjo nad jezom. Nasploh ta kraj ni za ljudi s strahom pred višino, saj so prepadi nad zdaj zasutim jezerom zares izjemni.

Ves čas se sliši tudi padanje kamenja in skal v globel. Skozi predor vodi enosmerni promet, urejen s semaforjem, sredi galerije pa je tudi spominski prostor za 50 žrtev, ki so umrle na samem jezu.

Pred Cortino lahko vidite olimpijsko skakalnico, sama Cortina pa tako ali tako ponuja razgled na svoje olimpijske objekte.

Pot smo nadaljevali proti severu, dobrih 30 kilometrov naprej je Južna Tirolska, natančneje Toblach, kjer izvira reka Drava, na poti skozi dolino pa se na desni odpre tudi razgled na slavni dolomitski trojček, Tri cine. Tritisočaki okoli nas spomnijo na še en dogodek pred 100 leti, ko so si v prvi svetovni vojni nasproti stali avstro-ogrska in italijanska vojska, vsaka s svojega tri tisoč metrov visokega pogorja.

V Toblachu lahko zavijete levo globlje v Južno Tirolsko vse do Bolzana ali desno navzdol po dolini Drave do Špitala in Beljaka. Če vam čas omogoča, predlagamo bližnjico čez Hermagor in ogled ledeniškega »Portoroža« na vrhu planin, Weissenseeja.

Od tam je dobrih 15 kilometrov čez Korensko sedlo do Kranjske gore in po poti zgornjesavske doline pridemo do Jesenic in naprej do doline.

Iz Ljubljane do Cortine je po italijanski strani 317 kilometrov, čez Beljak in dravsko dolino pa 284 kilometrov. Skupaj smo s Kono naredili dobrih 630 kilometrov izleta, pa še je ostalo za črtico goriva. Pot iz Ljubljane do Cortine traja dobre tri ure.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
IcEmAn
To je bil enodnevni izlet? Se časovno izide (da si lahko vmes tudi še normalno pogledaš kaj po poti)?
13.2.2018 18:57:25

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija