Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Zgodbe ljudi
Rockerski dobrodelnež, ki mladim približuje glasbo
Obdarovanje šol z glasbili in osveščanje najmlajših o tem, da je ustvarjanje glasbe lahko življenski projekt, je za Marka Šoršaka Sokija postala nekakšna stalnica v zadnjih nekaj letih, čeprav iskreno priznava, da mu dobrodelni projekt jemlje veliko energije. K projektu so zdaj pristopili tudi pri Toyoti, kjer so že nekajkrat do zdaj pokazali čut do družbeno odgovornih dejanj.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Facebook
30. april 2018 | 14:49:01

Šoršaka sicer najbolj poznamo kot bobnarja izjemno uveljavljene rock zasedbe Elvis Jackson, ki koncertira tako doma in v tujini. Čeprav na vprašanje, od kje ideja za obdarovanje šol z glasbili, iskreno prizna, da še danes nima pravega odgovora, ideja o novem projektu se v grobem začne razvijati na praznovanju njegovega 20.rojstnega dne, ko je v družbi svojih glasbenih prijateljev sklenil, da bo nekako skušal vnovčiti svoje ime in povezoval glasbenike, da bi poskrbeli za bodoči rod glasbenikov. Od tu tudi ime projekta 20 za 20. 

V pravo akcijo stopi novembra leta 2014, ko prvo osnovno šolo obdari s kompletom bobnov in na tak način s svojo gesto želi dvigniti standard glasbenega izobraževanja in hkrati učiteljem ponuditi nova orodja za izvajanje glasbenih krožkov. Tako se otroci v zelo zgodnji fazi razvoja spoznajo z glasbili, ki so del našega vsakdana, a kaj ko ogromno šol preprosto nima dodatnih sredstev, da bi si na primer kupilo set bobnov ali bas kitare. V preteklem tednu je Soršak obdaroval že 84. osnovno šolo in kot sam pravi, najboljši del tega projekta je, da se kažejo številni pozitivni učinki njegove dobrodelnosti. Oblikovale so se številne osnovnošolske glasbene skupine, učenci so začeli izboljševati svoje ocene, naučili so se timskega dela, tudi interakcija med učiteljem in učencem je precej boljša, obenem pa je ta projekt prispeval tudi k odpiranju dodatnih delovnih mest. In to so v osnovi tudi razlogi zakaj iz prvo načrtovanih 20 obdarjenih šol, se v bližnji prihodnosti projekt približuje stotim šolam in kot vse kaže bo šel projekt še veliko dlje, saj ima na seznamu še vsaj 60 prijavljenih osnovnih šol. Verjetno bo cilj sto obdarjenih osnovnih šol dosegel še v letošnjem letu, zatem pa bo potrebno razmisliti na kakšen način nadaljevati. Obenem ga veseli dejstvo, da je v teh letih projekt postal prepoznaven tudi slovenski javnosti. Leta 2015 mu je predsednik republike Borut Pahor podelil priznanje Jabolko navdiha, ki ga prejmejo posamezniki s posebnimi zaslugami za navdih družbi.

Projekt je plod njegove domišljije in ga finančno v celoti pokriva z denarjem, ki ga je sam zaslužil z udejstvovanjem v bendu in s poučevanjem bobnov, medtem ko je za podarjena glasbila vedno poiskal donatorje, ki so mu z veseljem priskočili na pomoč. V začetku so to bili povečini njegovi glasbeni kolegi, v zadnjem času pa se v projekt vključujejo tudi posamezna podjetja in ker letno prevozi več kot 30 tisoč kilometrov so partnerstvo z njim sklenili pri slovenski izpostavi Toyote. Pravzaprav jim bo večno hvaležen, da so mu ponudili priložnost predstaviti in glede na poslanstvo Toyote, je bil dogovor hitro sklenjen. Na uporabo je dobil enoprostorskega Versa z dizelskim motorjem, ki mu v prvi vrsti prostorsko odlično služi, hkrati pa je na dolgih poteh, kot sa pravi, tudi precej varčen. Namreč, če je bil prej s svojim avtomobilom omejen na obisk ene šole in enega seta bobnov, zdaj lahko obišče vsaj dve ali tri šole dnevno, kot se je to na primer zgodilo pred nekaj dnevi na Obali. Najprej obisk OŠ Ankaran, nekaj ur kasneje pa še druženje z osnovnošolci OŠ Šmarje pri Kopru, kjer smo se mu na kratko pridružili tudi mi in preverili utrip dogajanja. Na vsaki šoli je to nekšen dogodek tedna ali meseca, ko se za 45 minut takorekoč vsi učenci in učitelji zberejo v telovadnici ali večnamenskemu prostoru in skupaj z njim pripravijo zanimiv program.

Soršak pravi, da tako kot z učenci, tudi s Toyoto zelo hitro medsebojno energijo, ki ne temelji le na uporabi avtomobila, pač pa se bo zgodba v prihodnje razvijala v smeri, da bo k projektu pristopila večina Toyotinih trgovcev po Sloveniji, ki bodo za osnovne šole prispevali sredstva za nakup bobnov oziroma drugih glasbil. Sodelovanje z omenjeno znamko ga vedno spomni na njegov prvi avto – Toyota Carina z dizelskim motorjem. Leta 2001 ga je z letnico 1989 odkupil od očeta in posebnost tega avtomobila je bila v izjemni ohranjenosti ter vzdržljivosti materialov. Avto je imel prevoženih 255 tisoč kilometrov in sklopka, ko je avto prevzel v svoje roke, na primer še ni bila zamenjana. Soršak dodaja, da se ta avto ni preprosto ni pokvaril. V nekaj naslednjih letih je zdržal še vsa potovanja na koncerte. No, vmes je sicer zamenjal nekaj znamk, a pravi, da ima s Toyotami in njihovo filozofijo nekakšno posebno vez, ki bo zagotovo trdna še veliko let.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija