Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Zgodbe ljudi
Risal je Volkswagne, zdaj Audije, nekoč bo morda Lamborghinije
Domen Ručigaj je še eden tistih Slovencev, ki je po študiju kariero začel graditi v tujini. Danes je del Audijeve oblikovalske ekipe, kjer rišejo avtomobile, ki bodo na ceste zapeljali čez 4 ali več let. Počasi, a vztrajno se vzpenja po lestvici in potihem si želi, da bi nekoč dosegel pozicijo Roberta Lešnika, ki mu je pred leti odprl vrata v svet avtomobilskega oblikovanja.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in osebni arhiv
4. junij 2018 | 8:37:34

Njegova strast do skiciranja in risanja se je začela oblikovati že v zelo mladih letih, ko je začel prebirati vse avtomobilske in oblikovalske revije, ki so bile tisti čas na voljo v domačih trafikah. Po srednji šoli se je vpisal na študij grafičnega oblikovanja, vse do trenutka, ko je spoznal takrat že uveljavljenega Roberta Lešnika, ki je pred leti v Portorožu predstavljal novo generacijo VW Passata. Lešnik, danes vodja zunanjega oblikovanja pri Mercedesu, je v njem prepoznal talentiranega oblikovalca, a kot pravi Ručigaj, je njuno prvo srečanje minilo tudi v duhu kritičnosti nad njegovim dosedanjim delom, za kar mu je pravzaprav zelo hvaležen. In prav Lešnik mu je takrat s povabilom na Volkswagnovo prakso mladih oblikovalcev, čeprav se je kmalu zatem preselili v oblikovalski oddelek Kie, odprl vrata v avtomobilsko oblikovanje. Zelo hitro prišel do spoznanja, da je vstopil v ekipo številnih nadarjenih oblikovalcev in to je obenem pomenilo tudi 14-urni delovnik sedem dni v tednu.  V praksi je to pomenilo projektno skiciranje, kjer nadrejeni postavijo nekaj smernic, mladi talenti pa se na tak način kalijo in dokazujejo. Ručigaj je v oblikovalske studie začel spoznavati še v analognem času, ko so skice nastajale s kredo in markerji, medtem ko delo danes poteka popolnoma digitalizirano.

Zdaj je Domen Ručigaj ustaljen del oblikovalske ekipe Marca Liechteja, ki skrbi za zunanjo oblikovalsko kreativo novih Audijev in nosi naziv Senior Exterior Designer (oblikovalec z več kot 10-letnimi izkušnjami in lahko vodi skupino oblikovalcev). Kot sam pravi, je zdaj skiciranja precej manj kot nekoč, ko je bil vajenec. Urniki med tednom so še vedno zelo dolgi, a ti so zdaj polni različnih sestankov z drugimi razvojnimi skupinami znotraj znamke. To je posredno tudi eden od razlogov, zakaj so si avtomobili oblikovno precej podobni. Namreč, tehnologije se razvijajo precej hitreje kot nekoč in temu primerno s strani razvojnikov prihajajo novi normativi, ki se jim morajo prilagajati. Maske vozil postajajo vedno večje, saj je zelo pomembno na kateri poziciji so postavljeni določeni senzorji in radarske kamere, saj je to povezano tudi z aktivno varnostjo na cesti in na preskusnih trčenjih NCAP, ki so avtomobilske proizvajalce zelo pomembni. 

Oblikovalska identiteta mora biti zelo pomembna pri oblikovanju avtomobila, zato po mnenju Ručigaja ni pametno drastično spreminjati obliko iz generacije v generacijo. Bolje je nadgrajevati obstoječo osnovo, ki bo med kupci prinesla veliko več zanimanja. Seveda, tako kot mnogi tudi v njihovem podjetju na več točkah po svetu izvajajo tako imenovane klinike, kjer na skrivnostno lokacijo povabijo povsem običajne ljudi in jim pokažejo njihove stvaritve, da bi dobili nekakšno drugo mnenje. In ta odziv jim veliko pomeni, saj so še vedno v fazi, ko lahko določene stvari izboljšujejo. Povprečen razvoj avtomobila traja dobre štiri leta, od tega sta dve leti namenjeni oblikovanju. A vendar se zgodijo tudi primeri, ko oblikovalske ideje skicirane med vožnjo na prtiček padejo na plodna tla pri šefih. To se je na primer zgodilo za VW Touareg, ko je še bil del Volkswagnove oblikovalske ekipe. Zdaj pa je že tri leta pri Audiju, kjer na študijskih projektih ustvarjajo nove oblikovalske smernice, ki so precej bolj drzne. Ručigaj izpostavi predvsem njemu zelo všečnega Audija e-tron Sportback Elaine Concept, ki so ga predstavili pred nekaj meseci. Kot pravi zelo zanimiv eksperiment, ki ima gene modela A7 Sportback, le da je gnan na elektriko.

Ker Ručigaj in sodelavci v tem trenutku že rišejo avtomobile za leto 2024, smo ga povprašali, ali bodo športni terenci takrat še vedno tako priljubljeni. Temu seveda prikimava in pravi, da jim bo morda priljubljenost še bolj rasla, saj gre za koncept avtomobila z ogromno uporabnimi lastnosti, ki jih uporabnik vozila danes potrebuje. So prostorni, varni, nekateri zelo hitri in nenazadnje so izredno praktični. A ne glede na to, sam trenutno vozi Audi A1 Sportback, ki je za mestni vrvež Ingolstadta še najbolj praktičen avtomobilček. 

Oblikovanje avtomobilov je sestavni del njegovega življenja. Pravzaprav nekakšna strast, ki še danes ne pojenja in ga žene naprej, da postane še boljši, saj je zelo dobre konkurence oziroma talentiranih oblikovalcev na trgu ogromno. Seveda, je pri vsem potrebne tudi nekaj sreče. Ručigaj vztrajno sledi svojim sanjam in cilju, da bo nekoč vsaj tam, kjer je danes Robert Lešnik pri Mercedesu. A ko ga vprašamo, kje je njegov vrh, ki je zapisan v sanjah, brezkompromisno pove, da je to delovno mesto v Sant'Agati Bolognese, kjer se rojevajo rjoveči biki. Trenutno Lamborghinijev oblikovalski oddelek vodi Mitja Borkert, ki je nekoč služboval pri Porscheju. Sliši se čudno, ampak med dizajnerji velja, da je največji izziv narisati novega VW Golfa ali Audija A1, saj gre za masovno proizvodnjo, medtem ko je pri Lamborghiniju na prvi pogled delo oblikovalcev morda malce lažje, saj jim je prepuščena večja svoboda, ko gre govora o oblikovalski drznosti. Obenem ne pozabi dodati, da je oblikovalcem zelo pomembna tudi zunanja kritika javnosti. O novinarjih nima slabega mnenja, ravno nasprotno opaža, da so ti vedno bolj specializirani, a vendar za določen del teh je jasno, katerim znamkam so bližje. Na primer, italijanski novinarji bodo vedno zagovarjali svoje produkte.  Sam pri sebi Ručigaj še vedno upa, da se bo v prihodnje zgodila kritika iz ust oziroma izpod peresa Jeremyja Clarksona. Morda bo prva priložnost že pri novem Touaregu.   

Čeprav skrbi za podobo Audijev, ga vseeno povprašamo, katere znamke oziroma modeli oblikovno izstopajo v njegovih očeh in razmišljanju. Izjemno čist in prefinjen dizajn v tem trenutku imajo Volvo, Land Rover in Jaguar, omeni tudi Alfo Romea Stelvia, kjer doda, da so Italijani morda pretiravali z velikostjo sprednjih žarometov.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija