Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Razvoj
Od –40 do 910 stopinj, tako preskušajo avtomobile
Temperatura v sibirski vasi Ojmjakon je več mesecev na leto 50 stopinj pod ničlo. Ta vas velja za najhladnejši stalno naseljeni kraj na Zemlji. Na drugi strani libijsko mesto Al Azizija z najvišjo izmerjeno temperaturo 57 stopinj velja za najbolj vroče mesto na svetu.
Uredništvo Seat
23. julij 2018 | 9:00:43

Da bi zagotovili, da lahko vozilo zanesljivo vozi v krajih s tako različnimi podnebnimi razmerami, tudi dele in prototipe izpostavljajo skrajnim temperaturam. V nadaljevanju so opisana temperaturna nihanja v fazi razvoja in izdelave vozila.

Ekstremno vroči motorji pri 910 stopinjah: To temperaturo motorji dosežejo med 12-urnimi testi pred proizvodnjo. Motor navijejo na 6500 vrtljajev na minuto, s čimer simulirajo njegovo delovanje v vseh možnih razmerah.Cilj tega testa je preveriti največjo zmogljivost, obenem pa nadzorovati porabo goriva in ravni izpustov.

Od arktičnega mraza do puščavske vročine 45 stopinj: V tehničnem centru SEAT armaturne plošče, avtomobilske sedeže in volanske obroče testirajo v vremenski komori. V tej komori temperature nihajo od 40 stopinj pod ničlo do 110 stopinj nad ničlo. Blizu severnega polarnega kroga tudi analizirajo prototipe v resničnih razmerah vročine in mraza. Opravijo več kot 60 testov in na zmrznjenem jezeru, ki služi kot poligon za vožnjo, pri 35 stopinjah pod ničlo prevozijo 30.000 kilometrov. Na drugi strani sveta strokovnjaki izvajajo teste, kot so protizdrsni nadzor, sesanje prahu in vožnja po gramozu, v puščavskem območju pri 45 stopinjah Celzija.Cilj teh testov je zagotoviti vzdržljivost in funkcionalnost vsakega dela.

Avtomobilski sedež, ki doseže 40 stopinj: Ogrevani sedeži lahko to temperaturo dosežejo v 15 minutah. Da bi preverili, ali je toplota enakomerno porazdeljena, vozilo zapeljejo v kabino, v kateri je temperatura –20 stopinj Celzija, in ga analizirajo s termografsko kamero.Cilj je zagotoviti udobje voznika.

Kakšnega vonja je volan, ko se segreje na 60 stopinj? Zaradi toplote lažje prepoznavamo vonje. Ekipa strokovnjakov iz oddelka za kakovost pri družbi SEAT zato vozilo segreje nad 60 stopinj, preden v notranjosti vozila preveri, kakšen vonj imajo različni materiali.Cilj tega testa je zaznati morebitne neprijetne vonjave.

Pri 900 stopinjah za zagotovitev vzdržljivosti: Visoke temperature se uporabljajo za testiranje vozila, pa tudi za izdelavo nekaterih delov. Na primer, 15.000 ton aluminija topijo pri 700 stopinjah, da izdelajo menjalnike.Ko so izdelani, jih do 14 ur hranijo v pečici pri 900 stopinjah, s čimer za 5000-krat povečajo njihovo vzdržljivost.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija