Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Od blizu
Ponarejeni rezervni deli vplivajo tudi na varnost vozila
Azijski trg ponarejenih izdelkov že vrsto let finančno močno cveti, a se tako proizvajalci kot inšpekcijske službe uspešno borijo, da bi ti izdelki našli končnega kupca. Tudi zato je koprsko pristanišče postalo pomembno mesto, kjer s tovornimi ladjami v Evropo prihajajo zabojniki s ponaredki.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
30. julij 2018 | 9:55:52

Pri Renaultu so nam na kratko pokazali razlike kakovosti v nadomestnih delih, ki prihajajo iz Francije, Novega Mesta ali pa iz Tajvana, Kitajske in Turčije. Ti imajo temu primerno svojo inšpekcijsko službo, ki tesno sodeluje tudi s slovensko carino in inšpektorji. A zgodba ponarejenih izdelkov se začne, ko lastniki avtomobilov poskušajo poiskati najnižjo ceno pri nabavi rezervnih oziroma nadomestnih delov za popravilo ali servisiranje vozila. Ponarejeni nadomestni deli so praviloma občutno cenejši od originalov, a hkrati ne dosegajo kakovosti, ki jo ponuja proizvajalec. V Renaultovem tehničnem centru v Franciji je bilo prav na tem področju izvedenih nekaj raziskav, v katerih so primerjali različne originalne in neoriginalne pokrove motorja, vetrobranska stekla in odbijače. Na neoriginalnih delih so opazili znake korozije, nestandardne oblike, neustrezno težo delov …

No, nam so pobliže pokazali na primer dva različna pokrova motorja, kjer gre opaziti, da spoji drugačni, da je galvanski nanos povsem drugačen in da je uporabljeno jeklo slabše kakovosti. Pri Renaultu večinoma uporabljajo borovo jeklo. Še večja težava je obstojnost, saj ti deli praviloma začnejo prej rjaveti, kajti protikorozijska zaščita je slaba. Pri tem je pomembno poudariti, da je vsak rezervni del opremljen z vgraviranim 3D znakom znamke in posebno kodo za sledljivost.

Kakopak, največ ponarejenih rezervnih delov k nam prihaja iz Kitajske in Tajvana (nekaj teh ponaredkov prihaja tudi s tovornjaki iz Turčije, Srbije in BiH), a večino teh prestrežejo že v koprskem pristanišču. Da bi carinski delavci in drugi zaposleni, ki opravljajo tržni nadzor, lažje prepoznavali ponaredke, pri Renaultu pripravljajo posebna izobraževanja, da bi ti lažje ločevali original od ponaredka. Najbolj pogost primer ponaredka so ključi ali zavorne ploščice, ki so zapakirane v posebni škatli, na kateri je zapisan Renault Clio ali Dacia Duster. V tem primeru gre zagotovo za ponaredek, saj pri Renaultu uporabljajo škatle z zlatorjavo barvo ter napisi, na njem pa je samo nalepka s kodo. Kot pravijo pri Renaultu so pred časom prav v koprskem pristanišču zasegli pošiljko ponaredkov v vrednosti pol milijona evrov. Vse to evidentirajo in sprotno uničujejo. 

Celotna skupina Renault imajo zaščitene vse logotipe in celoten industrijski dizajn, kar je nekaj povsem običajnega za koncern takšnega obsega. Iz tega naslova lahko lažje prežijo za ponarejevalce in jih posledično preganjajo pred sodišči. Obenem imajo vzpostavljeno tudi vez s posebno agencijo, katere zaposleni imajo dovoljenje za nakupe ponarejenih delov, te pa kasneje lahko uporabijo kot dokaz pred roko pravice. Ponarejene dele je pogosto možno najti na spletnih straneh, v različnih spletnih prodajalnah, zato vsem takim podjetjem pri Renaultu pošljejo opozorilno pismo s pozivom k prekinitvi takih aktivnosti, obvesti se tržna inšpekcija, v kolikor to ne zadostuje, sledi tožba. Prav tako izpostavljajo težavo neavtorizirane uporabe logotipov, saj se smatra kot ponarejanje. Renaultov znak, ki je zaščiten vse od leta 1998, je prepoznan po obliki romba oziroma diamanta, pod takšno zaščito znaka pa sodijo še logotipi Motrio, F1 Renault team, nazivi vozil Clio, Megane, Scenic...

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
klemens
Kolega je razbil mercedesa A. Klepar mu je rekel, naj ne kupuje novih ponaredkov, ker začnejo zelo hitro rjaveti, tolerance so izven mej, naj raje poišče rabljene originalne dele (pločevina), da bo vozilo še za nekaj let.
30.7.2018 12:00:30
denis1304
če bi bila cena nadomestnih delov vsaj približna ceni prve vgradnje, potem se sigurno ne bi toliko ljudi ukvarjalo s kupovanjem ponaredkov
2.8.2018 14:03:03

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija