Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Zastava Jugo
10 dejstev, ki jih o jugoslovanskem ponosu morda niste vedeli
Jugo oziroma kasneje Yugo je bil simbol nekdanje skupne države in se je kot tak z velikimi črkami zapisal v zgodovino. Danes so ti primerki redki na naših cestah, v osemdesetih prejšnjega stoletja pa je bil ta na vrhuncu slave in nekakšen statusni simbol takratne družbe.
Artur Švarc
23. januar 2019 | 11:12:00

Čeprav njegovo zgodovino in dogajanje povečini poznamo, so nekatera dejstva morda še danes širši javnosti neznanka. Nekaj teh je pred nekaj leti zapisal Jason Vuić v knjigi – Yugo, vzpon in padec najslabšega avtomobila v zgodovini.

- Čeprav je poznan kot Jugo, je imel v fazi razvoja in še v začetku proizvodnje oznako Zastava 102, ki so jo uporabljali tudi v sporočilih za novinarje.

- Logično razmišljanje o njegovem imenu se povezuje z našo nekdanjo skupno državo Jugoslavijo, a ameriški avtor v svoji knjigi piše, da je ime izbrano po istoimenskem vetru. Menda je bilo takrat moderno, da se nekateri modeli v avtomobilizmu imenujejo po vetrovih. Tako so na primer pri VW-ju poimenovali  Passata, Scirocca in Jetto. Jugo je po nekaj letih postal Yugo, da bi njegovo ime zvenelo prepričljivejše na mednarodnih trgih.

- Dizajn Juga je bil izdelan v torinskem oblikovalskem studiu, kjer so glave skupaj staknili Zastavini in Fiatovi može. Izdelan je na osnovi modela Fiat 127, ki je leta 1972 postal evropski avto leta, razlika med njima pa je tudi v Jugovi krajši medosni razdalji.

- Serijska proizvodnja Juga se je začela 28.novembra leta 1980, z namenom, da bi bil prvi serijski primerek nared za takratno praznovanje dneva republike (29.november).

- Eden glavnih krivcev za vstop Juga na ameriško tržišče je bil tudi podjetnik Malcom Bricklin, ki je zaslužen, da je v Ameriko pripeljal Subaru, ostal pa bo v spominu tudi po neuspelem projektu istoimenskega športnega modela Bricklin SV iz sredine sedemdesetih.

- Uvoz Juga v ZDA ni stekel povsem gladko, saj se je nad potezo vmešala tudi politika. Predstavniki ene politične opcije so bili odločno proti uvozu iz takratne komunistične države, češ, da ima Jugo prenizko ceno (damping), obenem pa so padale obtožbe, da pri Zastavi za proizvodnjo tega modela skrbi suženjska delovna sila.

- Tudi zaradi tega Jugo v ZDA nikoli ni uspel, oziroma je postal zelo osovražen avtomobil. Pa vendar se je našel Američan, ki ga je sredi osemdesetih uporabljal za svoj službeni avtomobil. Šlo je za veleposlanika ZDA v Jugoslaviji Johna Douglasa Scanlana, ki je služboval med leti 1985 in 1989. Njegov rumeni Jugo z ameriškimi registrskimi tablicami je imel na blatnikih nameščene še ameriške zastavice.

- Na preskusnih trčenjih v ZDA ni dosegal dobrih rezultatov, a zanimivo je, da je bil pri preskusu čelnega trčenja (v kategoriji varnosti voznika) s hitrostjo 56 km/h bolje ocenjen od Subaruja GL in Saaba 900.

- Eden takratnih direktorjev Zastave, Toma Savić, je nekoč povedal, da sta bila dva prototipna Juga podarjena Josipu Brozu Titu, a do danes njuna usoda ni znana.

- Pri Zastavi so za čas življenja Juga, licenco prodali italijanskemu podjetju Innocenti, ki je po drugi svetovni vojni izdelovalo skuterje in italijanskega Minija (po licenci) s tremi vrati in obliko pod katero se je podpisal Nuccio Bertone. Njegov naslednik je bil Innocenti Koral oziroma Jugo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs
O tistem "torinskem studiu" bi bilo fino kdaj izvedeti več. Na nekaj mestih (med drugim tudi v Wikipedii) pripisujejo obliko Giorgettu Giugiaru, kar pa ob pogledu nanj nekako ne gre skupaj. Zelo pa nanj spominjajo prve študije naslednika Autobianchija A112, ki pa ni bil realiziran. Projekt je Fiat namreč sredi sedemdestih zavrgel in podaljšal življenje A112, vse dokler ni bil v okviru novega projekta nared Y10. Verjetneje je torej, da je Jugova oblika rezultat projekta, ki ga je Fiat zavrgel in ga prepustil Zastavi. Isto se je namreč že desetletje prej zgodilo s stoenko in desetletje pozneje s Florido.
23.1.2019 13:17:00
7even77
Jugo /Yugo) je pač derivat Fiata 127, ki ga je (zelo) uspešno nadomestil Fiat Uno, to je vsa matematika. 101-ka je, po nekaterih informacijah, svojo obliko dejansko dobila v Kragujevcu, ko so po vzoru Simce 1100 zadek Fiata 128 naredili kombilimuzinskega in s tem seveda uporabnejšega. Florida pa je, z nekaj dodelavami, zares ena od zavrženih prototipnih izvedb takratnega Fiata Tipo.
23.1.2019 16:28:48
alfafil
Innocenti Koral, to me je pa presenetilo, nikdar in nikjer v Italiji nisem opazil kakšnega.
23.1.2019 19:50:18

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija