Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Ceste – Passage du Gois
Fantomska cesta, ki izginja
Passage du Gois je 4,3-kilometrski prehod s cesto na atlantski obali Francije blizu St. Nazairea.
Artur Švarc
16. februar 2019 | 19:18:00

Cesta, ki povezuje celinsko Francijo z otočkom Noirmoutier, dvakrat na dan ob plimi izgine pod vodo. Na različnih odsekih se morje dvigne med 1,5 in 4 metri, kar pomeni, da če zafrknete uro, je dobro imeti s sabo čoln ali vsaj blazino. Cesta je suha le uro in pol pred oseko in uro in pol po oseki. Kot tlakovana pot je tod potekala že v 15. stoletju, voznike pa na posebnost opozarjajo posebne table na obeh koncih. Ker jo dvakrat dnevno zalije voda, je tudi zelo spozka in od voznikov zahteva počasno in zbrano vožnjo, v jesenskih mesecih pa še dodatno nagaja gosta atlantska megla. V primeru, da nekdo res zabrede v vodo – dobesedno, je na večih mestih postavljen reševalni stolp, kamor se lahko vozniki in potniki povzpnejo.

Sprehajanje po obali ceste in parkiranje je prepovedano, vendar se tega zaradi turistične atrakcije ne drži nobeden. Otok seveda ni življenjsko odvisen od te ceste, saj je na njegovi najbolj jućni točki postavljen čisto spodoben most.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Ta prispevek smo imeli pred časom že priložnost videti! Tudi po vozilih na fotografijah se opazi, da ne gre za novo zadevo, ki pa je, temu navkljub, seveda zanimiva.
18.2.2019 6:54:40

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija