Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Tako pa tunele gradijo v Bosni
Zanimivosti   |   Bosna
Tako pa tunele gradijo v Bosni
Pri nas večkrat naletimo na avtocestne zastoje pred tuneli, kjer potem vidimo le stožce na zračenju. V Bosni na eni glavnih prometnih žil dela potekajo nekoliko drugače.
Artur Švarc
27. avgust 2019 | 6:15:00

Sicer Bosna praktično nima avtocest, a ena glavnih prometih žil prek od Slavonskega Broda do Sarajeva poteka po dolini reke Bosne mimo Doboja in Zenice. In prav pri Vranduku je v zelo ozki dolini dvosmerna cesta speljana skozi dva predora, ki skrajšata pot kar za nekaj kilometrov. Ker sta že precej stara, so se ju lotili obnavljati. In to čisto drugače, kot poznamo pri nas.

Promet poteka izmenično enosmerno, med vožnjo skozi tunel pa tu potekajo dela. Tako videoposnetek s poti kaže, da vozimo po dnu tunela brez vozne površine, skozi več centimetrov visoke bazene vode, medtem ko okoli avtomobilov in tovornjakov potekajo vsa dela 24 ur na dan in sedem dni v tednu. Kompletna obnova obeh tunelov ne sme zastati niti za minuto in v različnih fazah del se lepo vidi vse od rušenja stare obloge predorske cevi do vgrajevanja novih sten in novega vozišča.

Vseeno so na vsaki strani tunela kolone, ki čakajo po uro ali dve, dolge 10 kilometrov in še kak kilometer več. Najbližja druga alternativa na poti do Sarajeva pa je 150 kilometrov daljša. Izvajalci zato močno hitijo z deli, da bi dela trajala kar se da kratek čas.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija