Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Mustanga ni treba videti, da vam pospeši srčni utrip

Zgodba

Zgodba - Mustanga ni treba videti, da vam pospeši srčni utrip
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
16.9.2019 9:25:00

Z najmočnejšo različico Mustanga smo v Bohinj zapeljali slepega Blaža in izvedeli, kako vožnjo z njim doživlja nekdo, ki mu mustangova športna privlačna oblika ne pomeni nič, zvok in občutek pa popolnoma vse. Kljub številnim zahvalam za izkušnjo, smo od nje največ odnesli sami.

Meta Prezelj

Mustang že leta skrbi za povišan srčni utrip. Ko sedeš vanj in se trdno oprimeš volana, veš, da bo tudi popolnoma običajna in umirjena pot do službe postala doživetje. Veš, da se bodo na poti do tvojega cilja za teboj obračale glave, spremljali te bodo številni dvignjeni palci, povsod, kjer se boš ustavil, bodo sledila vprašanja in prošnje, ali lahko pokukajo vanj. Pa vendar agresivni napadalni izgled ni njegov glavni adut, ta se namreč skriva pod pokrovom. 

Če vozniku ni le do oblike in ima predenje motorja v njegovem konceptu še vedno prednost pred električno tišino, zanj ni drugega modela kot je GT s petlitrskim osemvaljnikom in 331 kW oziroma 450 konjskimi močmi, ki smo ga preizkusili.

Bolj zadržani naj naredijo obvoz v velikem loku

Zelo očitno je, da to ni avto za introvertirane osebe, ki jim je vzbujanje pozornosti ravno tako prijetno kot komu drugemu zvok zobozdravniškega svedra v ustih. To je avto, v katerem te ljudje najprej slišijo in te nato zelo težko spregledajo. 

Živa oranžna barva mu pristoji, morda manjkata le še značilni dve mustangovi črti po dolžini mišičasto nabite karoserije. Besen pogled ozkih luči je prepoznaven podnevi, morda še bolj ponoči, pa tudi športni zadek z lučmi "v oklepajih" še bolj poudarijo globino zvoka, ki prihaja iz velikega petlitrskega osemvaljnika. Oblika in zvok pri tem avtu bolj kot drugje podpirata drug drugega in celota je tista, ki dviguje srčni utrip. Če bi avto lahko zgolj videli, slišali pa ne, bi vsekakor manjkalo ključno. In če avta ne vidiš, slišiš pa ga lahko, kljub vsemu v njem doživiš njegovo bistvo. V to sem zdaj še bolj prepričana.

Kako ameriškega mišičnjaka doživi oseba, ki se lahko opre le na zvok in občutke

Preveriti sem želela, kaj bi vožnja z mustangom pomenila osebi, ki se za avtom še nikoli v življenju ni obrnila. Osebi, ki ji vpadljiva oranžna barva in mustangov agresivni izgled ne pomenita prav nič, ker avtomobila preprosto ne more videti, le sliši in občuti ga lahko. Blažu, ki je slep že od rojstva, a ima zelo rad avtomobile in vožnjo.

Dogovorila sva se na dan, ki je bil v prvem delu sončen, popoldne pa so naju presenetile dežne kaplje. Te za več sto rezgetajočih žrebcev pod pokrovom niso dobra novica, saj se pri nervoznih športnikih kaj hitro lahko zgodi, da je zadnji del avtomobila na cilju prej kot ti za volanom, zato je treba z avtomobilom, občutljivim na vsak mikro dotik stopalke za plin, še bolj previdno. Naj ob tem le dodam, da tako, kot ta obvladuje tudi najbolj ostre zavoje, jih po vsej verjetnosti ni še noben mustang v zgodovini.

"Ne bom ti povedala ti, s čim greva", nato se je prikazal barvno usklajen

"Blaž, ne bom ti povedala, s čim greva, boš poizkusil ugotoviti sam. Povej prijatelju, ki te bo pripeljal, da ti ne sme povedati, kar bo videl," so bila moja navodila in obljubil mi je, da bo storil prav tako: zaradi navodil se je izleta še bolj veselil, tudi sam ima namreč izredno rad izzive. Avtomobile pa še bolj.

Blaž je edina slepa oseba, ki jo poznam, da ima čisto svoj avto. Vozi se s Passatom karavan oziroma natančneje, vozijo ga drugi, on je le sopotnik. Izredno rad se odpelje na izlet, večinoma po Sloveniji, pa tudi dlje, po najinem izletu se je odpeljal za deset dni v Berlin. Neverjetno dober občutek ima za vse, kar se v avtomobilu dogaja in izredno rad se pelje tudi s kakšnim drugim avtom, saj ga zelo zanima občutek vožnje pri drugih znamkah in modelih.

Ta dan sta bila moj sopotnik in mustang usklajena, kot bi se o tem dogovorili že prej, prišel je namreč v živo oranžni majici. "To je gotovo znak za dober dan," sem rekla in Blaža popeljala do avta, ki naju je čakal na velikem praznem delu parkirišča.

"Aaaa, to je pa ena športna stvar"

Usedel se je zelo nizko, kar ga je nekoliko presenetilo. Po otipu delov natančno šivane usnjene kabine, dirkalnikom podobnih gumbov, usnjenega volanskega obroča in prestavne ročice ter po občutku na usnjenih sedežih je najprej menil, da gre za Bavarca, nato pa dejal, da avto ni podoben ničemur, kar že pozna in imel je prav. 

Spustila sem stranska stekla in pritisnila na gumb za vžig, da je motor glasno opozoril nase. Mustang ima možnost, da v meniju izbereš glasen ali tišji start, a tišji enostavno ni tako zabaven. Prav tako je bolj zabavno voziti naokrog na športnih nastavitvah in z odprtimi izpuhi – v primeru, da vam ni pomembno, koliko bo zver, ki od 0 do 100 kilometrov na uro pospeši v 4,3 sekundah, popila. Pri tem avtu je vprašanje o porabi skorajda greh. Možnost, da z ukazom v meniju zaprete loputo izpuha in zadušite zvok skoraj na jakost šibkejših Fordovih 2,5-litrskih EcoBoost modelov, pa je še posebno priročna za pozen večerni prihod ali zelo zgodnji jutranji start – vsi sosedi lastnikov V8 modela so lahko Fordu izredno hvaležni za to možnost. 

"Aaa, to je pa ena športna stvar," so se mu usta razlegla v nasmešek, ko je motor zapredel. Začela so se ugibanja, a ni pomagalo niti to, ko sem povedala, da gre za Američana. Razumljivo, saj izkušnje z Mustangom še ni imel in bi zato težko uganil. Ugotovil je, da je avto močan, a je bil vseeno presenečen, da pri 7000 vrtljajih razvije takšno moč.

Avto za slabih 80 tisočakov – se nakup splača?

Njegovo prvo opažanje je bilo, da se avto zelo lepo pelje. "Tudi sedi se lepo, to mora gotovo biti drago, okoli stro tisočakov," je dejal Blaž, a pojasnila sem mu, da je cena mustanga, v katerem sedi skupaj z dodatno opremo, ki med drugim vključuje tudi Fordovo prilagodljivo vzmetenje MagneRide, ki se aktivno odziva na razmere na cesti in način vožnje, okoli 78 tisočakov. 

Za vse, ki nimajo tako globokih denarni in jim je mustang všeč, a jim zmogljivejši motor ne pomeni toliko, se cena omenjenega vstopnega modela s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, ki razvije 213,3 kW oziroma 290 konjskih moči, začne pri slabih 47 tisočakih.

A če je vaša denarnica dovolj globoka in o tem, ali se splača zanj dati toliko, vprašate takšnega 'pacienta', kot sem sama, bi vam vsekakor pritrdila, saj je to zagotovo eden najbolj zabavnih avtomobilov na slovenskem trgu. In če to ne pretehta, bodo za ta avto toliko zagotovo odšteli tisti, ki jim nekaj pomeni ime mustang, ikona avtomobilizma že vse od 60. let prejšnjega stoletja. 

Začudeni nad prodajnimi številkami? Nikar.

Avto je opremljen z vsemi varnostnimi sistemi in pomočniki vozniku, vozne lastnosti pa pri tem mustangu, za razliko od prejšnjih modelov, pri katerih smo bili vajeni na to, da gre za avtomobile, še najbolj primerne za dolge in prostrane ameriške široke ceste, omogoča tudi natančno vožnjo skozi kombinacije zavojev, kjer prav pridejo še posebno prednje Brembo zavorne čeljusti s šestimi zavornimi valji. 10-stopenjski samodejni menjalnik dela zelo dobro, a je lahko vožnja boljša, če prestavljate sami. Najvišja hitrost je omejena na 250 km/h, najmočnejšo različico GT pa lahko naročite tudi z ročnim 6-stopenjskim menjalnikom, ki je približno štiri tisočake cenejši.

Blaž je najprej opazil, da je avto zelo udoben. "Opazi se, da je avto nov, že po vonju. Ko se česa dotakneš, čutiš, da ni nobenega prahu, da je usnje tako mehko in svileno," je povedal Blaž. Pri vožnji je predvsem pozoren na to, kako se avto drži ceste. "Pospeški so precej pomembni, če gre za športno izvedbo, kot je ta. Odvisno je od tega, za kaj ga potrebuješ, za vsakodnevno vožnjo ali za uživanje. Užitek se je peljati z njim, sploh ko slišiš motor," je dejal Blaž, ki je na avtocesti ves čas menil, da greva počasneje, kot sva v resnici peljala, saj sprva ni imel občutka, kako hitro gre.

Glasbena podlaga je popolnoma odveč

"Joj, tega bi si šel spet izposoditi. Z avtom, pri katerem se tako sliši zvok motorja, bi se lahko še lažje vozil, saj ima to svoj čar, vožnja je nekaj posebnega," je dejal Blaž. 

Želel je tudi, da bi preizkusila zmogljivo Shaker Pro Audio ozvočenje z 12 zvočniki, a je kaj kmalu dejal, da mu je pri tem avtu glasba moteča in raje posluša zvok motorja. Roko na srce, v času testa sem tudi sama glasbo prižgala prvič šele na najinem izletu, saj prej po njej nisem čutila nobene potrebe, čeprav mi predstavlja ključno sestavino dobrega dneva. 

"Da sem lastnik avtomobila, mi omogoča samostojnost in neodvisnost"

Blaž je sicer lastnik karavanske izvedbe Volkswagnovega Passata, saj se zelo rad vozi na izlete. Seveda je pri tem omejen s časom, ki ga imajo tisti, ki ga vozijo naokrog. Nekaj časa je svoje voznike iskal tudi prek oglasov na spletu.

"Samostojnost in neodvisnost. Tudi to, da nisem vezan na javni prevoz in taksi. Zato, da lahko grem, kadar to potrebujem, zelo všeč so mi tudi dolgi izleti. Želim si odkrivati Slovenijo, Evropo, spoznavat nove kraje, kaj dobrega pojest in na svoj način doživljat svet okrog sebe," je Blaž pojasnil svoje razloge za nakup avta.

"Avto je registriran name, a predpogoj za to, da ga lahko slepa oseba registrira, je, da imaš drugega uporabnika," pojasni Blaž, ki sicer med slepimi ne pozna nikogar drugega, ki bi imeli svoj avto, pozna pa več takšnih, ki jih avtomobili zanimajo.

Na vprašanje, koliko je že letos potoval naokrog, je dejal, da preveč. "Vozim se veliko. Ko sem ga kupil, je imel narejenih 216 tisoč kilometrov, zdaj jih ima okoli 280 tisoč, imam ga malo več kot leto dni. Bil sem na različnih delih Slovenije, skoraj povsod," je dejal.

Hitro opazi, komu lahko zaupa in komu ne, kje se lahko popolnoma sprosti in kje ne. "Če človeku zaupam, ne razmišljam o tem, ali bo pravočasno opazil potencialno nevarno dogajanje pred njim ali ne. Če bi razmišljal o tem, se s tabo v avto sploh ne bi usedel," je pojasnil Blaž. 

"Gre za občutke, za doživljanje vožnje"

Nam, ki vidimo, je pri vožnji večinoma všeč, da lahko opazujemo pokrajino, pri Blažu pa gre bolj za občutke, za drugačno doživljanje vožnje. "Čutiš vse. Imaš občutek, da se premikaš. Pri mustangu imam občutek, kot bi sedel v lastni dnevni sobi, tako udobno je," pove Blaž.

"A zato, ker je motor tako glasen, nimam občutka, kdaj je spredaj ali ob boku drug avto," je povedal Blaž, ki je sicer zelo pozoren tudi na okolico, ne le na avto. 

"Predvsem takoj opazim, kakšna je cesta – če je ta dobra ali slaba. V Sloveniji se mi zdijo ceste sploh vsako leto slabše in bolj ko jih popravljajo, slabše je. Še posebno na Koroškem so ceste slabše, v Vipavski dolini so prav tako zelo uničeni odseki, še najboljša je Pomurska avtocesta iz Maribora proti Murski Soboti," pravi Blaž.

Ker Blaž ne vidi, je njegov sluh še toliko bolj razvit. Pravi, da pri avtomobilu, še posebno pri svojem, ker ga tako dobro pozna, takoj sliši, če kaj ni v redu. Ko k mehaniku odpelje avto in se neobičajni zvoki z zamenjavo delov odpravijo, dobi potrdilo, da je imel prav.

 

Že ob prvem postanku naletela na enega največjih Mustangovih oboževalcev

Na poti ob jezeru sva se ustavila na eni od dveh bolj dostopnih točk, kjer avto lahko fotografiraš tako, da se v ozadju vidi vodna gladina in pri tem ne oviraš prometa. Ni bilo dolgo, ko je s hriba ob cesti avto navdušeno komentiral mlajši Bohinjec. Kot se to pogosto dogaja, je prihitel do naju in vprašal, ali si ga lahko ogleda. 

Izvedela sva, da je že od majhnega popoln navdušenec nad mustangi, da ima tudi na stropu sobe ogromen poster avta in da jih spremlja že odkar pomni. Prepozna jih že tudi po zvoku. Na vprašanje, ali se je imel že kdaj priložnost s kom peljati, je odvrnil, da ne, da pa je bila to vedno njegova velika želja. Blaževa naslednja poteza je bila popolnoma logična – povabil ga je "na en krog". 

Sam se je velikodušno usedel na zadnje sedeže, ker je dejal, da bi rad preveril tudi to, kako se sedi zadaj. Čeprav je imel prostora na račun poglobljenih sedežev dovolj, se je kasneje, zaradi nizkega zadnjega stekla, raje presedel naprej. 

Veselje mladega Bohinjca je bilo neprecenljivo, še posebno, ko se je usedel za volan parkiranega avtomobila. Velikodušno naju je vodil do parkirišča za padalce in kopalce, kjer sva lahko Mustanga toliko zapeljala vzvratno na makadamsko pot, da sva v ozadje dobila enega najbolj prepoznavnih pogledov na jezero in ob avtu ujela še Blaža. Sicer nisem štela, a mladenič se nama je gotovo zahvalil vsaj 126-krat, ko sva ga odložila na njegovem delovnem mestu vodiča po adrenalinskih doživetjih. 

Vračilu bombnika je sledila neizogibna krajša abstinenčna kriza

Z Blažem sva si nato po vožnji in fotografiranju privoščila zasluženo dobro kosilo v Bohinjski Bistrici in se nato odpravila nazaj proti Ljubljani. Vidno je bil utrujen in je med počasno vožnjo v koloni celo za kratek čas zadremal, a izkušnje je bil ob koncu dneva izredno vesel. Ko sva se poslovila pred njegovim domom, se je tudi sam večkrat zahvalil.

Mustanga sem imela pri sebi dovolj časa, da je sledila krajša abstinenčna kriza. Dokler imam možnost občasno prezračiti takšno konjušnico in ob tem poslušati sladko globoko V8 uspavanko, mi druga (še posebno opevana električna) vozila nikoli ne bodo mogla tako pospešiti srčnega utripa, kot mi ga lahko tak temperamentnež. Prepričana sem, da je pri Blažu enako, oziroma je to še toliko bolj pomembno - zvok zares naredi svoje.

Kdo bi se moral komu zahvaliti?

Ne glede na to, koliko časa bi bil mustang pri meni, bi bilo uživanje z njim v vsakem primeru prekratko, če bi ga morala nekoč vrniti. A po izkušnji z Blažem sem prepričana v eno: en takšen izlet te nauči več kot meseci vožnje. In ne le to – ker sem Blažu veliko opisovala, kje se peljeva in skušala vsaj opisati lepoto okrog naju, sem na to postala bolj postala tudi sama. Vsak kilometer poti je bil dragocen.

Takšen izlet pusti pečat in te spomni na to, kar je najbolj pomembno, pa nam je večinoma tako zelo samoumevno. Če bi se na tla mojega dvorišča spet jasno projecirali galopirajoči konji z Mustangovih ogledal, če bi spet lahko zaprla oči in z blesavim nasmeškom pri odprtih oknih stopila na plin, točno vem, kaj bi naredila z avtom. 

Res je, da je Mustang razveselil še marsikoga, ki mi je v tem obdobju prekrižal pot – med drugim tudi navdušene otroke, ki smo jih obiskali na dobrodelnem taboru društva Križemrok in so med drugim stali v vrsti celo za to, da smo jih lahko naložili v razkošni 332-litrski prtljažnik (parkiranega vozila, se razume), a vsem bi se v resnici moral zahvaliti nekdo drug. Z izkušnjo sem največ pridobila prav sama, zato hvala.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan 16.9.2019 11:41:00
Ne izgleda slabo ta Mustang
skrivo 16.9.2019 16:04:10
Švabi so veliko dražji v tem rangu, nimam izkušenj s tem, da bi lahko komentiral ali so nemški športni avtomobili tudi toliko boljši v vsem...
© Copyright 1999-2021 Avtomanija