Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Vse najboljše, KITT!
Zanimivosti   |   Film in TV
Vse najboljše, KITT!
Eden izmed najbolj znanih govorečih avtomobilov in idejni predhodnik avtonomnih vozil danes praznuje 37 let. Na današnji dan, 26. septembra 1982, se je namreč svetu predstavil KITT, govoreči avto iz televizijske nanizanke Knight Rider
Urša Prosenjak
26. september 2019 | 7:47:00

Čeprav je bil protagonist detektiv Michael Knight, lik Davida Hasselhoffa, pa je bil prava zvezda serije njegov zvesti spremljevalec v boju proti zločinu, vozilo »Knight Industries Two Thousand« ali KITT, modificiran Pontiac Firebird Trans Am. V naprednem robotiziranem avtu se je skrival računalniški modul z umetno inteligenco, produkcijska hiša Universal pa mu je za potrebe snemanja dodala nekaj kozmetičnih izboljšav. Najizrazitejša so bile odzivne rdeče luči, ki so avtu dale pridih življenjskosti, ko je komuniciral s svojim voznikom. Med prvima dvema sezonama je imel Universal na voljo štiri Pontiace kot rekvizite, modifikacije pa so za vsakega stale okoli 18 tisoč dolarjev. V tretji sezoni je KITT doživel preobrazbo. George Barris, ki je med drugim zasnoval tudi Batmobil, mu je dodal spojlerje, krilca in še več dodatkov, ki so zaznamovali blagovno znamko Knight Rider.

Ker so bila avtonomna vozila v 1980-ih še popolna znanstvena fantastika, so morali ustvarjalci serije to funkcijo avtomobila urediti drugače. Barris je zato zasnoval posebno skrito mesto za voznika na desni strani pod armaturno ploščo, dovolj nizko, da kamera kaskaderja ni posnela in je bilo vedeti, da avto vozi sam, hkrati pa dovolj visoko, da je voznik še vedno videl iz avta. Za različne snemalne okoliščine so tako prilagodili več avtomobilov na različne načine.

KITT je bil avto z osebnostjo, zato je bil za njim tudi igralec, ki mu je posodil glas. To je bil William Daniels, ki pa v na lastno željo ni bil omenjen v najavni in odjavni špici. Želel je namreč ohraniti skrivnost govorečega avta, vendar anonimnost ni trajala dolgo, saj so ga na ulici kmalu začeli prepoznavati po glasu.

Ko so dve desetletji kasneje posneli remake serije, je tudi KITT doživel popolno preobrazbo. Pontiaca je zamenjal Ford Shelby GT500KR letnik 2008, glas pa mu je tokrat posodil Val Kilmer.

KITT se je v seriji ponašal s številnimi utopičnimi naprednimi funkcijami, ki so danes, po skoraj štirih desetletjih, ne le izvedljive, pač pa pri mnogih avtomobilih že kar standard. Nekatere funkcije, kot sta denimo zaznava glasu z detektorjem laži in merilec vitalnih znakov voznika, pa bodo ostale znanstvena fantastika še nekaj časa.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
7even77
Kako smo tole s kar prevej zanimanja spremljali na avstrijskem tv kanalu... Saj, drugega itak ni bilo v 80-ih. Pa nič zato, ni nam nič kaj preveč manjkalo.
26.9.2019 20:25:53

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija