Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   ZDA
Kočija na reaktivni pogon
Kaj imajo skupnega Amiši, njihove kočije in drag racing? Ničesar… do zdaj.
Artur Švarc
18. oktober 2019 | 7:45:00

Tradicionalno življenje Amišev poznamo iz mnogih filmov in tehničnega napredka praktično ne uporabljajo. Vozijo se s kočijami, ki jih vlečejo konji. A to ni bil razlog, da dva modela ne bi v eno od takih kočij postavila reaktivnega motorja. Pa še ta izdelek je posledica pomote. Eden od dvojice je kupoval turbinski motor preko spleta, a se je v poznih nočnih urah malce zamotil in kupil pravi reaktivni motor. Ker možakarja živita v pokrajini z Amiši, sta pač prišla na noro idejo.

Podvozje ima jekleno ojačitev, da prenaša težo in moč, v notranjosti je dirkaški sedež in instrumentna plošča z mešanico merilnikov iz avtomobilov in letal.

Kljub temu, da je v zadku reaktivni motor, reč ne izkopava asfalta, pač pa doseže 96 km/h. Seveda je tudi to precej hitreje od konja. Oba mojstra se zaradi tega ne obremenjujeta, saj bi bila nesreča pri višjih hitrostih v tako krhki konstrukciji lahko usodna.

Je pa seveda Thunder Buggy atrakcija, kamorkoli pride. Modri plamen, ki plane iz zadka kočije, je impresiven, ko pade mrak, prav tako sikanje reaktivnega motorja.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija