Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Avto in PR
Nevidna električna Mazda v Ljubljani
Včeraj je Mazda pokazala prvi električni avto, potem pa smo opazili, da so fotografije iz Ljubljane.
Artur Švarc
24. oktober 2019 | 7:07:00

Na to so nas opozorili bralci, po pregledu nekaj fotografij pa smo opazili, da je večina posnetih v okolici ljubljanske opere. In ker ima vsakdo med nami nekaj raziskovalne žilice, je bilo zanimivo točno najti vse lokacije.

Iz fotografij smo lahko sklepali naslednje. Da so bile posnete zelo blizu poletnega solsticija, ko je sonce zahaja najbolj severno na obzorju, da niso bile posnete letos in da so avto na ozadja, ki so bila zaradi praznih ulic narejena v nedeljo, dodali kasneje. V podkrepitev tej teoriji govori dejstvo, da prav nihče ni zaznal, da bi pred tremi meseci v Ljubljani vsem na očeh fotografirali avto, ki ga še (uradno) ni.

Avtomobilska industrija se zdaj že vrsto let poslužuje računalniške obdelave slik skupaj s 3D renderji. Tako za odlične fotografije predstavitve novega avtomobila sploh ni potrebno več biti na kraju zločina ali ali izdelati avta. Gremo po vrsti.

Ta fotografija je narejena na izvozu Cankarjeve ceste na Prešernovo pred Narodno galerijo. Primerjava Mazdine in naše fotke zbudi občuitek disproporcionalnosti MX-30 – standardni jašek je velik skoraj kot tri četrtine širine avtomobila, struktura ceste pa ni taka kot aktualna, kar pomeni, da je fotografija ozadja starejšega letnika. Pozorni bodite tudi na širino črte in velikost pešcev v ozadju, tem bi avto segal do pasu. Tudi primerjava fotografij dreves v ozadju pokaže, da so drevesa na sliki z Mazdo in tisto, posneto včeraj, še nekoliko manjša.

MX-30 se pelje po Cankarjevi proti centru, v ozadju je stara operna hiša in prizidek. Fotografija je posneta izpred Ministrstva za pravosodje in podlaga je tu enaka taki kot je tudi danes, z kovinskimi čepki, ki označujejo kolesarsko stezo, kar pomeni, da zgornje in tole ozadje za MX-30 nista bili posneti v istem letu. Tudi to ozadje je staro eno, če ne dve leti, sodeč po drevesu, ki je neposredno za Mazdo in se lepo vidi prirastek na naši včerajšnji fotki.

Prešernova pred Narodno galerijo. Na tej sliki MX-30 v višino meri več kot dva metra, v primerjavi z realno fotko  in bi jo lahko prej imenovali MX-90 kot pa jo imeli za malega mestnega e-malčka. Tudi to ozadje je močno modificirano, barva ograje je rdeča in ne rjava kot na sliki z Mazdo, drevesa so precej bolj košata, se pa zdi to lanska fotografija. Na cestišču je izginil plato za prehod za pešce z rumenimi oznakami, prav tako je nekdo podrl prometni znak in modro tablo za narodni muzej. In da, računalniško varanje fotografij je znanost – zato niste opazili, da imajo vsi avtomobili včeraj enako registrsko številko.

Ta notranjost je bila posneta pred Koseškim bajerjem s pomolom in mlakužo v ozadju. Le da do te točke lahko avto le prinesete. Ah, ti Fotošopi.

Kakorkoli, tudi z najboljšim fotoaparatom takih fotografij ne morete posneti, 90 % dela je v postprodukciji, dodajajo se svetlobni efekti, animirajo ozadja in potem na koncu prileti še 3D render vozila. Enkrat prevelikega, enkrat premajhnega, za ostro oko, seveda.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija