Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   ZDA
Dan, ko je bil patentiran avto
5. novembra 1895 je izumitelj George Selden patentiral cestno lokomotivo ali avto s pogonom z bencinskim motorjem.
Artur Švarc
5. november 2019 | 6:39:00

Patent 549.160 je Seldnu omogočil monopol koncepta motorja z notranjim izgorevanjem in kočije. Čeprav Selden nikoli ni izdelal niti enega samega avtomobila, mu je moral vsak proizvajalec plačevati za licenco, čeprav njihovi izdelki sploh niso bili podobni omenjenmu patentu.

1903 Ford ni želel več plačevati licenčnine, zato ga je Seldnovo podjetje tožilo. S tem se je začel eden najbolj znanih pravnih procesov v zgodovini, ki se je končal 1909 v New Yorku, ko je tamkajšnje sodišče odločilo, da je Selden upravičen do odškodnine in licenčnine.

Ford se je pritožil in 1911 je prizivno sodišče v New Yorku še enkrat odločilo v prid Seldna, a s posebnim pogojem – patent je bil veljaven za točno tako konstrukcijo kot je bila registrirana. Takrat je povprečen avto bil že precej drugačen od Seldnovega patenta, Ford in ostali proizvajalci pa Seldnu niso plačali niti dolarja več.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija