Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Na današnji dan
Jaguar je pred 30 leti postal del Forda
Jaguar je 11. novembra 1989 postal del koncerna Ford in vstopil v novo dobo.
Artur Švarc
11. november 2019 | 7:19:00

Jaguar je nastal kot znamka podjetja Swallow Sidecar leta 1935 pod vodstvom oblikovalca Williama Lyonsa. Swallow Sidecar je štiri leta že izdeloval luksuzne avtomobile, SS Jaguar 100 pa je bil prvi Lyonsov športni avto. Med drugo svetovno vojno je Lyons iz imena umaknil Swallow SIdecar, prav zaradi tega, ker je kratica tvorila podobnost z nemškim SS.

Iz tega je uradno nastala tovarna Jaguar Cars Ltd. Prvi pomembni povojni Jaguar je bil XK 120, ki so ga predstavili 1948 na Londonskem avtosalonu in je požel ogromno zanimanja. Avto je zmogel več kot 190 km/h in je bil takrat najhitrejši serijski avto na svetu, še danes pa velja za enega najbolj odličnih športnikov vseh časov.

V naslednjih treh desetletjih je Jaguar postal sinonim za lepoto in hitrost, dirkaški oddelek pa je pobral številne nagrade. 1989 je tovarna prešla v Fordove roke, obdobje po prevzemu pa je najbolj zaznamoval XK8, pa tudi prihod S-Type in X-Type. 2000 je pod Fordovo streho prišel tudi Land Rover, ki so ga dali v isto skupino kot Jaguarja. Ford je 26. marca 2008 prodal znamki Jaguar in Land Rover indijski Tati.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija