Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Avtomanija Away Team
Obisk pri Dubajski policji
Obiskali smo posebne enote policije v Dubaju in imeli ekskluzivno priložnost popeljati se z enim od super policijskih avtomobilov.
Milan Klemenc
11. december 2019 | 6:48:00

Pred začetkom letošnje zadnje epizode F1 v sezoni 2019 smo v Dubaju spoznali »može v modrem«, no pri njih so »možje v zelenem«.

Verjetno ni potrebno podrobno razlagati, da govorimo o policistih posebne enote, ki ima na voljo cel asortiment luksuznih avtomobilov, odetih v policijske barve: Aston Martin One-77, Bentley Bentayga, Bugatti Veyron, Audi R8, BMW i8 in M6, Ferrari FF, Ford Mustang, Chevrolet Camaro, več Lamborghinijev Aventador, Lexus RC F, McLaren MP4-12C, Porsche Panamera S E-Hybrid in Mercedes-Benz SLS AMG ter Nissan GTR, s katerim smo se popeljali tudi mi.

Tako smo se povezali z Dubajsko policijo, ki nam je omogočila ogled enega od svojih super športnikov. V Dubaju je bilo prijetno popoldne pri 28 stopinjah, medtem, ko je bilo pri nas v Sloveniji že neugodnih -2.

Policijska akademija

Pred Policijsko akademijo v neposredni bližini verjetno najbolj poznanega hotela na svetu Burj Al Arab (ali Jadro), je velik kompleks, ki je namenjen šolanju policijskega osebja. Glede na to, da smo šele drug dan v Dubaju in nismo bili najbolj vajeni njihovega prometnega režima, smo šli na obisk malce prej. Recept za promet je precej preprost - drži se omejitev, pa bo šlo.

Ob prihodu na Policijsko akademijo nas je pričakal nasmejani policijski inšpektor Jasem, ki nam je dodobra pojasnil strukturo policije Dubaja in namen njihovega delovanja.

Povedal nam je, da delujejo pod okriljem Turistične policije, ki je specializiran oddelek in spada v Generalni oddelek za kriminalistične preiskave, ki je bil ustanovljen leta 2001 in se je sprva imenoval oddelek Turistične varnosti.

1. septembra 2014 je bilo ime spremenjeno v Oddelek za turistično policijo z namenom, da bi povečali svetovni varnostni ugled, ki ga uživa Dubaj in poskrbeli za vsakega obiskovalca in njegove interese ter zagotovili, da gosti uživajo srečno in varno bivanje v Dubaju.

In kot pravi Jasem: »Naš glavni namen je, da svetujemo in odgovorimo na vaša varnostna vprašanja v času bivanja med nami v Dubaju. Ste jedro naših prednostnih nalog in interesov, medtem ko se spopadate z mogočimi varnostnimi težavami. Pri nas imamo visoko kompetenten kader, ki so mu pod okriljem Dubajske policije zaupane različne varnostne naloge z namenom nudenja odličnih storitev.«

Veliki arabski brat

Presenetilo je tudi dejstvo, na katerega se morate navaditi, ko pridete v Dubaj. Vedno in povsod ste pod nadzorom - prav ste prebrali - povsod so kamere in ni se jim lahko skriti.

Na vprašanje zakaj, nam je Jasem pojasnil: »Tisti, ki se nima česa bati, ga tudi ni strah kamere.«

Po mojem osebnem mnenju je imel kar prav, a pri nas je običajno preganjavica ob snemanju oziroma nadzoru vedno povod za ogenj v strehi predvsem  tistih, ki nekaj skrivajo oziroma se spotaknejo ob varstvo osebnih podatkov in možnosti neupravičene uporabe posnetkov. Na to se v Dubaju ne ozirajo preveč in imajo zato sprejeto ustrezno zakonodajo in nadzor nad izvajanjem.

Imajo moderne nadzorne centre, kjer nadzorujemo dogajanje v prometu, kriminalu ipd. in kot pove Jasem: »Pri nas stopnja kriminala iz leta v leto pada in bližamo se našemu cilju, ki je postavljen na nič. Zavedamo se da je pot do tja še dolga, ampak nekje je potrebno začeti. Sama promocija s super avtomobili je promocija dostopnosti policije do ljudi, saj si želimo sodelovanja z njimi in jih vključujemo pri vzpostavljanju sistema varnosti. Poudariti je potrebno, da jih jemljemo kot verodostojne partnerje,  saj več oči več vidi in več ušes več sliši, prav tako pa lahko vedo, česar mi ne in zato radi tesno sodelujejo s policijo.«

Kot kažejo podatki in sam občutek bivanja v Dubaju jim ta pristop zaenkrat več kot odlično uspeva. Hm,  le kje je že bil takšen model?

Športna policija

A pustimo zdaj to in se poglobimo v sam vozni park. Sam arzenal  super športnikov raste iz leta v leto tako, da je skoraj že težko slediti vsem novostim.

Seveda smo najprej spraševali, kaj vse imajo in kakšna je njihova starost in kilometri. Sam ima na razpolago čudovitega Nissana GT-R, ki je skoraj nov, saj je imel na števcu prevoženih le 2000 km in na zadnjih sedežih še zaščitno folijo. Avto je opremljen z vso tehnologijo, ki jo pri svojem delu uporabljajo policisti. Nissan GT-R je eden tistih avtomobilov, ki očitno kljubuje fiziki. Moč 550 konjičkov izhaja iz 3,8-litrskega twin-turbo V6 pogonskega agregata, ki svojo moč prenaša na vsa štiri kolesa, ki se dobesedno zabijajo v asfalt in ta različica doseže 100 km/h iz mirovanja v manj kot treh sekundah. Res je občutek kot, da igrate Playstation, saj pospeševanju ni in ni konca.

Da smo občutili občutek, nas je Jasim popeljali po ulicah Policijske akademije v Dubaju, kjer na žalost nismo popolnoma izkusili, kaj zmore ta stroj, pa vendar je občutek drugačen kot v drugih avtomobilih. Moram priznati, da me je zamikalo, da bi se z GT-R spustila v dirkaško vožnjo, a na žalost nisva bila na progi, temveč na rednih cestah in si tega nisva mogla niti smela privoščiti.

Policisti v Dubaju so spoštovani in temu primerno se vsi tam tudi obnašajo, pa naj bo to domačin ali turist. Heca ni in to vedo vsi.

Avtomobilska meka Perzijskega zaliva je to dobesedno, saj je prestižnih vozil na stotine. Vsake toliko časa mimo pridrvi kakšen Bentley, Ferrari, McLaren ali Lamborghini. Je pa res, da z dnevi bivanja pričnete izgubljati občutek začudenosti, ker ti vsa ta mondenost in blišč počasi preideta v podzavest kot nekaj samoumevnega.

Posebno dvigalo in posebna bližnjica

Zadnji dan obiska v Dubaju sem si šel pogledat Burj Kalifo, z 828 metri najvišjo stavbo na svetu. Za razgled z najvišje stavbe sveta je seveda potrebno plačati vstopnino, ki v primeru nakupa preko spleta in za obisk 124. ter 125. nadstropja znaša 42 €. V kolikor pa bi želeli še višje, pa se cena podvoji ali celo pomnoži. Ravno v času obiska Burj Kalife me je poklical Jasem, ki nas je prišel pozdravit in se poslovit pred našim odhodom. Sporočil je, da nas s sodelavcem čakata pred samim vhodom v hotel Armani, ki je v sklopu najvišje stavbe na svetu.

Seveda sem mu samozavestno dejal, da pridem takoj - iz 125 nadstropja. A obljubil sem prehitro, ker sem se spozabil, da je potrebno tudi za spust stopiti v vrsto, ki je bila kar konkretno dolga. Po nekaj minutah čakanja sem se odločil, da pristopim k varnostniku in mu omenil, da me pred vhodom čakajo policisti in da se mi mudi. Po kratkem premisleku so varnostniki poskrbeli, da sem vstopil v privatno VIP dvigalo, s katerim sem se nato spustili v globino. A tu se težave niso končale - seveda mi niso dovolili vstopiti v hotel Armani, ker nisem bil njihov gost. Ponovno pojasnjujem, da me pred vhodom čakajo policisti in da bi rad prišel do njih. Takoj so se zadeve pričele odvijati drugače – takoj so me pospremili do vhoda, kjer me je čakal naš znanec policist Jasem s svojim Nissanom GT-R, ki mi je pojasnil, da sta nas prišla s kolegom, ki ima v uporabi Mercedesa AMG GT 63S, prišla pozdravit in se zahvalit za priložnostna darila, ki smo jih prinesli iz Slovenije. Žal je bil drugi kolega v času, ko sta me čakala, poklican na drugo nalogo.

Gesta, ki je nisem pričakoval in počutil sem se izredno počaščenega, da smo z našim kratkim obiskom in majhno pozornostjo pustili Jasemu in kolegom iz Dubajske policije tako dober vtis, da so se prišli celo posloviti od nas.

Po krajšem pogovoru sva se z Jasemom še zadnjič fotografirala in si podala roke in obljubila, da se v kratkem srečava. Seveda sem ga povabil na sončno stran Alp, kjer mu mogoče ne bomo mogli razkazati takšnih stvari, ki jih imajo pri njih, a zagotovo imamo tudi mi bisere, ki bodo očarali njega in njegove kolege.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija