Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Koliko milj na uro vozite?
Zanimivosti   |   Merjenje hitrosti
Koliko milj na uro vozite?
Ameriške in britanske omejitve hitrosti delujejo evropskim voznikom na prvi pogled precej stroge. Seveda gre le za to, da v anglo-ameriškem svetu merijo hitrost drugače.
Urša Prosenjak
6. februar 2020 | 22:25:00

V državah, ki jih veže skupna preteklost z Združenim kraljestvom, uporabljajo tako imenovane imperialne merske enote. Razdalje merijo z miljami, ki so daljše od naših kilometrov. Tudi hitrost je izražena v miljah na uro, kar pomeni precej nižjo številko za enako hitrost.

Milja meri natančno 1,609344 kilometra, kar je tudi pretvornik pri računanju hitrosti iz imperialne v metrično enoto. Hitrost 50 kilometrov na uro je tako enaka hitrosti 31,06 milj na uro.

V miljah merijo razdalje v ZDA, Veliki Britaniji ter nekaterih srednjeameriških, pacifiških in afriških državah, na ozemljih nekdanjih britanskih kolonij. Na Samoi so omejitve hitrosti prikazane tako v kilometrih kot tudi miljah na uro. Posebna situacija je v Kanadi. Tam namreč v cestnem prometu uporabljajo metrični sistem, v železniškem pa imperialnega.

Milje so standardna merska enota tudi v navtiki. Tam uporabljajo navtične milje, ki so od kopenskih nekoliko daljše. Navtična milja meri 1,852 kilometra, hitrost pa morjeplovci izražajo v vozlih, ki so enakovredni navtičnim miljam na uro.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija