Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Prihodnost
Leteči avtomobili - znanstvena fantastika ali mobilnost prihodnosti?
Leteči avtomobili so že desetletja pogosta tema znanstvenofantastičnih filmov, tako kot veliko drugih neverjetnih izumov. Toda marsikaj, kar se je zdelo v preteklosti neizvedljivo, je danes običajen standard, vozimo pa se še vedno po tleh.
Urša Prosenjak
15. marec 2020 | 8:28:00

Ideja o letečem avtu se je pojavila že pred več kot stoletjem, do prve svetovne vojne pa so izdelali že delujoč prototip. Kljub temu pa danes še vedno to ni prevozno sredstvo, ki bi ga lahko kupili. Glavni razlog je, da bi moral biti leteči avto dober v dveh stvareh hkrati. Letalo mora biti aerodinamično, se z vzgonom dvigniti v zraku in obdržati višino. Avto pa uporablja motor za pogon koles, biti pa mora dovolj trden, da se lahko spopada z neravninami na cesti in morebitnimi trki.

A to ni odvrnilo posameznih navdušencev, ki so dosegli skoraj nemogoče. Leta 1946 je nastal FA-2 Airphibian. Zasnoval in izdelal ga je Robert Fulton, ki je z njim preletel 160 000 km, vendar je bila njegova množična proizvodnja predraga

.

Nekaj let kasneje je luč sveta ugledal Taylor Aerocar, ki je imel tako dovoljenje za cestno vožnjo, kot tudi za letenje. Izdelali so jih le pet, enega izmed njih so pred nekaj leti prodali na dražbi za 247 tisoč dolarjev.

Leteči avtomobili pa so se pojavljali tudi v sodobnem času. V zadnjem desetletju je pozornost vzbudil AeroMobil podjetja Terrafugia, ki izgleda kot evolucija Airphibiana in Aerocara. Vendar pa ni pridobil ustreznih dovoljenj in verjetno tudi ne bi prestal varnostnega testa.

Leteči avto bi lahko postal realnost le, če bi iz enačbe izvzeli avtomobilski del. Prihodnja revolucija transporta se skriva v vozilih z vertikalnim vzletom in pristankom.

Mnoga podjetja, med njimi sta tudi Toyota in Hyundai,so investirala milijarde v tako imenovane leteče taksije. Sistemi, ki so dovolj močni za avtonomne lete, postajajo cenovno dostopnejši, kompaktni motorji in boljše baterije pa omogočajo tak vzgon, kot ga ta vozila potrebujejo.

Leteči avtomobili množične uporabe za zdaj ostajajo v znanstveni fantastiki. Ampak če prepustimo krmilo sanjačem, jih utegnemo nekoč celo dočakati.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija