Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Zanimivosti   |   Odkritja
Skrivnost, 60 let zakopana pod zemljo
Pred dvema tednoma je možakar v Heckmondwiku na Otoku v svojem vrtu odkril zakopanega Forda.
Artur Švarc
23. april 2020 | 9:01:00

Šlo je za Fordov Popular iz petdesetih, a bolj kot to, se je porajalo vprašanje, zakaj je avto sploh zakopan v zemljo.

 

John Brayshaw seveda ni pričakoval česa takega, ko se je med »ostanidoma« karanteno odločil postaviti leseno teraso na domačem vrtu. Pri tem je odkril avto, ležeč na boku, za katerega se je pozneje izkazalo, da je Ford Popular 103e, letnik 1955.

Na avtomobilu so manjkala le kolesa. Brayshaw kljub temu, da je našel tako registrsko tablico kot število motorja, ni uspel ugotoviti, kdo je bil lastnik avtomobila. Zato je nastala teorija, da je morda avto pripadal nekomu iz britanske Secret Service, ki ga je zakopal, da bi skril kaj prepovedanega. Resnica je bila precej manj Bondovska, a avto je bil vseeno poslan v zemeljski grob z namenom, da izgine.

14 dni po izkopu je zgodba pojasnjena. Avto je pripadal veteranu druge svetovne vojne, Haroldu Lylesu, ki je dejansko živel v hiši, ki jo je Brayshaw kupil pred pol leta. Avto je imel kar nekaj let, a se je neprestano kvaril. Na koncu popravila niso bila smiselna, Lyles pa ni hotel plačati za odvoz in odjavo. Sprva so se v njem igrali Lylesovi otroci, potem pa se je domislil ideje, da ga zakoplje.

1964 je s pomočjo svojega brata na vrtu izkopal luknjo in avto zasul vanjo. V njem so bili tudi določeni drugi artefakti kot steklenica mleka, flaška za parafin in radio na elektronke.

Lyles je umrl 1987, a njegova 91-letna vdova še živi in je ob odkritju, o katerem so se razpisali mediji, dobila napad smeha, saj ni verjela, da ta avto sploh še obstaja in to zakopan. Brayshaw je zdaj pomirjen, ko pozna izvor avtomobila, ni pa povedal, kaj bo z njim naredil.

Po 56 letih v tleh je avto seveda popolnoma uničen, se je pa najditelj poigraval, da bi ga izkopal celega in ga ponudil nekomu v obnovo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 1999-2019 Avtomanija