Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...

Ekstremno bela barva za nižjo porabo goriva

Inovacija

Inovacija - Ekstremno bela barva za nižjo porabo goriva
Sledi nam na
  
Deli zgodbo na
13.10.2021 0:28:00

Intenzivno bela barva avtomobila bi lahko pomenila občuten prihranek pri gorivu ali pa znatno večji doseg električnega avtomobila.

Urša Prosenjak

Pred dvema letoma je BMW na ženevskem avtomobilskem salonu predstavil X6 v barvi Vanta Black. Gre za najtemnejši možni odtenek črne barve, ki je vsrkal 99,965 odstotkov svetlobe. Ker tako intenzivna črna barva praktično ni odbijala svetlobe, se krivulje in na avtomobilu niso videle in avto je deloval skoraj dvodimenzionalno.

Ekipa programerjev iz univerze Purdue v ameriški zvezni državi Indiana je razvila nasprotno skrajnost: najbolj belo barvo na svetu. Kot je pojasnil vodja ekipe Xiulin Ruan, so želeli razviti barvo, ki odbije čim več svetlobe in tako zmanjša segrevanje stavb zaradi sonca.

Nova bela barva odbija 98,1 odstotka svetlobe, zato v stavbi ostaja hladneje. Veliko koristi bi lahko prinesla tudi v avtomobilski industriji. Na avtomobilih z notranjim izgorevanjem bi najbolj bela barva na svetu privarčevala pol litra bencina na 100 kilometrov, električnim avtomobilom pa bi se znatno povečal doseg.

Ali je uporaba barve na avtomobilih tudi v praksi mogoča, še ni znano. BMW-jeva Vanta Black se v serijski proizvodnji nikoli ni uporabljala, ker se je kmalu izkazalo, da je preobčutljiva. Kako bo z njenim nasprotjem, bo pokazal čas.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
jjs 13.10.2021 8:09:17
Za obe skrajnosti, tako Vanta Black (ne v masovni proizvodnji, a pri npr. kamuflažah prototipov pride prav) kot tole belo upam, da bosta našli pot v širšo uporabo. Ne le v avtomobilski industriji. Vsrkavanje oz. odbijanje svetlobe nam lahko prihrani ogromno stroškov energije. Morda je malo pretiran hipotetični scenarij, kjer bi ob menjavi zimskih/letnih gum menjal še folijo na karoseriji.
alfafil 13.10.2021 9:25:35
Lahko bi vprašali Grke, ali katerekoli (stare) primorce, zakaj so njihove hiše bele?
ripmork 13.10.2021 12:41:51
Bela na avtih mi nikoli ni izgledala (verjetno tudi nikoli ne bo), je pa zelo smiselno imet svetel avto (ker poletje pride vsako leto). Svetlo srebrna je en tak dober kompromis Če prav razumem, gre pri teli ultra-beli prihranek na račun manjše porabe klime?
spartan 13.10.2021 12:52:04
Hja...koliko pa "normalna" bela barva odbija svetlobo? Če ta specialna odbije 98,1 %? Bi bilo zanimivo vedeti
tadejkrze 13.10.2021 14:48:50
@alfafil, ker ni doplačila za belo barvo?
jjs 13.10.2021 16:25:48
Da se razumemo, bela tudi meni niti najmanj ne ugaja. Tudi meni se zdi srebrna na avtu veliko bolj estetska. Tako da ja, zanimivo bi bilo vedeti, koliko odbija svetla kovinska srebrna - sploh pa to, koliko bi prihranil pri gorivu zaradi manj klime. Črna je tu seveda irelevantna, ker vsaj pri ICE gretje nič ne troši. Pri EV pa bi tudi to bilo zanimivo vedeti.
skrivo 13.10.2021 20:30:05
Ta bela še ni najboljša. Malo nazaj so naredili belo za fasade, ki odbija več kot 99%. Za avto pa bi bilo fajn, če bi lahko poleti streho s pritiskom na tipko spremenil v belo, da bi bilo manj vroče Na otip sem nekoč primerjal belo haubo z srebrno haubo in sem belo lahko držal, srebrne pa sploh ne. Sem mislil, da srebrna veliko odbije, vendar očitno nam nevidno infrardečo svetlobo še kako dobro vsrka. Je pa srebrna najbolj hvaležna, saj se na njej umazanija nekako najmanj vidi.
skrivo 13.10.2021 20:38:58
EVji bela poleti ne prihrani kaj dosti, saj klima zelo zelo malo troši. EVji imajo problem pozimi, ker gretje res občutno pobira energijo. Rešitev: izjemna izolacija in učinkovita toplotna črpalka. Toplotne črpalke so že kar dobre, pri toplotni izolaciji je pa še veliiiiko rezerve. Vsaj vetrobransko steklo in zadnjo šipo bi morali dati tanek termopan (kot imajo avtobusi), pa se nihče tega ne loti, tudi Tesla ne, ki ima sedaj šipe z vmesno zvočno/toplotno izolacijo (le malo bolje kot nič). Drugače pa fizika pozimi z gostejšim zrakom poveča aero upor in to se pač ne da preprečiti.
© Copyright 1999-2021 Avtomanija