Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Internautica 2008
Domača jadra
Letošnja portoroška Internautica je postregla z več kot 200 razstavljavci, ki se predstavljajo s kar 1000 različnimi blagovnimi znamkami na kopnem in s kar 800 plovili v vodi. Z leti se je iz precej majhnega sejemskega dogodka Internautica razvila v sodoben navtični salon, pa čeprav je v primerjavi z drugimi saloni časovno precej pozna, vseeno vsako leto privabi največje navtične proizvajalce.
Urban Gerželj Urban Gerželj
10. maj 2008 | 14:24:06
Med večinoma tujimi proizvajalci sta bila tudi dva slovenska in sicer begunjski Elan Marine in prav tako gorenjski Seaway. Slednji je predstavil motorno jahtno Skagen50 z dvignjeno krmarico. Gre za barko, ki je namenjena zrelim morjeplovcem, ki vedno iščejo majhne kotičke, namenjene le njim. Gorenjski navtični proizvajalec je svojo paleto jadrnic Shipman dopolnil z modeloma 72 in 80. Gre za karbonski stvaritvi, ki sta na megajadrnici prenesle koncept samostojnega jadranja, poznan že iz manjših plovil. Seveda pa je Seaway
najbolj znan po Jakopin&Jakopec designu, ki je do sedaj ustvaril prek 200 projektov, iz katerih so svetovne ladjedelnice izdelale več kot 41.000 jadrnic in motornih jaht. Med daleč največjimi naročniki je predvsem nemška Bavaria Yachtbau, ki je znana zlasti kot proizvajalec širšemu krogu ljudi dostopnih jadrnic. Begunjski Elan Marine je predstavil celotno linijo njihovih potovalni jadrnic Impression. Tako sta bili prisotni Impression 434 ter Impression 514, ki prihajata iz Elanove palete potovalnih plovil ter štiri predstavnice regatno-potovalnih jadrnic, med katerimi je Elan 480, doživela svojo premiero ravno na letošnji Internautici. Gre za barko, ki v principu sledi ideji celotne potovalno-regatne linije Elanovih jadrnic. S svojimi 34 čevlji ni ravno med manjšimi, a kljub temu primerna za 6-8 člansko posadko od katere bosta potrebovala navtično znanje vsaj dva člana. Namreč ravno toliko jadralne moči je potrebne za uspešno in varno upravljanje nove Elanke. Poleg predstavitve nove članice jadrnic pa je Elan poskrbel za še eno presenečenje in sicer novega predstavnika družine motornih jaht in sicer, Elan Power 48. Gre za največjo plovilo v Elanovi paleti motornih jaht, katere dolžina znaša dobrih 14 metrov in jo lahko poganjata ali dva Volvo Penta agregata, katera zmoreta vsak po 368 kW ali pa dva prav tako Volvo Penta agregata, ki se ponašata s posamičnimi 423 kW.
Seveda pa letošnja Internautica ni pustila hladnih še tistih najbolj zahtevnih, katerih denarnice so skoraj brez dna. Tu so prednjačil Italijanski Dominator, ki je v Portorož pripeljal tri predstavnike svoje luksuzne družine, med katerimi sta izstopala zlasti Dominator 62 in večji Dominator 68S. Polega Dominatorja pa je bila kot vsako leto prisotna tudi italijanska ladjedelnica Charanchi, ki se je predstavila s petimi motornimi jahtami. Med njimi je oko skoraj vsakega obiskovalca ujela Charanchi Mediterane 47. Seveda se ni vse vrtelo okoli jaht in motornih čolnov, temveč so veliko razstavnih površin zavzele jadrnice, tako našega Elana in Seawaya kot tudi nemške Bavarie, francoskega Beneteau in Jeanneau.
Najdražje plovilo po besedah organizatorja pa zaseda Leonard 12, ki pa žal že ima lastnika in sicer nogometaša angleškega prvoligaša Menchester United Christiana Ronalda.
Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija