Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Tehnika: GM Tech Show 2008
Oprijemljiva prihodnost
Večina alternativnih rešitev na področju pogonskih agregatov je za veliko večino navadnih smrtnikov še vedno nekaj neoprijemljivega. Ko lahko enkrat sedež za volan katerega izmed voznih prototipov, se zdi prihodnost veliko bližje.
Marko Hanželič Marko Hanželič, GM
22. maj 2008 | 8:54:42

Hardverski oddelek koncerna General Motors, če se izrazimo v računalniškem žargonu, je v Torino pripeljal praktično vse svoje tehnološke rešitve, ki jih bomo na cestah najverjetneje redno videvali šele čez nekaj let, vse skupaj pa ni ostalo le pri nemih demonstracijah in razstavljenih modelih, temveč smo novinarji lahko sedli za volan dejanskih avtomobilov, ki jih namesto konvencionalnih fosilnih goriv poganja vodik v gorivnih celicah ali stisnjen zemeljski plin. Tehnološki sejem so pripravili pri GM Powertrain Europe, koncernskem oddelku GM, ki se ukvarja predvsem z razvojem manjših dizelskih agregatov, manjših bencinskih motorjev in ročnih menjalnikov. Skupaj ima ta del koncerna GM kar 15 tovarn po celotni Evropi, kjer 9.000 zaposlenih vsak dan izdela več kot 17.000 motorjev in menjalnikov. Globalno GM Powertrain izdela kar 33.000 menjalnikov in 37.000 motorjev dnevno,  namenjeni pa so vsem GM-ovim znamkam in tudi številnim drugim avtomobilskim proizvajalcem, med katerimi velja izpostaviti predvsem Fiat in BMW.

Dizelski agregati – izgorevanje v zaprti zanki

Pri General Motorsu se že več kot dve desetletji ukvarjajo z raziskovanjem možnosti nadzora izgorevanja dizelskega goriva v zaprti zanki. V koncernu sicer že od nekdaj stavijo predvsem na optimizacijo procesov znotraj samega motorja, saj se je z ustrezno postavitvijo osnovnega cikla delovanja mogoče izogniti dragim in pogosto neučinkovitim naknadnim postopkom, s katerimi naj bi dosegli karseda dobro izgorevanje. Proces izgorevanja v zaprti zanki temelji na izmeri aktualnega stanja tlaka, tipalo v komori pa te meritve primerja s stanjem sistema za nadzor vbrizga. Prvič bomo tovrstni princip imeli možnost videti že prihodnje leto v modelih z dizelskim V6 agregatom s 184 kW (250 KM) in največjim navorom 550 Nm.

Neposredni vbrizg, prisilno polnjenje in HCCI

Z motorjem iz družine Ecotec prostornine 2,2 litra, ki so ga prvič vgradili v Vectro že leta 2003, je GM postal eden prvih proizvajalcev z naprednim neposrednim načinom vbrizga s homogeno mešanico. Tehnologiji so kasneje dodali še prilagodljivo odmično gred in turbinski polnilnik, kombinacija pa je premiero doživela v Oplu GT, kjer omogoča največjo moč 194 kW (264 KM). Po mnenju GM-ovih inženirjev je tehnologija neposrednega vbrizga tudi odlična priložnost za downsizing, pri čemer bodo ostale vozne lastnosti vsaj tako dobre kot doslej. Pomembna novost je vsekakor tudi kompresijski vžig z enotnim vbrizgom (HCCI) Pri tej tehnologiji gre podobno kot pri dizelskem agregatu za nadzor samodejnega vžiga, kar seveda pomeni boljše izgorevanje in posledično za 15 odstotkov nižjo porabo goriva. Za sam nadzor vžiga so v valjih nameščena tipala za merjenje tlaka.

Bioetanol kot obnovljiva alternativa

Biološko pridelan etanol je obnovljiva alternativa fosilnim gorivom, s katero je mogoče doseči tudi 70-odstotno zmanjšanje emisij ogljikovega dioksida v primerjavi s konvencionalnimi bencini. Trenutno se največ uporablja E85, mešanica 85 odstotkov etanola in 15 odstotkov bencina. Pri sami rabi bioetanola je najbolj pomemben njegov izvor, zato mnoga podjetja že razvijajo možnost pridelovanja etanola iz sekundarnih virov, na primer rastlinskih odpadkov in smeti.

Hibridi na več načinov

Predvsem na severnoameriških tržiščih GM že ponuja svoje avtomobile tudi s hibridnimi sistemi, s katerimi je mogoče povečati učinkovitost pri sami vožnji. Večina sistemov, kot je tisti pri Saturnu Vue, je manjših hibridnih različic z generatorji za zagon avtomobila, medtem ko pri Chevroletu Escalade do izraza prihaja dvonačinovni hibrid, katerega osnovna komponetna je električni menjalnik (EVT). Le-ta ima vgrajena dva elektromotorja z izhodno močjo 22 kW in omogoča vožnjo tudi izključno na električni pogon. S pomočjo posebnega sistema nadzora vožnje (HOS) se energija pri zaviranju prav tako obnavlja, shranjuje pa se v Ni-MH akumulatorjih, ki so nameščeni pod zadnjimi sedeži. Pri velikih SUV-jih je prihranek goriva lahko tudi do petdeset odstotkov.

Volt – prvi električni avtomobil z možnostjo polnjenja iz vtičnice s sistemom za razširitev obsega

GM ni dejaven le na področju hibridov, temveč tudi plug-in električnih vozil, med katerimi je Chevrolet Volt, ki se od vseh dosedanjih električnih vozil loči po svojem inovativnem pogonskem sistemu, že tik pred serijsko proizvodnjo. Sistem E-Flex sicer sestavljajo litij-ionski akumulatorji s katerimi je mogoče prevoziti do 64 kilometrov, s sočasno uporabo biogoriva pa se njegov doseg poveča na kar 700 kilometrov.

Vodik in štirikolesni pogon

Že desetletja je General Motors tudi ena vodilnih sil na področju razvoja pogonov na gorivne celice, kjer energija za pogon vozil nastaja s sklopitvijo vodika in kisika v vodo. Rezultat dosedanjega razvoja je četrta generacija vozil na gorivne celice, ki se od predhodnikov loči predvsem po zmogljivostih, dinamiki in vzdržljivosti sistema. GM bo v okviru svojega razvojnega načrta izdelal 100 vozil HydroGen4, ki bodo na voljo kupcem, in tako dobil vpogled v njihove izkušnje z vozili. V sistemu HydroGen4 je sicer 440 gorivnih celic, ki so povezane v nize. Sinhroni električni motor z močjo 73 kW (100 KM) z mesta do 100 km/h potrebuje dobrih 12 sekund, največja hitrost, ki jo lahko doseže, pa je 160 km/h. Za konec omenimo še glavne smernice razvoja na področju menjalnikov, kjer je mogoče opaziti težnjo po več stopnajh prenosa, širšem razmerju in manjših izgubah zaradi trenja. Novi sistem XVD v Saabu 9-3 omogoča pogon na vsa štiri kolesa in ga je mogoče kombinirati z elektronsko nadzorovanim diferencialom proti zdrsevanju eLSD, hkrati pa omogoča prenos 40 odstotkov navora na kolo z najboljšim oprijemom.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija