Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Prodaja rabljenega avtomobila
Pasti rabljenih logov
Prodaja rabljenega avtomobila lahko marsikateremu lastniku povzroči precejšnje glavobole. Kupci vozil namreč marsikdaj podcenijo realno vrednost avtomobila, svoje pa dodajo tudi obsežna papirologija in nepregledni predpisi.
Marko Hanželič
27. junij 2008 | 10:33:24

Najbolj znana resnica o prodaji rabljenega avtomobila je tista o precej različnih pogledih na vrednost avtomobila med uradnimi prodajalci vozil in zasebno prodajo prek oglasnika. Večina strokovnjakov na tem področju se namreč strinja, da je razlika 10-20 odstotkov v korist zasebne prodaje s pomočjo malih oglasov na internetu ali v oglasniku. Obstaja pa seveda tudi slaba stran prodaje v lastni režiji, saj slednja pomeni tudi nenehno klicarjenje zainteresiranih ljudi ter marsikdaj tudi soočanje s popolnimi tujci, po življenjskih nazorih in obnašanju popolnoma zrelimi za nastop na šovu Jerryja Springerja, ter seveda utrujajoč proces urejanja papirjev. Prodaja lastnega prevoznega sredstva je lahko precej stresna, a vendarle v mejah normale, če se le držite nekaterih osnovnih pravil, kar vam lahko precej olajša samo prodajo. Policija svetuje, da se izogibate na sam avto nalepljenih napisov »Prodam avto« in telefonskih številk, saj se bojda vse pogosteje dogaja, da prav takšni avtomobili postanejo tarča avtomobilskih tatov. Namesto tega se raje odločite za oglaševanje v spletnih in tiskanih oglasnikih, s čimer boste (predvsem zaradi lastne varnosti) morebitne čudake lahko odslovili že s telefonskim klicem. Če kdo postane še posebej vsiljiv, mu lahko še vedno poveste, da ste avto že prodali. Zaradi lastne varnosti se za sestanke vedno dogovorite v dnevnem času in po možnosti nekje na javnem prostoru ter se poskušajte izogibati ogledov na lastnem domu.

Pomemben vidik dobre prodaje je vsekakor tudi objektiven opis avtomobila, torej tudi morebitnih šibkih točk, vsekakor pa je priporočljivo, da imate pri ogledu vedno pripravljeno vso dokumentacijo vozila, torej servisno knjižico in potrdila ter račune od popravil. Če prodajate rabljen avtomobil s slabimi zavorami ali obrabljenim menjalnikom, to kupcu tudi povejte. Prodajni strokovnjaki so si edini, da je poštenost pri prodaji rabljenega avtomobila ključnega pomena, ker jo večina kupcev zna ceniti in bo odštela tudi kakšen evro več zanjo, hkrati pa se z omembo morebitnih težav izognete poznejšim težavam s kupcem, ki bi se po nakupu počutil opeharjenega, marsikateri pa ne bi izbiral sredstev, da pride do pravice. Ko se s potencialnim kupcem dogovorite za srečanje in vas ta prosi za testno vožnjo, ga prosite za vozniško dovoljenje. S tem se prepričate, da potencialni kupec tega sploh ima, hkrati pa lahko na hitro izveste tudi vse ostale njegove osebne podatke, ki bi vam utegnili koristiti, če po naključju nima le trgovskih namenov.

Toliko o sami varnosti pri prodaji, posvetimo se še stvarem, ki lahko močno vplivajo na samo ceno vozila. Kot pri vseh drugih vrstah prodaje je tudi pri prodaji rabljenega avtomobila prvi vtis najpomembnejši. Prav zato je priporočljivo, da avto pred samim terminom s potencialnim kupcem operete in zloščite. Na trgu je vrsta preparatov, s katerimi je mogoče doseči lesk površine, ki je v osnovi že izgubila svoj prvotni sijaj, velik izbor sredstev pa imajo na voljo tudi vsi, ki bi želeli s pločevine odstraniti manjše poškodbe laka. Podobno velja tudi za samo notranjost avtomobila, ki jo je še posebej pametno globinsko očistiti, če ste v njej kadili. Vonj po nikotinu namreč potencialne kupce marsikdaj odvrne od nakupa. Poudarek velja nameniti tudi sami podobi vrhnje strani motorja, še zlasti kadar gre za terensko vozilo, ki ste ga uporabljali na brezpotjih. Blato na plastiki in kovini ni ravno najbolj fotogenična kombinacija, zato velja premisliti o uporabi posebnega čistilnega nastavka za pranje motorja, ki ga ponujajo boljše ročne avtopralnice. Manjše praske na steklu je prav tako mogoče odstraniti brez večjih stroškov, vse skupaj pa ima lahko predvsem pri prodaji v avtohišo kar pomemben vpliv na izhodiščno ceno.

In potem ko prodajalec in kupec dokončno drug drugemu sežeta v dlan, je čas tudi za nekaj papirnatih dejstev, ki lahko hitro pomenijo tudi precej zapletov. Načeloma poznamo dva načina prodaje rabljenega vozila. Prvi način prodaje se izpelje s pomočjo kupoprodajne pogodbe, torej obrazca, ki sta ga s svojimi podpisi obeležila oba akterja prodaje. Prodajalec nato kupoprodajno pogodbo overi pri notarju in vozilo odjavi iz lastništva. Na drugi strani kupec v svoji upravni enoti poravna davek in registrira avto. Manj zapletena in tudi novejša možnost je nakup prek avtomobilskega salona, kjer avto navidezno vzamejo v komisijsko prodajo, dotično pogodbo overijo pri notarju, bodočemu kupcu pa nato izstavijo račun, s katerim nato registrira avtomobil. Ko je vozilo prodano, ga je treba odjaviti iz evidence motornih vozil. Pri odjavi iz prometa je treba kupcu vozila izročiti originalno odjavljeno prometno dovoljenje, kupoprodajno pogodbo in homologacijo. Za vračilo zavarovalne premije in cestnine pa je treba zavarovalnici poslati fotokopijo prometnega dovoljenja in originalno celotno zavarovalno polico. Vsak, ki je že imel vozilo registrirano vsaj enajst mesecev, lahko prenese doseženo boniteto na novo vozilo, ki ga je kupil. Pogoj je, da ob prenosu (recimo da ostane pri isti zavarovalnici) izroči zavarovalnici fotokopijo odjavljenega prometnega dovoljenja in zavarovalne kupone ali polico zavarovanja. Če se zgodi, da je treba novo vozilo prej registrirati, kot je staro bilo odjavljeno, je treba plačati polno zavarovalnino brez bonusov, ki jo dobite nazaj v sorazmernem deležu, ko prinesete zgoraj omenjene dokumente. Za prenos bonitete iz ene zavarovalnice k drugi potrebujete obrazec, ki ga izpolni zavarovalnica o škodnih dogajanjih v preteklem zavarovalnem obdobju pri njih.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija