Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Ustrezna izbira pnevmatik za zimo
Garancija za varno vožnjo
Ker bo avtomobilistična zima oziroma z zakonom določen rok za namestitev zimskih pnevmatik hitreje tu, kot bi si mnogi želeli, smo pri Avtomaniji poskrbeli za ustrezen nabor informacij o kakovostnih avtoplaščih in njihovi primerni uporabi.
Marko Hanželič
17. november 2009 | 20:29:40

Z  daj s(mo) vozniki bolj ali manj že navajeni, da je 15. november tisti datum, ko naša vozila preobujemo v zimsko obutev. Glavni krivec, da se preobuvanje tako masovno dogaja prav ob tem datumu je seveda Zakon o varnosti v cestnem prometu, natančneje njegov 114.  člen, ki za štirimesečno obdobje nalaga uporabo pnevmatik, namenjenih izključno zimskim voznim razmeram. Seveda se je temu mogoče izogniti in tudi v zimskem času uporabljati tudi letne pnevmatike z minimalno globino profila 3 milimetre in snežnimi verigami v prtljažniku, a je slednja možnost primerna le za tista območja države, kjer običajno ne sneži. Mnogi vozniki zimske gume uporabljajo izključno zaradi tega, ker se tako izognejo kaznim, ki v nasprotnem primeru prežijo nanje, a je takšno dojemanje celotne zadeve bolj ali manj brez smisla. Mnoga neodvisna testiranja so že neštetokrat dokazala, da zimske pnevmatike omogočajo varnejšo vožnjo v omenjenih razmerah in so zato potreben in legitimen pripomoček, ki zvišuje raven varnosti v cestnem prometu pri nas.

Od 7 stopinj celzija navzdol. Čeprav ima na povsem enak način v srednji Evropi uporabo zimskih avtoplaščev uzakonjeno le še naša severna soseda Avstrija, se je število držav, ki zapovedujejo ali priporočajo uporabo zimskih pnevmatik v zadnjih letih precej povečalo. V Sloveniji zakon zapoveduje tudi uporabo zimske opreme izven navedenega termina, a le v primerih, ko je vreme res zimsko. Na splošno velja, da proizvajalci avtoplaščev zimske priporočajo, ko temperatura zraka pade pod 7 stopinj Celzija. Kazen v primeru, ko vaš avtomobil ni opremljen v skladu z zahtevami zakona znotraj omenjenega časovnega intervala in vas ustavijo policisti, je v osnovi 120 evrov, v primeru oviranja prometa zaradi nezmožnosti vožnje naprej, pa vas lahko doleti kazen v višini 400 evrov.
To se voznikom z letnimi pnevmatikami v zimskem obdobju rado primeri, saj imajo slednje povsem drugačno zmes kot zimske in zato v na hladnem zraku postanejo trše, s tem pa izgubljajo prožnost in možnost ustrezne oprijemljivosti s cestiščem. Posebej nevarne so na poledeneli cesti, kjer se obnašajo kot kos trde plastike, v takem primeru pa je nevarna tudi pot v klanec, ki se lahko konča z nekontroliranim drsenjem po pobočju navzdol.

Odtehtani dodatni stroški. Splošna doktrina o uporabi pnevmatik za zimo priporoča menjavo le teh vsaki dve leti, še posebej, ker je obraba zimskih gum v primerjavi z letnimi precej večja. Seveda je vse skupaj povezano z ne ravno nedolžnimi stroški, kar večino voznikov sili k temu, da gume uporabljajo dlje časa. V splošnem velja, da zimskih gum ne bi smeli voziti dlje kot sedem sezon, pomembno pa je tudi, koliko je sama guma stara že ob samem nakupu. To je mogoče brez težav razbrati iz štirimestne številke na stranski površini gume, pri čemer prvi dve številki pomenita teden, drugi dve pa leto izdelave. Na trajnost gum vpliva tudi njihovo hranjenje. Nikar jih ne hranite v pokončnem položaju,  saj se lahko ukrivijo.  Gume hranite v temnem prostoru, lahko tudi pri vulkanizerju, saj jih mnogo ponuja prav to možnost, nekateri tudi brezplačno. Avtoplašči so precej občutljivi predvsem na previsok ali prenizek tlak, preobremenitve glede teže vozila ter seveda na zanje neprimerno vožnjo, h kateri sodi tudi hitra vožnja skozi ovinke, nasilno speljevanje in nenadno zaviranje.  Nakup zimske pnevmatike je danes precej bolj enostaven kot pred leti, saj ima večina podjetij že postavljene svoje spletne trgovine, nakup na spletu pri neodvisnih prodajalcih pa je ponavadi še ugodnejši. Kljub temu previdnost ni odveč, predvsem zato, ker se rado primeri, da so gume poceni predvsem zaradi dejstva, ker imajo na grbi že lepo število skladiščnih let.

Nasveti za zimske poti. Vsem dobro poznana oznaka M + S pomeni, da gre za različico gum za Mud in Snow (blato in sneg). Nekatere gume imajo dodano tudi snežinko, ki označuje gume, izpolnjujoče posebne kriterije glede ravni oprijema, zavorne poti in vodljivosti v zimskih razmerah. Kupujte le gume, katerih dimenzija je določena v homologaciji vozila, saj imate lahko zaradi neustreznih dimenzij tehnične ali zakonske težave (s policijo). Na tem mestu ne bo odveč niti nekaj nasvetov, kako pravzaprav upravljati vozilo v zimskih razmerah. Prvi in najpomembnejši nasvet govori o izogibanju sunkovitemu sukanju volana, saj takšno početje hitro vodi v zdrs na cestišču. Podobno velja tudi za hitrost, še posebej pri vožnji v ovinek, ki naj bo enakomerna in brez pretiranega vrtenja volanskega obroča. Posebej bodite pozorni tudi na morebiten led na mostovih. Če obtičite v snegu, ne pritiskajte na plin, ampak odstranite sneg okoli vozila, ter ga nato nežno zazibajte ter zelo nežno poskušajte tudi speljati. V primeru, ko začne vaše vozilo zanašati, ne reagirajte panično in ne pohodite stopalke za zavoro z vso silo. Včasih v takšnem trenutku najbolj pomaga prav dodajanje plina in počasno vrtenje volana. V zimskih razmerah je sicer potrebne nekaj več previdnosti, toda tudi v takšnih razmerah se je mogoče voziti zelo varno in brez kravžljanja živcev.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija