Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Zdravila in vožnja
Podcenjen vpliv
Zimski čas je tudi čas prehladov, gripe in drugih neprijetnih sezonskih bolezni, pri katerih si radi pomagamo z različnimi zdravilnimi pripravki. Žal je tako, da slednji marsikdaj vplivajo tudi na naše počutje in sposobnosti za volanom.
Marko Hanželič
4. januar 2010 | 13:12:58

Vpliv zdravil na upravljanje strojev in vozil je širši javnosti v slovenskem prostoru še vedno precej neznano področje, kakor tudi posledice, ki izhajajo iz neustrezne uporabe zdravil ter ignoriranja ali nevednosti udeležencev o vplivu le-teh na psihofizične sposobnosti. Zdravila povzročajo še druge neželene učinke, ki imajo za posledico bistveno zmanjšano varnost v prometu ali pri delu s stroji. Vse neželene učinke zdravil moramo upoštevati tudi pri opravljanju drugih nevarnih del ali športnih dejavnosti.

Paleta vplivov in občutij. Morda bi bilo za začetek najblje razjastini, kaj pravzaprav so neželeni učinki, ki lahko bistveno vplivajo na vozniške sposobnosti udeležencev v prometu. Gre seveda za celo paleto učinkov na počutje in dojemanje sveta okoli sebe, ki segajo vse od zmanjšane pozornosti in zaspanosti, pa do upočasnjene hitrosti odzivov in dojemanja dogajanja, vrtoglavice, motenj vida ter sluha, slabosti in celo nenadne agresivnosti. Izražanje neželenih učinkov je pri posameznikih težko dejansko ovrednotiti, saj se slednji od osebe do osebe lahko precej razlikujejo, nanje pa vplivajo mnogi dejavniki, kot so starost, spol, telesna zgradba in teža, bolezenska stanja, sočasno jemanje drugih zdravil ali pitje alkohola. Pri slednjem je seveda mogoče enostavno ovrednotiti njegove vplive, ki sovpadajo s koncentracijo etanola v krvi, pri zdravilih pa je skoraj nemogoče določiti mejne vrednosti, pri katerih bi lahko zagotovo trdili, da imajo bistven vpliv na zmanjšanje sposobnosti dojemanja in vožnje pri posamezniku. Čeprav vsako zdravilo, ki se znajde na policah lekarn, v vsakem primeru mora skozi rigorozen proces kliničnih študij, je tako rekoč nemogoče pridobiti informacije o čisto vseh neželenih učinkih, saj se mnogi odkrijejo šele po širši uporabi. Prav zato je pomembno, da ob prvem jemanju nekega zdravila preverite njegov učinek tudi na vaše psihofizične sposobnosti.

Težka določljivost vplivov. Zdravila, za katera je znano, da imajo vpliv na sposobnosti upravljanja strojev in vozil, so označena s posebnimi oznakami, trikotniki, ki so glede na jakost vpliva na zmanjšanje bolnikovih psihofizičnih sposobnosti razdeljeni v dve skupini. Skupina zdravil, ki sicer imajo relativno pomemben vpliv na psihofizične sposobnosti voznika, a so slednje manj izražene, je označena s trikotnikom rdeče barve, ki je v notranjosti prazen. Za to skupino zdravil lahko svoje mnenje o psihofizičnih sposobnostih bolnika poda le zdravnik, ki ga zdravi, vsekakor pa je potrebno vsakega bolnika pri tem obravnavati individualno. Ta skupina zdravil sicer povzroča zaspanost in ima pomirjajoče učinke, a so slednji običajno moteči le pri začetku zdravljenja. Kljub vsemu obstaja možnost, da se bolnik v primeru krizne situacije na cesti ne bi utegnil ustrezno odzvati, čeprav lahko bolnik, ki dobro pozna vpliv zdravila na svoje psihofizično stanje, neželene učinke delno nadomesti s povečano pozornostjo  in ustrezno prilagoditvijo vožnje.

Veliko bolj je problematična vožnja pod vplivom zdravil, ki so označena s polnim trikotnikom rdeče barve. Pri teh je z vožnjo potrebno počakati toliko časa, da se učinkovina in njeni presnovki v celoti izločijo iz telesa. K vsakemu zdravilu je priloženo navodilo za uporabo. V poglavju Kaj morate vedeti pred uporabo zdravila? je v rubriki Vpliv na sposobnost upravljanja vozil in strojev, vedno navedeno, ali zdravilo vpliva na psihofizične sposobnosti in upravljanje vozil ter strojev. Oznake previdnostnih ukrepov pri zdravilih določijo ob izdaji dovoljenja za promet z zdravilom pri organu, pristojnem za zdravila.

Živčni sistem in Zdravila. Med zdravili, ki najbolj vplivajo na psihofizične sposobnosti so seveda tista, ki delujejo na osrednje živčevje (možgane in hrbtenjačo). Pri tem se lahko pojavijo tako pomirjajoči vplivi, ki povzročajo zaspanost, pozornost, koordinacijo gibov, hitrost odziva, mišično moč in zmožnost kritične presoje situacije, kakor tudi spodbujajoči vplivi, med katerimi velja izpostaviti agresivnost in spremembe osebnosti, kot je na primer pretirana samozavest. V to široko skupino zdravil sodijo mnoga, ki jih je mogoče dobiti tudi brez recepta, Med zdravili, ki najbolj vplivajo na psihofizične sposobnosti so seveda tista, ki delujejo na osrednje živčevje (možgane in hrbtenjačo).

Pri tem se lahko pojavijo tako pomirjajoči vplivi, ki povzročajo zaspanost, pozornost, koordinacijo gibov, hitrost odziva, mišično moč in zmožnost kritične presoje situacije, kakor tudi spodbujajoči vplivi, med katerimi velja izpostaviti agresivnost in spremembe osebnosti, kot je na primer pretirana samozavest. V to široko skupino zdravil sodijo mnoga, ki jih je mogoče dobiti tudi brez recepta, zdravila proti potovalni bolezni, za zdravljenje suhega kašlja, protibolečinska z vsebnostjo kofeina, za zdravljenje alergije, zdravila z zdravilnimi zelišči ali njihovimi izvlečki za pomirjanje. Prisotnost učinkovin ali njihovih presnovkov v krvi ali seču, za katera velja absolutna prepoved upravljanja z vozili in stroji, je zakonsko opredeljena kot prekršek, za katerega je zagrožena denarna kazen in prevzem krivde.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija