Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Reportaža: Revoz Novo Mesto
Wind je pred vrati
Obiskali smo novomeško tovarno Revoz, kjer se v zadnjih tednih pospešeno pripravljajo na začetek redne proizvodnje novega Winda.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
30. april 2010 | 13:39:06

Navkljub viharnim časom v avtomobilski industriji, Revoz ni utrpel nikakršne omembe vredne poslovne škode, še več, lansko leto so postavili rekord v številu sestavljenih avtomobilov. Leto, ki je za nami, so zaključili z 212.680 proizvedenimi vozili (od tega 30.296 Cliov II, 182.384 Twingov), kar predstavlja sedem odstotno povečanje proizvodnje v primerjavi z letom 2008. Čeprav novomeška tovarna že dolgih 18 let zapored velja za največjega slovenskega izvoznika in tako predstavlja 4,6 odstotka celotnega slovenskega izvoza, brez 14,3 milijona evrov državne pomoči ni šlo. A finančna inekcija je bila namenjena predvsem za zagon proizvodnje Winda, ki sta ga pred sredi marca kot prva preskusila slovenski premier Borut Pahor in gospodarski minister Matej Lahovnik. Novinarji na žalost te priložnosti, ob tokratnem obisku tovarne nismo imeli, a smo si ga kljub temu od bliže ogledali, medtem ko prve vožnje za strokovno javnost sledijo čez dober mesec ali dva.

Tovarna Revoz se je z leti zelo modernizirala, zato smo lahko opazili, da vse več procesov in sklopov sestave določenega avtomobila poteka avtomatizirano s pomočjo robotov. Za potrebe proizvodnje Clia, Twinga in zdaj tudi Winda, s pomočjo stiskalnic, ki so jih posodobili pred tremi leti in zato porabili slabih 15 milijonov evrov, dnevno preoblikujejo 60 tisoč različnih kosov pločevine, za to pa potrebujejo kar 400 ton materiala. Zaloga pločevine je za dobrih 6 dni, medtem ko zaloga pločevinskih delov traja le slaba dva dneva proizvodnje. Proces preoblikovanja poteka s svetlobno hitrostjo, saj stiskalnice z močjo od 315 do 2000 ton v eni uri zmorejo preoblikovati kar 500 različnih kosov pločevine. Za precej zahteven in nevaren velja proces varjenja različnih delov avtomobila, kjer dobro polovico dela opravi robot, preostalo pa je na plečih vestnih delavcev. Ko gre govora o spajanju strehe, se vodilni pri Revozu radi pohvalijo s posebnim laserskim spajanjem, ki poteka v robotizirani celici.  Lakirnica je eden redkih delov tovarne, kjer se tako rekoč vse izvaja samodejno, zato je prisotnost delavcev zgolj nadzorne narave. Skratka, lahko zatrdimo, da je to najtišji del tovarne. Pri Revozu so leta 2007 uvedli povsem novo linijo za protikorozijsko zaščito in kataforezo, nato pa na pločevino s pomočjo robotov opravijo štiri nanose laka, vsega skupaj pa imajo na voljo 13 različnih barvnih odtenkov. Od teh je belih 23 odstotkov, črnih 20 odstotkov, rdečih 17 odstotkov, sivih 12 odstotkov in zelenih 11 odstotkov. Sklepni del celotnega procesa avtomobila je montažna linija. Do končne verzije v avtomobil vgradijo kar 2868 različnih delov, od celotne notranjosti do koles, podvozja, motorjev ipd, za celoten proces enega avtomobila pa potrebujejo dobrih 12 ur. Tovarno dnevno s sestavnimi deli oskrbuje okrog sto tovornjakov, prav tako jih okrog sto napolnijo z novimi vozili, ki se odpeljejo širom po Evropi. Francija s 60 odstotki novomeške proizvodnje še vedno velja za največje tržišče, sledi ji Nemčija z 19 odstotki, Italija z 8 odstotki, medtem ko za slovenski trg namenijo zgolj 0,2 odstotka celotne proizvodnje. Procesi potekajo vse hitreje in intenzivnejše, zato uveljavljajo nov sistem IFA, ki predstavlja nov način organizacije proizvodnega procesa, katere namen je doseči večjo učinkovitost, olajšati logistične pretoke in izboljšati delovne pogoje. Navkljub uvajanju novega delovnega sistema, že sedaj premorejo izjemno učinkovitost v treh delovnih izmenah. Povprečno dnevno izdelajo 900 primerkov, od tega je 770 Twingov in 115 Cliov, z drugimi besedami to pomeni 41 vozil na uro oziroma iz proizvodnega traku vsako slabo minuto in pol zapelje nov avto. V proizvodnji je 15,1 odstotka vozil dizelskim motorjem in 84,8 odstotka vozil z bencinskim motorjem, ko gre govora o stopnji opreme pri modelih Twingo in Clio, pa je 48 odstotkov vozil opremljenih s paketom opreme Authentique in le 20 odstotkov s paketom opreme Dynamique.

Ker je Wind v zelo zgodnji fazi nastanka, smo v tovarni v popoldanski izmeni našli le pet primerkov novega malčka. Družbo Revoz je naložba v zagon proizvodnje Winda stala 47,8 milijona evrov, od tega, kot že rečeno, je dobro četrtino primaknila država, šest milijonov je bilo namenjenih za posodobitev linije za sestavo in varjenje karoserij, 22 milijonov evrov so vložili za stroje za preoblikovanje pločevine, pol milijona evrov pa je bilo potrebnih za posodobitev v obratu za površinsko zaščito in lakiranje. Prvi mož Revoza, Aleš Bratož, ne skriva zadovoljstva nad dejstvom, da je bilo v razvoj in zdaj v sestavo vpletenih veliko slovenskih podjetij. Med dobavitelje opreme v obratu so izpostavili družbe Gorenje oprema, Oprema Ravne, Gorenje Indop in Tokam, med redne dobavitelje pa spadajo podjetja TPV (TPV Johnson Control, TPV Suhor), Tadis, Tomplast, Treves, AD plastik, Sva GTI in Cimos. Je pa ob tem Bratož poudaril, da bi lahko bilo slovenskih dobaviteljev še več, a vse celotna dogovarjanja zaustavijo na točki nekonkurenčnih ponudb. Serijsko proizvodnjo za Winda bodo v Revozu pognali čez nekaj tednov, do takrat pa jih čaka še kar nekaj dela na optimizaciji celotnega procesa sestave avtomobila. Po napovedih bodo letno proizvedli okrog 20 tisoč Windov, v ta namen pa bodo do nadaljnjega ohranjali tri delovne izmene. V novomeški tovarni trenutno zaposlujejo 2927 delavcev, od tega ima 252 delavcev sklenjene pogodbe za določen čas, 364 delavcev pa je najetih. Ob tem pa je zanimiv podatek, da v Revoz dnevno pripelje nekaj deset avtobusov iz 21 linij, med drugim tudi iz Ljubljane, Karlovca in Zagorja. Nekaj novih delovnih mest je prinesel tudi Wind. V tovarni so zaposlili dodatnih 50 delavcev, vsaj 300 novih delovnih mest pa je prek dobaviteljev posredno vezanih na nov izdelek novomeške tovarne.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija