Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Obiskali smo: Volvo Ice Camp
Prijetno ekstremno doživetje
Kako se zgradi iglu? Pri Volvu to dobro vedo, saj so že peto leto zapored na gori Kitzsteinhorn zgradili Volvo Ice Camp. Hkrati je pod vrhom omenjene gore nastal tudi najvišji Volvov razstavni salon na svetu.
Marko Hanželič Marko Hanželič, Volvo
8. februar 2011 | 20:04:08

Toda pojdimo lepo po vrsti. Na povabilo švedske tovarne smo se podali v Kaprun - natančneje na goro nad omenjenim krajem, kjer že lepo vrsto let domuje Volvov ledeni tabor. Ideja je prav na mestu - Volvo domuje na Švedskem, v deželi, kjer so nizke temperature, sneg in led del vsakdana prebivalcev precej dlje, kot smo tega vajeni pri nas, Avstrija, kjer so postavili Volvo Ice Camp, pa je kontinentalcem vseeno precej bližje kot mistična dežela trolov in Pike Nogavičke. Zanimiva in vznemirljiva je že vožnja z gondolo proti taboru, ki poteka s prestopanjem sredi dobrih tri tisoč metrov visokega ledenika Kitzsteinhorn in ponuja veličasten pogled na okoliške vršace ter kotlino, v kateri domuje slovito turistično mestece Zell am See, povsem pod goro pa se nahaja Kaprun.Mestece je seveda tesno povezano tudi s tragičnim dogodkom iz leta 2000, ko je v nesreči v železniškem predoru življenje izgubilo 155 smučarjev. Nesrečno zobato železnico so zamenjali z  gondolama, ki nosita ime Gletscherjet I in Gletscherjet II.

Naselje iz snega in ledu

Od končne postaje gondole je do tabora Volvo Ice Camp mogoče prispeti peš ali z motornimi sanmi, sam tabor pa je postavljen na naravni ravnini pod vrhom Kitzsteinhorna in s svojo kupolasto zgradbo spominja na naselja iz znanstvenofantastičnih filmov. Ko sem sam vstopil v osrednjo zgradbo, ki služi kot restavracija, sejna soba, okrepčevalnica in razstavni salon, me je presenetila predvsem sama dodelanost vseh detajlov snežne hiše, ki so jo gradili osem tednov. Tako so naslanjači, klopi in mize v celoti izdelani iz ledu, na njih pa kože divjadi skrbijo, da obiskovalcev ne zebe v zadnjo plat. Še posebej zanimiva je okrepčevalnica z velikim okroglim šankom, sredi katerega je postavljena tudi ledena skulptura, ki služi kot stalaža za pijače. Prav pijača dobrodošlice je prav nekaj posebnega, saj jo dobite v kozarcu iz ledu, do večerje pa si lahko krajšate čas tudi z lokostrelstvom ali plezanjem.

Volvo S60 R-Design v najbolj ekstremnem razstavnem salonu

Volvo Ice camp je tudi eden najvišjih razstavnih salonov na svetu, saj je v enem izmed iglujev razstavljen tudi novi Volvo S60 R-Design, njegov kombijevski brat V60 pa je postavljen na ploščadi pred njim. V primerjavi z običajnim S60 ima Volvo S60 R-Design športneje nastavljeno podvozje, ki ga spremlja še bolj neposreden krmilni mehanizem, sistem Advanced Stability Control, ki hitreje zazna možnost zdrsa in s tem prispeva tudi k še bolj športni  vožnji, sistem Engine Drag Control preprečuje blokiranje koles pri zaviranju z motorjem na spolzki podlagi, sistem Dynamic Stability and Traction Control  pa je opremljen s funkcijo Sport, ki omogoča bolj dinamično vožnjo.  Paket R-Design vsebuje tudi številne lepotne dodatke, med katerimi velja omeniti masko hladilnika v piano lak črni barvi, dvojni zaključek izpušne cevi ter ekskluzivna petkraka 18-palčna lita platišča. Pri obeh karoserijskih različicah je kot del paketa na voljo tudi posebna Passion Red rdeča barva, tudi v notranjosti pa so se R-Designu podredili sedeži, volanski obroč, stopalke, prestavna ročica in predpražniki. Paket R-Design je sicer na voljo pri petih bencinskih in dveh dizelskih motorjih.

P.S.: Aktualni test Volva S60 2.0 T Summum si lahko preberete na tej povezavi.

Samopostrežna večerja in wellness malce drugače

Ko pri Volvu obljubljajo prav posebno dogodivščino na 2.500 metrih višine, to mislijo skrajno resno, kar smo imeli možnost začutiti tudi pri večerji. Zaradi nizkih temperatur namreč udeleženci tabora sami pripravljajo večji del lastne večerje, le juho pripravijo oskrbniki sami. Pečenju vsega ostalega so namenjeni električni  pekači, postavljeni na vsako izmed ledenih miz, noge pa si lahko ogrejete z dodatnimi kožami. Po večerji je čas za sprehod do razgledne točke, od koder je mogoče videti okolico Kitzsteinhorna tudi iz druge perspektive ali občudovati delo teptalcev snega, ki pripravljajo smučarske proge za naslednji dan. Ko so nas oskrbniki povabili, da preizkusimo savno in jacuzzi, smo se a kolegi najprej obotavljali, a  kmalu ugotovili, da takšne priložnosti ne gre zamuditi in se v kopalkah pri minus 10 podali proti savni. Po savni smo uspeli preizkusiti še jacuzzi in se kasneje posušili v tipiju. Sušenje ob odprtem ognju je zahtevalo svoj davek - osvežitev z naravnim deodorantom dimljene šunke.

Lahka noč v igluju

In potem je nastopil čas za spanje v iglujih pri temperaturi blizu ledišča, kar pa je ob upoštevanju navodil oskrbnikov tabora in z uporabo spalne vreče lahko zelo prijetno doživetje. Takšno doživetje je res nekaj posebnega in ga priporočam res vsakomur, ki bi želel kdaj preizkusiti nekaj ekstremnega, a vseeno ni pripravljen tvegati preveč. Več o Volvo Ice Campu najdete na www.volvoicecamp.com, v spodnjem videu pa si oglejte tudi, kako so tabor zgradili.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija