Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Galerija
Ampera za kratek čas v Sloveniji
Oplov električar se je pretekli teden za kratek čas pokazal slovenski javnosti, medtem ko bomo prve primerke na naših cestah ugledali šele prihodnje poletje.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
28. junij 2011 | 13:37:32

Direktor prodaje pri podjetju Opel Slovenija, Borut Gazvoda, je povedal, da v Evropi vlada izjemno zanimanje za Ampero. Do zdaj je rezervacijo oddalo že 5154 kupcev (od tega 3278 podjetij in 1876 individualni kupci), sistem rezervacij pa bo v prihodnje mogoč tudi v Sloveniji. Ampera bo na evropske ceste prihajala naravnost iz Detroita, po vsej verjetnosti bo nekoč proizvodnja stekla tudi na stari celini. Cena Ampere za slovenski trg znaša 42.900 evrov, ob tem pa velja omeniti, da je v pripravi poseben zakon, ki predvideva 5000 evrov subvencijskih sredstev za nakup električnega vozila. 

Ampera se tako kot nekateri ostali električarji polni preko običajne 230 voltne vtičnice, elektromotor s pomočjo litij-ionskih baterij omogoča realno od 40 do 80 kilometrov vožnje, medtem ko za podaljšani doseg 500 kilometrov skrbi 1,4-litrski motor z notranjim izgorevanjem. Zadnje študije dokazujejo, da 80 odstotkov evropskih voznikov na dan prevozi manj kot 50 kilometrov, na kar so se pri Oplu tudi precej zanašali, a po besedah Mirana Gaberščka iz Kemijskega Inštituta bodo v nekaj letih proizvajalco ponudili kupcem še izboljšano verzijo baterij, katere bodo omogočale večji doseg, predvidoma za leto 2020 pa se napovedujejo baterije z možnjostjo avtonomije okrog 500 kilometrov. Čas polnjenja Amperinih baterij poteka od tri do štiri ure, uporabne so vsaj deset let oziroma za 240 tisoč prevoženih kilometrov.

Ob vse večjemu udejstvovanju proizvajalcev, da bi električna vozila postala dejanska alternativa za motorje z notranjim izgorevanjem, državni aparati pripravljajo primerno infrastrukturo, ki pa se rahlo prepočasi premika. Po napovedih Jureta Lebena, direktorja službe Vlade za podnebne spremembe, je sprejet program za vpeljavo električnih vozil in polnilne infrastrukture, v pripravi je zakon za subvencije za električna vozila, hkrati pa se pripravlja demo sistem za upravljanje polnilnih postaj na nacionalnem nivoju.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija