Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Kakšne so navade slovenskih voznikov ob menjavi gum
Približno dve tretjini voznikov gume menja pri vulkanizerjih, ostali se znajdejo po svoje, je pokazala raziskava.
Uredništvo AMZS
14. november 2013 | 12:41:48

V Raziskovalno-razvojnem centru, ki deluje pod okriljem AMZS Centra varne vožnje na Vranskem, so v okviru priprav na zimo v oktobru 2013 izvedli raziskavo o navadah, ki jih imajo slovenski vozniki glede menjave letnih in zimskih gum na svojih vozilih. Izvedli so spletno raziskavo, ki je bila objavljena na različnih spletnih portalih. V anketi je sodelovalo 889 udeležencev, od katerih je bilo 90 odstotkov moških.

Šest odstotkov voznikov je lansko zimsko sezono prevozilo z letnimi gumami, 1 odstotek ne ve, kakšne pnevmatike so imeli na vozilu, večina, 93 odstotkov pa je imela nameščene zimske gume. Več kot ena tretjina (39%) voznikov se z zimskimi gumami vozi tudi poleti, posebej takrat, ko so te že preveč obrabljene, za naslednjo zimsko sezono. Približno dve tretjini voznikov (62%) gume zamenja pri vulkanizerju, četrtina (26%) jih menja sama – to velja predvsem za tiste, ki imajo dva ločena kompleta platišč, preostalim jih zamenja mehanik (7%), prijatelj (2%) ali pa jih sploh ne menjajo (2%). Na vprašanje ali vedo, kolikšen je priporočen tlak v pnevmatikah v vozilih anketirancev, je kar 93 odstokov voznikov odgovorilo, da vedo, vendar jih je od teh voznikov samo tri četrtine (78%) odgovorilo tudi na naslednje vprašanje, v katerem so tudi navedli vrednosti tlakov. Vrednosti, ki so jih navajali so se gibale med 2 in 3 bari, v povprečju so navedli 2.24 bara za sprednji in 2.21 bara za zadnji par. Pri tem velja izpostaviti, da ima velika večina avtomobilov priporočene vrednosti tlakov navedene na dobro vidnem mestu na voznikovih vratih, karoseriji avtomobila ali pod pokrovom za točenje goriva.

Rezultati kažejo, da večina voznikov vsaj občasno spremlja tlak v gumah; 89 odstotkov voznikov je npr. poročalo, da so v zadnje pol leta preverjali tlak, 8% jih tega ni naredilo, manjšina (3%) pa ima v vozilih tipala in menijo, da jim zato tlaka ni treba preverjati. Tri četrtine (75%) voznikov je navedlo, da imajo pnevmatike stare tri leta ali manj, četrtina starejše od treh let, medtem ko 2 odstotka ne pozna starosti pnevmatik na svojih vozilih in približno tako število (3%) tega podatka na pnevmatikah tudi ne bi znalo poiskati. 

Malo manj kot polovica voznikov (42%) ima zimske verige za svoje vozilo, približno dve tretjini voznikov (69%) pa jih meni, da bi verige znali namestiti, če bi jih imeli. O najmanjši dovoljeni globini dezena profila zimske gume so imeli vozniki različne predstave. Velika večina voznikov (85%) je trdila, da vedo, koliko znaša ta vrednost, hkrati pa podatki kažejo, da so predstave voznikov o tej globini zelo različne: najmanjša dovoljena vrednost profila se po mnenju voznikov giblje med 2 in 8 mm. Povprečen voznik meni, da je najmanjša dovoljena vrednost 3.65 mm, je pokazala študija. Z zakonom predpisana najmanjša globina dezena profila gume na avtomobilu v zimskem času je 3 mm, v letnem času pa 1.6 mm. 

Prav tako kot glede globine dezena imajo vozniki tudi zelo različne predstave o tem, pri kateri zunanji temperaturi naj bi letne pnevmatike zamenjali z zimskimi. Kar dve tretjini voznikov meni, da poznajo priporočeno temperaturo za menjavanje zimskih in letnih gum, hkrati pa se ta predstava od voznika do voznika precej razlikuje. Vozniki so večinoma navajali vrednosti med 0 in 15 stopinjami Celzija (povprečna vrednost je bila 7.5 stopinj Celzija). 

Podoben vzorec razmišljanja kot pri globini dezena so pokazali tudi rezultati pri odgovoru o tem, kolikšna je priporočena starost gum, pri kateri naj bi le-te zamenjali. Večina voznikov (77%) meni, da poznajo priporočeno starost, odgovori pa se večinoma gibljejo v razponu od dveh do osmih let (v povprečju 4.36 let). Glede navad pri nakupu novih pnevmatik so rezultati pokazali, da pet od šestih voznikov (83%) zamenja vse štiri gume hkrati, eden od šestih (17%) pa samo po dve in dve oziroma po potrebi. 

Približno tri četrtine voznikov (74%) bi namestilo gume z globljim (boljšim) profilom na prednjo os, okrog četrtina (22%) na zadnjo, vsak 20. pa ne ve na katero os naj bi šle gume z globljim profilom. V AMZS za bolj varno vožnjo priporočajo, da je boljši par gum nameščen na zadnji osi, saj s tem poskrbimo za bolj stabilen zadek avtomobila. Večina voznikov (87%) kupuje izključno nove gume, vsak osmi voznik (13% ) pa po potrebi tudi rabljene.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija