Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   BMW v smučarskih središčih
Štirikolesni pogon xDrive uporablja več kot polovica slovenskih voznikov BMW
Bavarci so sredi Kranjske Gore to zimo ob koncih tedna gostili številne svoje kupce, da bi jim pobliže pokazali zakaj je dobro imeti štirikolesni pogon in kako sploh deluje. Na kratko smo tudi sami preskusili nekaj modelov, ki ima vgrajen xDrive.
Peter Pirkovič
28. februar 2014 | 14:44:07

BMW štirikolesni pogon ponuja v 80 modelih svoje prodajne palete in danes v Sloveniji že več kot polovica njihovih kupcev kupi avto s štirikolesnim pogonom. Potihem priznavajo, da nekateri pravzaprav niti dobro ne vedo zakaj ga je dobro imeti in kako z njim upravljati. Tudi iz tega razloga so mnoge povabili na kratke delavnice, da bi jim pobliže pokazali česa je zmožen njihov štirikolesni pogon.

Danes je xDrive povsem povezan s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti v integriranem upravljanju šasije (ICM). Tako se lahko poleg hitrosti vrtenja koles upoštevajo tudi preneseni podatki sistema DSC, ki se nanašajo na kot krmiljenja, položaj stopalke za plin in prečen pospešek. Podrobna analiza voznih razmer celo omogoča sistemu xDrive, da deluje na osnovi predvidevanja – s tem pa velja za edini inteligentni sistem štirikolesnega pogona na svetu. V nasprotju s konvencionalnimi sistemi štirikolesnega pogona, ki se odzivajo samo na dejansko vrtenje kolesa, je xDrive sposoben na podlagi podatkov iz DSC vnaprej prepoznati kakršnokoli tendenco prekrmiljenja ali podkrmiljenja, nato pa nevtralizirati ta pojav s proaktivnim spreminjanjem pogonskega momenta. Če je vozilo na primer v nevarnosti, da bi ga zaneslo vstran preko sprednjih koles, se povečana pogonska moč v trenutku usmeri na zadnja kolesa. Tako vozilo zvozi zavoj z večjo natančnostjo. Podobno velja pri zanašanju zadka: v tem primeru se več moči kanalizira na sprednjo premo. Tako je zmogljivost štirikolesnega pogona pripravljena in na voljo še preden pride do zdrsa kolesa, moč motorja pa se nemoteno prevaja v užitek v vožnji.

Kako se obnese BMW X5 pri vožnji čez ovire, preverite v spodnjem posnetku.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija