Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Obisk pri Akrapoviču: Želja Renaulta je bila, da se iz izpušnega sistema sliši pokanje
Z današnjim dnem je v Sloveniji možno naročiti Megana RS Trophy, ki je serijsko opremljen z izpuhom slovenskega proizvajalca. Cena v Franciji stane 38 tisoč evrov, pri nas pa 31.990 evrov. Če bi naročili običajnega Megana RS s primerljivo opremo, bi bil ta za 1700 evrov dražji.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič in Akrapovič
2. julij 2014 | 18:27:20

Pri Akrapoviču so nas ob začetku prodaje tega modela prijazno sprejeli in nam na kratko pokazali kako pravzaprav nastane takšen izpuh. Seveda, so določen del razvoja izpustili, kar je povsem običajno (poslovna skrivnost), še prej pa so nas varnostniki ustrezno preverili, da s seboj nimamo fotoaparata in nam prelepili fotografski objektiv na telefonu. Vse se je začelo pred pred nekaj leti, ko je slovenski Renault na svojo roko naredil posebno serijo Clia RS Akrapovič Edition, kmalu zatem so Francozi obiskali tovarno v Ivančni Gorici in pred več kot letom dni so tja že poslali prvi primerek prenovljenega Megana RS. Razvoj izpušnega sistema iz titana je potekal približno leto dni, po besedah Igorja Akrapoviča pa vsak razvoj izpuha stane okrog 120 tisoč evrov. Bolj zanimiv je podatek, da titan kupujejo le pri dveh ponudnikih, ki sta pravzaprav edina na svetu, cena pa se giblje okrog 35 evrov na kilogram. Tako surovina za en izpuh njih stane vsaj 800 evrov.  

A to je zgolj surovina, ki gre, ko pride v tovarno, stoodstotno pod drobnogled kemijskega laboratorija, od tam dalje pa v proizvodnjo. Pri Akrapoviču, kjer je zaposlenih nekaj več kot 700 ljudi, večino orodij izdelajo s svojim znanjem, zato jim tekmeci ne morejo slediti. Kar je njihova prednost. Pri poteku proizvodnje svoje znanje dodajo mojstri, ki znajo rokovati s keramiko in voskom za izdelovanje posebnih kalupov, varilci (20 odstotkov je žensk), mojstri na CNC in hydroforming  strojih, kontrola končne kakovosti in še kaj bi še našlo. In zakaj titan? Ker je ravno tako trden kot nerjaveče jeklo, a je za skoraj polovico lažji in boljše prenaša toplotne obremenitve.

Zapisali smo, da so Akrapovičevi razvojniki Megana RS Trophy dobili v roke že leto dni nazaj, ga s posebnimi 3D kamerami skenirali (predvsem podvozje), večkrat opravljali preskuse na dinamometru, da bi dobili natančne podatke o moči in vse skupaj nadaljevali pri inženirjih, ki so vse skupaj oblikovali. Pri razvoju so aktivno sodelovali tudi Renaultovci, ki so imeli konkretne zahteve glede zvoka. Želeli so, da se iz njega sliši pokanje in da je njegova glasnost na najvišji možni meji. Torej, 75 decibelov. Izpuh je od običajnega za 4 kilograme lažji in prinaša mu za 7,3 kW (10 KM) moči več. No, mi smo zvok že slišali, čez nekaj tednov pa sedemo prvič za volan tega športnika.

Renault v prodajo zdaj pošilja Megana RS Trophy, o katerem smo že pisali, poleg njega pa je v omejeni seriji (250 primerkov) na voljo še Megane RS Trophy-R, s katerim so podrli rekord na Zelenem peklu (7:53s). A ta je v primerjavi z običajno verzijo za 101 kg lažji, saj nima zadnje klopi, ima lažja platišča in lažja sta športna sedeža s pet točkovnimi varnostnimi pasovi.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
skopusnik
Avto, s katerim so podrli rekord, se imenuje Trophy-R. Da se bo ločilo.
2.7.2014 19:23:39
kamiKaZaA
Imam eno vprašanje. Kolko je življenska doba takega auspuha? Kot lifetime avta? Al isto oz. malo več kot "navadn" auspuh? Hvala za odgovor.
2.7.2014 21:19:42
pirko
Pri serijskem avtu kot je Megane RS je neomejeno, skratka preživi avto...pri dirkalnikih pa par dirk...
3.7.2014 8:55:50

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija