Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Nasveti za brezskrbno vožnjo
Ne pozabite na sončna očala, denarnico, vodo in glasbo po vašem okusu
Pri kranjskem Goodyearu, ki se sicer ukvarjajo izdelavo gum, so pripravili nekaj uporabnih nasvetov za tiste, ki se odpravljate v prihodnjih dneh na daljšo pot proti morju.
Uredništvo Goodyear
28. julij 2014 | 8:55:03

Raziskave kažejo, da se poleti zgodi več nesreč, saj se vožnja v marsičem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta, hkrati pa so ceste zaradi številnih turistov tudi dodatno obremenjene. Na slovenskih cestah se je lani v mesecih junij, julij in avgust pripetilo kar 30 nesreč s smrtnim izidom, kot so sporočili iz AMZS pa gre povečano število nesreč pripisati predvsem utrujenosti voznikov, neprimerno vzdrževanim vozilom, nepozornosti udeležencev in neprilagojenosti vremenskim ter posebnim prometnim razmeram. Z namenom, da bi izboljšali cestno varnost in poskrbeli za prijetnejšo vožnjo, je podjetje Goodyear pripravilo pomembne nasvete, ki jih je pametno upoštevati, preden sedete za volan.

Pripravite se. Slišati je precej enostavno, vendar se lahko na dolgi poti zaradi slabe priprave težave hitro sprevržejo v močan glavobol. Vselej se dvakrat prepričajte, da ste s seboj vzeli vse potrebne stvari in ustrezno poskrbeli za dom. Tako vam ne bo treba opravljati stresnih telefonskih klicev ali se celo vračati nazaj, da bi rešili težave. Pri tem vam bo v veliko pomoč potovalni seznam. 

Bodite spočiti. To velja tako za voznika kot tudi za sopotnike. Zavedati se morate, da je dolga vožnja fizično naporna, še zlasti, če ceste ne poznate ali pa naletite na zgoščen promet. Voznik mora biti za volanom vedno spočit in zavedno spremljati dogajanja v svoji okolici. K manj stresnemu vzdušju v avtomobilu pa seveda pripomorejo tudi  spočiti sopotniki.  

Pravilno zapakirajte prtljago. Pomembno je, da svojega avtomobila ne obremenite preveč, zato dvakrat premislite, kaj boste vzeli s sabo. Pametno je razmisliti tudi o uporabi strešnega kovčka, ki bo enakomerneje razporedil vašo prtljago, prav tako pa bo tudi vožnja udobnejša.   

Raziščite pot. Navigacijske naprave so vedno dobrodošel pripomoček, vendar vam svetujemo, da že vnaprej načrtujete in raziščete pot. Oglejte si, po katerih cestah se boste peljali, okvirno si razdelite čas vožnje in v grobem predvidite postanke, saj bo s tem vožnja veliko manj stresna. 

Vozite po odsekih. Svetujemo, da si daljše poti razdelite na krajše odseke. Postanki na nekaj ur bodo namreč pripomogli k voznikovi osredotočenosti. Pri tem si privoščite lahke obroke in pijte veliko vode, da ne boste imeli občutka pretirane sitosti ter utrujenosti, ki pride po težki ali mastni hrani. Prav tako se bodo tudi sopotniki počutili bolje, če se bodo nekoliko sprehodili.  

Pri vožnji se izmenjavajte. Po možnosti si poiščite sovoznika, s katerim se bosta lahko na poti zamenjevala za volanom. Tako bosta oba bolj spočita in osredotočena na vožnjo, poleg tega pa vas lahko sovoznik opozori tudi na morebitno nevarnost. 

Avto naj bo servisiran in pregledan. Sodobni avtomobili so sicer izredno zanesljivi, vendar se sredi dolge poti lahko tudi manjša okvara hitro sprevrže v pravo nočno moro in vas dodobra udari po žepu. 

Odstavni pas je za nujne primere. Odstavni pas je predviden za skrajne primere in vam ne zagotavlja varnosti. Kadar je otroku slabo ali mora uporabiti toaleto, naj poskusi potrpeti do prvega postajališča, kjer boste lahko varno ustavili. Če pa že morate odstavni pas nujno uporabiti, si nadenite odsevni jopič, prižgite opozorilne utripalne luči in se s sopotniki umaknite za varnostno ogrado. 

Preverite gume na avtomobilu. Za varno in udobno vožnjo je pomembno, da so vaše pnevmatike v dobrem stanju. Poleg tega, da pregledate tekalno plast, se prepričajte, da imajo tudi ustrezen polnilni tlak, pri tem pa upoštevajte tudi obremenjenost vozila. Če s seboj peljete tudi bivalno prikolico ali čoln, morajo biti tudi pnevmatike na njih v dobrem stanju. Prav tako dvakrat preverite vlečno kljuko, vse zadnje luči in ostale potrebne naprave. 

Seznam desetih stvari, ki jih morate imeti na dolgi poti vedno pri roki:

• Sončna očala: Vožnja z njimi je udobnejša in tudi varnejša, če se peljete proti sončnim krajem.

• Glasba: Pogosto se zgodi, da na poti težko najdete primerno radijsko postajo. Zato na pot vzemite tudi priljubljeno glasbo, da se boste izognili nejevolji in dolgčasu. 

• Pijača: Zaradi suhega zraku v avtomobilu je brezalkoholna pijača obvezen spremljevalec na poti, poskrbela pa bo tudi za boljšo koncentracijo. 

• Denarnica z gotovino in karticami: Vselej jo imejte pri roki, saj bo na poti gotovo potrebno poravnati cestnine. 

• GPS in/ali zemljevid: GPS priklopite že pred vožnjo, če uporabljate zemljevid pa si pot preglejte že pred odhodom.

• Vrečka za smeti: Preprečila bo, da se vaš avtomobil spremeni v smetnjak.

• Komplet prve pomoči: Pred odhodom preverite, kje ga imate, da ga boste ob potrebi lahko hitro našli.  

• Odsevni jopič: V večini evropskih držav spada med obvezno opremo v avtomobilu in si ga morate v primeru okvare nujno nadeti. Zagotovite, da bo dosegljiv in ne zakopan pod goro potovalnih torb. 

• Rezervni ključi: Rezervni ključ v žepu je lahko vaš odrešitelj. 

• Fotoaparat: Z njim bo prihajajoče poletje za vedno ostalo v vašem spominu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija