Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Na kratko
Z BMW-jevim pogonom xDrive na Vršič
BMW-jev slogan Užitek v vožnji se največkrat povezuje s športnostjo in pogonom na zadnji kolesni par. Kljub temu pa Bavarci že od leta 2004 razvijajo štiri kolesni pogon, imenovan xDrive. Sami se radi pohvalijo, da gre za najinteligentnejši štiri kolesni pogon na trgu, za kar imajo tudi kar precej argumentov.
Gregor Žvab Gregor Žvab
24. januar 2015 | 9:22:11

V Kranjski gori smo na preizkus dobili celotno paleto BMW-jevih modelov z oznako X, iz katere velja izpostaviti novega predstavnika, serijo 2 Active Tourer. Slednji je bil opremljen s pogonom xDrive. Edina logična destinacija? Prelaz Vršič. Na spolzki, mestoma pa tudi poledeneli in zasneženi cesti, se je pogon izkazal odlično. Zanesljivo delovanje omogoča varno vožnjo tudi ob izklopljenem sistemu DSC, ki skrbi za nadzor stabilnosti avtomobila.

V normalnih pogojih je moč med obema osema razporejena v razmerju 40:60, kar pomeni, da tudi xDrive daje v osnovi občutek zadnjega pogona. Po potrebi, glede na podlago, pa se to lahko spremeni tudi do 100% na posamezno os. Vse skupaj se razporeja preko razdelilnega menjalnika z elektronsko krmiljeno večplastno sklopko, ki se povsem prilagaja razmeram na cesti. Sistem se odziva hitreje, kot pa lahko spremembe zaznava voznik, tako da se pravočasno prilagodi situaciji. Ob tem sodeluje tudi s sistemoma DSC in DTC za najbolj optimalen oprijem na cestišču.

Po novem je sistem xDrive na voljo tudi v seriji 2 Active Tourer in sicer v povezavi z modeloma 225i in 220d, za prenos moči pa pri obeh skrbi osem stopenjski, samodejni menjalnik Steptronic. Ob tem velja omeniti, da dodatna masa avtomobilov s sistemom xDrive znaša zgolj 61 kilogramov.

Vožnja preko nepredvidljivega Vršiča, kjer poleg zimskih razmer za večkratne zadrege voznikov skrbi tudi izjemno slabo stanje cestišča, za prav vse BMW-jeve modele s pogonom xDrive, ni predstavljala nikakršnih težav. Na koncu smo se z X3 zapeljali še preko klančine in v nadzorovanem okolju preverili, da gre pri xDrive-u res za učinkovit in zanesljiv sistem.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija