Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   V iskanju elektrike
Električne sanje ali more?
Če se postavimo v vlogo (tujega) obiskovalca Ljubljane, za volanom bavarskega i3, ki si želi napolniti baterije – misija nemogoče.
Artur Švarc
2. marec 2015 | 1:00:00

Pustimo ob strani futurističnega malega enoprostorca, ki je vrhunski elektrčarski dosežek, o njem čez nekaj dni. Temni oblak pade nad vso elektriko in nje smisel, ko gre za samo uporabnost. Čeprav se govori o številnih polnilnih postajah, naj vas občutek ne zavede – praktično vse so neuporabne in v posmeh zdravi pameti.

Že res, da se bodo našli naši elektro prijatelji in rekli, da zadeva ni taka, kot jo skušamo prikazati. Že mogoče, da se z obiskom pravih krajev in investicijo dejansko da polniti avto v soboto popoldne kjerkoli v prestolnici prosule države, a v praksi zahteva to dan ali dva predpriprav, obiskov, klicev, in tako naprej. Če se slučajno znajdete za volanom električarja, sploh za vikend, pa se vse skupaj pokaže za (preveč) trnovo pot.

Obiski polnilnih mest kaj kmalu dobi prizvok komedije, če ne kar tragikomedije. Začnimo na koncu – edino mesto, kjer smo lahko polnili naš BMW i3, je ljubljanski City Park, pa to še potem, ko se je raja, ki jim je hudo naporno narediti 5 korakov več do trgovin, skidala z dveh rezerviranih mest, namenjenih polnjenju električnih vozil. Predpogoj za to početje je seveda, da se odpravite v sam City Park in najdete nekako Info točko (ta je ob restavraciji na vrhu) in povprašate gospodično, kako polniti električni avto – v zameno za 10€ vam proda kartico, s katero lahko po 20-minutni misiji končno aktivirate polnilno mesto.

Električna polnilna mesta so del projekta z EU denarjem med 2010 in 2012. Od takrat naprej očitno države več ne zanimajo. Sploh, ker na ta račun ne morejo polniti državne blagajne. Tako bo situacija do nadaljnega ostala taka kot je.

V našem i3 smo imeli samo enofazni V220 priključek, kar se pokaže za še dodaten minus – če doma nimate garaže z elektriko in s po možnosti trofaznim tokom, je avto povsem nesmiselno imeti v lasti, sploh če nima REX range extenderja.

No, polnilno mesto v garaži City Parka ima obe vtičnici, a vsake po eno vrsto. Še en tak nesrečnež na 220 V kot mi (ali dva z trofaznim), avtomobila preprosto ne bi mogel polniti (na srečo je dvojček našega testnega i3 zvečer v soboto uporabil trofazni priključek). Skratka, City Park je bil naš azil za polnjenje, povsod drugod v BTC je situacija katastrofalna.

BTC upravna zgradba

Polnilno mesto pred Halo A je za hecdobesedno tako nam je rekla gospodična na info točki Hale A. Postavljeno je tam, a ni več operativno. Zakaj, ne vedo. Skratka, izguba časa. Drugo mesto je pred upravno zgradbo BTC ob Šmartinki – tam nas napisi napotijo do receptorja zgradbe, ki se mu sprva ne sanja, kaj bi od njega radi, po nekaj minutah vendarle nejevoljen v tretjem predalu na dnu najde nek seznam, za ključek polnilnega mesta pa si želi 20 evrov kavcije – ne hvala -  ob dejstvu, da je parkirni čas tam le 30 minut, ostalo pa se plača.

Južno od BTC...

Naslednje bližnje polnilno mesto je pri avtosalonu ob Kajuhovi. Ob sobotah za ograjo – se pravi – tehnično ga ni. Gremo naprej – nasproti toplarne na Zaloški modro rdeča polnilna postaja z dvema trofaznima priključkoma – da je to električno polnilno mesto, je edini napis, ki obstaja – ne čigava je, ne kontaktne informacije, ne navodil in tako naprej. Podobna zadeva z nekaj več napisanega je na koncu Fužin pri Hoferju, enako neuporabna brez poprejšnjih nabav kartic. Prav med tuhtanjem, kako to deluje, je nad nami s padalom brez enega kolesa na bližnji travnik pristajalo letalo – a to je že druga zgodba vseh novic današnjega dne.

Mesto...

Podali smo se v mesto – na Kotnikovi pri stari Elektrarni smo se postavili zraven Ampere, ki je že srkala trifazni tok, zato smo se priklopili na 220V in seveda ostali brez – zapletena navodila, pošilajanje SMS in odgovori, da je neizvedljivo, pove dovolj (tako ali tako se ne bi mogli registrirati). Naslednje mesto ob hotelu Union je obetalo več, nobenih kartic, nobenih SMS, samo vklopiš in je – in ni, če nimaš trofaznega priključka. Tudi ob Elektro Ljubljana je bila zgodba podobna – zadeva zahteva poprejšnjo registracijo (kot še nekaj drugih mest) na posebnem portalu – predpogoj je, da imate tisti hip internet (ali pa ga nimate) in računalnik – na pametnem telefonu je stran tako razsuta, da se komajda najde registracija, potem pa ko od vas hoče imeti celo davčno številko, brez da bi vedeli zakaj, svojih podatkov ne boste več vnašali. Aja, registracijo potrdi administrator strani – če rabite elektriko tisti hip za nadaljevanje poti, si raje vzemite hotel za nekaj dni.

Za nakup posebne kartice, da se izognete SMS-anju in drugim nevšečnostim,  pa potrebujete – delovni teden, se razume.

Samo spletno mesto www.elektro-crpalke.si je komedija svoje vrste. Registracija zahteva strinjanje s pogoji, ki jih NI (!), tako da nobenemu ni jasno, če potem sledijo kake finančne obveznosti in tako naprej. Potem morate prepisati CAPTCHA kodo, ki je tudi ni  - registracija torej ni mogoča – s tem pa tudi polnjenje. Stran pa je zaporvh na mobilnih napravah praktično neuporabna.

Torej, potegnjeno pod črto, z električnimi avtomobili načeloma, razen majhnega dosega, ni nič narobe, sploh ker je i3 fenomenalno vozilo – spet s samim principom polnjenja pa priskutijo še tako inovativno tehnologijo. V primerjavi z enostavnostjo polnjenja fosilnih goriv nihče ne bo pripravljen delati doktorata, da bo lahko polnil električno vozilo še kje drugje kot doma, če sploh ima to možnost.

Smo omenili, da nobena polnilna postaja razen ene, od tistih, ki sploh imajo kaj napisanega, ne govori drugega, kakor slovenski jezik? Za tujca, ki bi si eventuelno še šel po kartico v info pisarno City Parka, misija nemogoče. Dodajte še stalno sekiranje, koliko kilometrov od 90-ih na voljo vam še ostane z i3, pa je uporabna vrednost električarja enaka ničli. In mirno zapišemo, da bo tako tudi v prihodnje, neglede na obljubo države, da bo z evropskim denarjem letos zgradila še 50 polnilnih mest – 50 dodatnih in neuporabnih. Enako napredne so tudi slovenske zgradbe – na primer 7 let star blok s tremi nadstropji podzemnih garaž brez ene same vtičnice. Res električne sanje, bolje rečeno, električna mora!

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
aichi
Skratka, v prihodnosti si želim elektro pogon, ker je fenomenaln, in nekaj, kar se nafila v dveh minutah za 500+ km. Vse ostalo je nesprejemljiv kompromis
28.2.2015 23:28:51
skrivo
Aichi: vozim se na štrom že več kot 3 leta in vse te probleme s polnjenjem na javnih krajih poznam. Ker imam hudo predelan električni avto (Smart ForTwo) z dometom 300km+ teh polnilnic skorajda ne potrebujem. Sicer pa mi zadeva po navadi deluje, ker že imam cel kup RFID kartic za aktiviranje polnilnih postaj vseh mogočih ponudnikov/operaterjev in iz prakse tudi natančno vem katere postaje so najbolj "ziher". Če pa pride tujec k nam je pa totalni problem. Avtocestni križ (hitre polnilnice) ne bo imel teh problemov, ker bo vse na bančne kartice (opcijsko za domačine tudi jebeni RFID...) in bo super za domačine in tujce! V Društvu za električna vozila Slovenije, katerega član sem tudi osebno, se že vrsto let trudimo stvari izboljševat na vseh področjih - ozaveščanje, večje subvencije, širjenje polnilne infrastrukture.... Kar precej nam je že uspelo narediti, veliko dela pa nas še čaka...
1.3.2015 0:02:29
aichi
ja saj, tokrat se strinjava, pozdravljam, da migate, ampak več kot očitno države to ne zanima, ker ne zmore pobrat davka za svojo nenasitno rit
1.3.2015 9:10:39
shark911
Odlično napisan članek!Katastrofa je tole s polnilnimi postajami! Jaz zase vem,da če bom kupil plug-in hibrida (všeč mi je recimo Golf GTE),ga bom polnil večinoma doma! Ko pa mi bo zmanjkalo baterije,bom pač pokuril nekaj bencina in se normalno peljal do doma oz.kamorkoli že. Ne mislim se preveč zajebavati s temi polnilnicami in se ukvarjat s tem ali dela ali ne.Če bom slučajno imel čas,ga bom priklopil na javno polnilnico,načeloma pa,kot sem rekel,se s tem ne bom obremenjeval. Itak sem si preračunal,da se bom čez teden večinoma vozil na elektriko. @Aichi,a to si imel na testu BEV ali ReX verzijo i3?
1.3.2015 15:35:08
skrivo
Aichi: Ma ja, država oziroma vsi ti poslanci in ministri nimajo pojma o tehniki (tu pa tam je sicer kaka majhna izjema, ki pa itak nič ne more naredit) - ne vedo nič o konvencionalnih smrdljivčkih, ki jih vozijo, še manj pa vedo, kaj je to električni avto. V glavnem, popolna tema. Zaradi tega jih boli k.... za polnilne postaje - itak ne vedo kaj sploh to je. Dobro je edino to, da je Sloveniji uspelo dobiti EU denar (50% investicije) za postavitev 26 hitrih polnilnih postaj na celotnem avtocestnem križu, kar bo Slovenijo izstrelilo med daleč najbolj napredne e-mobilnostne države na svetu. Za to so zaslužni ljudje na ministrstvu (sam minister seveda nima pojma, da ne bo pomote - itak se je vmes že zamenjal) in kup podpornikov, ki smo praviloma entuzijasti. Do konca leta se bo tako možno voziti npr. z e-Golfom, Leafom, Zoetom,... po celi Sloveniji z le 30 minutnim postankom vsakih 100-150km. Več si lahko preberete tu (javni razpis): http://sodo.si/druzba_sodo/aktualno/clanek?aid=181
1.3.2015 19:59:09
skrivo
Shark911: se strinjam. Plug-in hibrid v tem obdobju tranzicije nudi vse - poceni dnevno vožnjo in možnost dolge vožnje na konvencionalen način. Tvoja izbira Golf GTE je sicer O.K. edino malo premalo baterijo ima. Ampera gre dlje na štrom in dobiš jo že za 20k€ (2-3 leta staro, z vso možno opremo), pa še večja je in lepša.
1.3.2015 20:24:27
aichi
To je bil čisti štromar, REX pa ma sicer le 8 litrski tank, kar pomeni, da boš tud tu na vsaki pumpi, če želiš na daljšo pot.
1.3.2015 20:26:55
aichi
Ko izkusiš teh pod sedem sekund pospeške pri i3, je jasno, da je klasični pogon stvar preteklosti, elektromotor pa logični korak, težava pa so baterije, ki se pa vsaj po mojem prepričanju ne bodo nikoli prijele. Nikoli. DOkler boš lahko odpeljal 500 km z 2 minutnim postankom na pumpi, elektro avto za vsak dan razen kot tretji ali pogojno drugi avto pri hiši, ni prihodnost...
1.3.2015 20:40:35
skrivo
REX v i3 je premalo močan - BMW je tu res močno zajebal - sedaj se že zavedajo, vendar je prepozno!!! i3 potem ko ima prazno baterijo ni več za na avtocesto, enostavno ne zmore (še fiček je šel bolj). Primer: 60-70km/h v Višnjegosrki klanec (tovornjak gre mimo), ko je baterija res čisto prazna in ni več t.i. bufferja. Več ni šlo...
1.3.2015 20:46:06
aichi
i3 bi bil fenomenaln avto tud z običajnim motorjem, je pa res, da se mu precej pozna, da ima nor navor in ozke gume, lega je daleč od tega, da bi lahk te pospeške preneso v športno vožnjo
1.3.2015 20:47:22
skrivo
Če imaš normalno družino, je električen avto kot drugi avto že danes čisto O.K., ker je SLO majhna država in je vse blizu. Vsak dan je več takih družin v SLO in vsi povedo, da se vozijo 95% samo na štrom - vsi so navdušeni, filajo pa seveda doma. Mi doma shajamo čisto brez težav z Ampero in Smartom, ki sicer s 300km dometa ni ravno običajen električar (do Lj in nazaj do doma imam 240km in vedno grem s Smartom, ker se v Lj ne rabim jebat s polnilnicami.....čeprav večinoma delajo). Elektro pogon je pa res norišnica, a ne Aichi? Brez onega Nikole Tesle ne bi šlo....baterije so pa tudi vsak dan boljše, tako da bo čez 10 let že precej avtov s 500km+ dometa. V 2 minutah pa ne boš mogel nafilat (tudi dizelaša/bencinarja tako hitro ne moreš, ker moraš še plačat in pridet nazaj za volan), ampak po 500km vožnje ti 30 minut postanka ne bo škodilo.
1.3.2015 21:02:12
aichi
Veš kake baterije rabiš, da sfilaš 500 km v pol ure? pa aktivno hlajenje? Ni kemija rešitev po moje.
1.3.2015 21:40:00
aichi
Rajš povej, kok so te baterije za Smarta stale
1.3.2015 21:46:51
skrivo
Aktivno hlajenje baterij imajo že danes vsi električarji (razen Leaf in C-zero), tudi i3, ki si ga fural. S tehničnega vidika je pa za baterije 30-minutno filanje pač 30-minutno filanje in je čisto vseeno ali filaš eno celico ali pa 1000 celic. Pri filanju 1000 celic se pač malo bolj greje ampak to ni noben problem, ker gretje ni tako hudo. Bolj je problem, da za filanje 500km baterije rabiš 100kWh energije (to je približna količina za 100km vožnje) noter stlačiti v 30 minutah in za to preračunano rabiš omrežje moči 200kW. Tesla je že blizu. Model S gre tudi 500km, če šparaš, njihov SuperCharger pa ima 135kW moči - prej kot v eni uri je nafilano !!! Mislim pa, da bi morali vsi na en "šnel kurs" o elektro avtih (izjemno poučne organizira g. Pečjak - Inštitut Metron), ker vidim, da je neznanja ogromno, kar pa je seveda razumljivo, saj ni vsak po profesiji elektro inženir...pa še ti niso vsi poznavalci baterij, elektromotorjev, frekvenčnih kontrolerjev, polnilcev....
1.3.2015 21:56:26
skrivo
Cena baterij za Smarta za domet 300km+: raje sploh ne povem; preveč....so pa tipa Super Litij Polimer, kapacitete 31kWh (uporabna energija brez rezerve) in težke zgolj 172kg (fejst "hude" - veliko bolj kot v i3). e-Smart je od bencinske variante, ki tehta 850kg težji le slabih 100kg. Ampak rajš dam denar v tole kot pa v banko, kjer bodo vse pobrali banditi.
1.3.2015 22:05:40

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija