Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Porschejeva modelska paleta
Uživaški, alternativni in zverinski
Na Vranskem smo v okviru Porsche Road Toura na kratko preskusili večino njihovih paradnih modelov, ki jih v teh dneh predstavljajo potencialnim kupcem.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
30. september 2015 | 16:35:05

Navkljub neprijazni davčni politiki v naši državi je Porschejevih vozil na naših cestah še vedno veliko, čeprav so ti v večini dražji kot na primer v Nemčiji. Neto cena je pri nas enaka oziroma se minimalno razlikuje, a k osnovnemu DDV-ju je potrebno dodati še davek na motorna vozila in davek na luksuzna vozila, ki velja za vozila z motorji nad 2,5-litra prostornine.

Letno slovenski trgovec uspe prodati okrog 100 vozil, a žal jih velika večina ne konča na naših cestah oziroma s slovenskimi registrskimi tablicami. Gre za kupce, ki jih poiščejo sami na evropskemu trgu ali pa ti sami pridejo do njih, ker so določeni prodani kot vroče žemljice. Letos se je za Porscheja odločilo 35 Slovencev. Največ zanimanja je še vedno za terenska Macana (osnovni model 71.091€) in Cayenna z dizelskim pogonom (81.613€), prebuja se segment športnih vozil kot so Cayman GT4 in 911 GT3 RS, obenem ne gre pozabiti niti na najmanjša Boxsterja in Caymana, medtem ko se konec leta, natančneje 12.decembra, začne prodaja prenovljene devetstoenajstke z novimi turbo motorji. Pri uvozniku povedo, da je primerov, ko Slovenec tukaj kupljenega Porscheja odpelje izven naših meja in ga registrira v Nemčiji ali drugih okoliških državah, malo, saj se tak način stroškovno ne izplača. 

V okviru Porschejeve turneje po Evropi, ki večinoma služi za privabljanje novih kupcev in za prepoznavnost, so k nam pripeljali najboljšo in najmočnejšo konjenico. Na kratko smo imeli priložnost preskusiti dva Macana S Diesel s 190 kW, navitega Caymana GTS s 340 konji, hibridnega Cayenna z 258 kilovatnim klasičnim motorjem in 70 kW elektromotorjem (94.732€), svojevrstne užitke ponuja razkošna Panamera GTS s 324 kW (440 KM), ki stane 171.380€, posebna vrsta zverine je 911 Carrera 4 GTS (167.460€), ki zmore dosegati preko 300 km/h, v vlogi nastopača se znajde mali Boxster S z 232 kW (315 KM) in s ceno 76.191€, medtem ko je v našem primeru vrh ponudbe predstavljal pobesneli 911 Turbo S s 412 kW (560 KM), kjer smo preskušali Launch Control sistem, pospeševanje (3,1 s do 100 km/h) in keramične zavore. Slednje se tudi po nekaj urah nenehnega preskušanja niso upehale. Po navedbah Porschejevih  predstavnikov so v fazi razvoja tega avtomobila izvedli za kar 12 tisoč kilometrov preskusov, kot jih boste videli v spodnjemu video posnetku. In čeprav so Porschejevci nedavno prenovili model 911, ta zaenkrat še vedno ostaja v ponudbi. Pri nas stane 255.693€, takšen na fotografijah pa 270.803€. Slovenskega kupca zaenkrat še ni našel. So pa lansko leto uspeli prodati eksotiko z oznako 918 Spyder, a tudi ta se vozi izven naših meja.  

In kakšni kupci v Sloveniji vozijo Porscheje? Gre za lastnike velikih podjetij, ki imajo veliko število zaposlenih, uspešni posamezniki, v vzponu je menedžment, kar nekaj pa je tudi žensk. Prav predstavnicam nežnejšega spola so v preteklosti prodali tudi 911 Carrera 4S in Macana Turbo.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija