Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Karavana avtomatikov
Samodejni menjalniki pri Peugeotu nič več v senci
Čeprav Peugeotovci priznavajo, da imajo v ponudbi le klasični samodejni menjalnik, zadnje čase beležijo vedno več povpraševanja po njem. Največ pri večjih avtomobilih, nekoliko manj pri malčkih kot je naprimer Peugeot 208.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
9. oktober 2015 | 12:47:25

Pri nas v Evropi se samodejni menjalniki uveljavljajo predvsem zadnjih 5 do 10 let, medtem ko je onkraj Atlantika zgodba ravno obratna. Da se odstotek kupcev, ki se odloča za samodejne menjalnike na stari celini povečuje, gre zahvala različnim avtomobilskim proizvajalcem, ki skupaj s partnerji razvijajo čedalje bolj dovršene menjalnike. Trenutno so na voljo štirje tipi menjalnikov. Klasični samodejni menjalniki s hidravličnim prenosom navora, ki jih uporablja med drugim Peugeot, sledi mu robotiziran menjalnik, ki je v osnovi ročni menjalnik, le da ima vgrajene aktuatorje za prestavljanje, ponekod je še vedno prisoten brezstopenjski CVT menjalnik in danes najnaprednejši, a izjemno kompleksen, DSG menjalnik z dvojno sklopko. 

No, pri Peugeotu zavzeto ostajajo pri uporabi klasičnega 6-stopenjskega samodejnega menjalnika, ki je pred časom doživel tretjo nadgradnjo in ga vgrajujejo tako rekoč v vse njihove modele. Na zavitih cestah okrog Kočevja, Gotenice, Osilnice, Vinice, Črnomlja, Novega Mesta in Dolenjskih toplic smo preskusili vse modele s samodejnim menjalnikom. 208, 308, 3008, 5008 in 508. Zadnja generacija menjalnika EAT6, ki je zasnovan v sodelovanju z družbo Aisin AW, ima vgrajeno QuickShift tehnologijo za hitrejše prestavljanje, novi so osrednji možgani, ki s pomočjo različnih senzorjev prilagodijo delovanje oziroma prestavljanje, medtem ko so Peugeotovi razvojniki s kompaktnim toroidnim konverterjem in izboljšanim filtriranjem olja dosegli boljši odziv menjalnika pri nižjih vrtljajih. Seveda, ni šlo niti brez nadgrajevanj za zniževanje porabe goriva. Vgrajen je Start&Stop sistem, za polovico je zmanjšano notranje trenje, izboljšana je sklopka, zmanjšanja oljna črpalka in na novo je zasnovan hidravlični distributor olja. 

In kako se vse to obnese med vožnjo? Priznati gre, da smo bili še najbolje navdušeni nad modelom 208 in 308. Prvi je na voljo zgolj v kombinaciji z bencinskim turbo motorjem s 96 kilovati, a menjalnik presenetljivo svoje delo zelo dobro opravlja.  Prestavljanje je tako rekoč brez sunkov in brezhibno, obenem računalnik zelo dobro ve kakšen naš način vožnje in temu prilagodi delovanje. Želeli bi si le možnost prestavljanja s stikali ob volanu (to je na voljo le v modelu 508), imajo pa zato vsi možnost pretikanja s pomočjo menjalne ročice. Dodatno je na voljo še športni program S in zimski program, ki prilagodi vožnjo po zasneženih cestah. Kasneje smo novo cesto čez prelaz Strma (skoraj 1000 m nad. višine) reber prevozili z modelom 308 SW in v kombinaciji z dizelskim 1,6-litrskim motorjev, ki razvija 88 kilovatov moči. Tudi v tem primeru je prestavljanje gladko, prav tako mu zavite ceste ne predstavljajo težave. Čeprav računalniku senzorji sporočajo veliko število podatkov, je bilo pri spustu potrebno ročno pretikati, če smo želeli, da je k zaviranju deloma pripomogel tudi motor. Umirjena vožnja od Kočevja do Starega trga pri Kolpi nas je v tristoosmici nagradila z dokaj nizkim povprečjem, ki je znašalo 5,7 litra na 100 km. V drugih modelih, tako 208 kot 3008, 508, 5008 je bilo to povprečje vsaj za liter višje. A podatki, ki jih ima Peugeot navajajo, da so odstopanja izjemno majhna. Ponekod je povprečje za deciliter ali dva nižje. Podobno je pri pospeševanju. 308 z 1,2-litrski turbo bencinskim motorjem je v kombinaciji s samodejnim menjalnikom za sekundo in 4 desetinke hitrejši od izvedbe z ročnim menjalnikom (10,2 s do 100 km). 

Raziskave pokažejo, da so pri kupcih še vedno močno zakoreninjeni nekateri miti. Že res, da so bili avtomatiki pred časom na voljo samo za drage in velike avtomobile, a časi se spreminjajo. Pri Peugeotu imajo široko paleto vozil, ki so na voljo s tem menjalnikom. Kot že zapisano, 208 je na voljo le z bencinskim turbo mlinčkom, 308 je na voljo z enakim bencinarjem kot 208, z 1,6-litrskim dizlom z 88 kilovati ter dvolitrskim dizlom s 110 kW in 132 kW. 3008, 5008 in 508 so na voljo z 1.6 Hdi z 88 kW in 1.6 THP s 121 kW, medtem ko je 508 z avtomatikom možno kombinirati še z dvolitrskim dizlom s 132 kilovati. Kupci v prodajne salone velikokrat pridejo s fiksno idejo, da je vzdrževanje dražje, kar v Peugeotovemu primeru ni res, saj tovarna ne predvideva vzdrževanja menjalnika, še manj menjave olja pri njem. Velikokrat se obregnejo tudi v porabo in pospeševanje, o čemer smo nekaj zapisali nekoliko višje, a ko jih osvojijo, ti nikdar več ne pomislijo na ročni menjalnik. Večina jih pove, da je z njim preveč dela, da so avtomatiki precej bolj prijazni za speljevanje, lažja je vožnja v koloni, ni jim potrebno veliko razmišljati v kateri prestavi so, mnogi pa prednosti vidijo v kombinaciji aktivnega tempomata, kjer samo nastavijo hitrost in uživajo v vožnji.

Veliko takih, ki se odločajo za samodejni menjalnik, njegovo delovanje poznajo in vedo, da so nekoliko dražji od klasičnih ročnih menjalnikov. Najbolje so pri Peugeotu ceno prilagodili za model 308 1.6 HDi, kjer je doplačilo pri paketu Style le 632€ (17.864€). Pri drugih modelih se cena prevesi preko 1000€, kar so pripravljeni plačati kupci večjih avtomobilov, pri manjših, kot je 208, pa je preskok za odtenek previsok. Na primer, 208 Allure z 1.2 motorjem stane 13.845€.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija