Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Petr Podlipny, direktor znamke Škoda
Volkswagen je bil za Škodo najboljša rešitev
Petr Podlipny izhaja iz Češke in že osem let službuje pri podjetju Porsche Slovenija, slovenskemu zastopniku vozil nemškega koncerna Volkswagen.
Peter Pirkovič
25. april 2016 | 15:06:33

Pred 25 leti, ko so Nemci prevzeli češko znamko, je komaj dobro začel graditi svojo kariero prav pri tej znamki. Še danes ji je zvest. Petindvajset let kasneje so ga bogate izkušnje in uspešni prodajni recepti pripeljali do prestižnega naslova Uvoznik leta. Zanj je to veliko presenečenje in hkrati potrditev, da delajo dobro. 

Vedno prijeten sogovornik, z vse bolj pravilno slovenščino, nam ob visokem jubileju, ki je za vselej spremenil znamko Škoda, odkrije marsikaj zanimivega. Avgusta leta 1991 je nastopil svoj prvi delovni dan in to ravno v Škodi. Pravzaprav, je kar nekaj njegovih sorodnikov službovalo pri Škodi, zato je bil ta korak bolj ali manj logičen. 

Pravi, da so takrat imeli Čehi tako rekoč »poln kufer« komunizma in socializma, on pa je spadal med tisto generacijo študentov revolucije, ki so takrat bili navdušeni nad vstopom novega lastnika v Škodo. Ni pa šlo vse tako gladko. Za Škodo se je v tistem času precej zanimal francoski Renault, a Čehi so bili vselej bolj na strani Volkswagna, saj so se bali, da bi blagovna znamka Škoda povsem izginila, tovarna v Mladi Boleslavi pa bi bila le izpostava Renaulta. Imeli pa so srečo, da je bila takrat na oblasti nova vlada, ki se je odločala o prihodnosti in odločili so se, da Škodo prodajo Volkwagnu. Ta poteza je bila pravilna, pravi naš sogovornik in kar je še bolj pomembno, so že takrat na Češkem razmišljali drugače. Čehi niso privatizirali podjetij zato, da bi zaslužili, ampak predvsem zaradi dejstva, ker so želeli, da ponovno oživi gospodarski sistem, ki ni bil v prav dobri kondiciji.

Če pogledamo malce v preteklost, se takrat niste bali, da bi Nemci preprosto ugasnili znamko in uporabili samo zdrave dele?

Niti ne. Program je bil  Volkswagnu jasen, kajti znamko Škoda so želeli ohraniti pri življenju. Takratni predsednik koncerna VW dr. Carl Horst Hahn je ugotavljal, da se trg srednje in vzhodne Evrope počasi sprošča, zato je iskal strateškega partnerja, da bi preko njega osvajal tudi ta del Evrope. To je bila po mojem mnenju zelo modra poteza.

Kako pa je to vplivalo na tamkajšnje gospodarstvo? Namreč, v tistem času se je na Češkem veliko podjetij privatiziralo.

V bistvu so bile takrat tri poti privatizacije. Direkten vstop strateškega partnerja (to je bil primer Škoda-Volkswagen). Drugi, centralni s pomočjo posebnih kuponov za podjetja na državnem nivoju, tretji pa tisti manjši, v obliki dražb, osredotočen bolj na lokalna podjetja. Takrat so vsi polnoletni Čehi, z mano vred, dobili kupon, ki si ga lahko investiral na neki virtualni borzi za delnice ali pa si ga preprosto prodal investicijskim skladom. 

Toda VW leta 1991 ni takoj postal lastnik Škode. Ta proces je trajal kar nekaj let?

Res je. Če se prav spomnim, je Volkswagen prevzel najprej 30% delež, kasneje pa je postopoma postal edini lastnik. Celoten proces se je končal tam nekje okrog leta 2000.

Kaj bi se zgodilo, če VW-ja ne bi bilo? Bi Škoda lahko samostojno nastopala na trgu?

Verjetno ne. Ne bi bilo dovolj moči in denarja. Prej ali slej bi se verjetno našel partner. To s Volkswagnom se je pravzaprav moralo zgoditi. Če ne ravno takrat, potem pa kasneje. V vsakem primeru bi verjetno končali kot del nekega velikega koncerna.

Škoda je bila po prevzemu iz leta v leto uspešnejša znamka. Je bilo to presenečenje za Nemce?

Mislim, da ne. Vse to je bilo rezultat jasne strategije, ki so jo pri Volkswagnu pisali že veliko let prej. Določene stvari se zgodijo prej, nekatere kasneje, ampak zgodijo se.

Prvi pravi uspeh se je zgodil z Octavijo leta 1996. Je to bila prelomnica?

Da, vsekakor. Octavia je naredila Škodo za uspešno znamko in sprejemljivo tudi na trgih, kjer Čehi še niso bili prisotni. Velikokrat je tako, da šele izdelek naredi ugled in prepoznavnost znamki. Takrat so raziskave na določenih trgih tudi pokazale, da je prepoznavnost Octavie boljša od znamke same.

Kakšna je po vašem mnenju Škoda danes?

Škoda je danes veliko večja ter ugledna, je globalni igralec, čeprav še ni prisotna na vseh kontinentih. Takrat smo v najboljših časih prodali okrog 200 tisoč vozil in še to večino na domačem trgu. Danes je zgodba ravno obratna. Pred dvema letoma smo presegli letno prodajo več kot milijon prodanih vozil. Tudi ponudba je danes drugačna kot pred četrt stoletja, ko smo prodajali model en model (Favorit). Vse se je spremenilo.

Kaj pa prihodnost?

Odvisno od tega, kakšna bo strategija. Jaz bi si želel, da bi čez naslednjih dvajset let naša prodaja presegala tri ali štiri milijone. Vse je odvisno od zastavljene strategije, ki med drugim predvideva tudi širitev na druge trge. Kitajska že predstavlja tretjino celotne prodaje. 

Zanimivo bi bilo videti Škodo na ameriškem trgu ali pa na primer v Afriki, ki se bo v prihodnosti zagotovo hitro razvijala, a to so seveda le moje špekulacije. Meni poznana aktualna strategija znamke Škoda sega nekje za osem let naprej. Vendar mi pri uvozniku toliko daleč ne gledamo. Naša naloga je, da strategijo sprejmemo in prilagodimo našemu programu za največ tri do pet let vnaprej. 

Je pa res, če hoče Škoda biti še naprej uspešna, mora reagirati na vse, kar prinaša razvoj in mora imeti v doglednem času pravi odgovor. Če na primer ustvarja konkurenca nove segmente, je potrebno biti zraven. Zdaj je najbolj vroč segment športnih terencev in tu se bo največ dogajalo. Prihodnje leto marca bo prišel na trg naš novi igralec v tem segmentu, Mediji zdaj poročate o njem pod imenom Kodiaq.

Ob prvem srečanju pred osmimi leti ste mi takrat v intervjuju povedali, da hibridi niso rešitev. Ste danes še vedno enakega mnenja?

Delno sem še vedno tega mnenja. Še vedno nisem našel odgovora na vprašanje, kje je pri obstoječi tehnologiji in infrastrukturi meja med realno uporabnostjo tako imenovanih alternativnih pogonov in koliko to zgodbo poganja marketing. Poglejte si nedavno predstavitev tretjega izdelka Tesle. Ljudje čakajo v vrsti za prednaročilo, ker je to »in«. Podobno kot za nove telefone. Po svoje je prav tako, to je nekakšno gonilo tehnološkega napredka in ne nenazadnje je to dobro za gospodarstvo. A pri Škodi razmišljamo malce drugače. Določene izdelke in tehnologije bomo poslali na trg šele takrat, ko jih bomo lahko izdelovali in ponujali množično in z dostopno ceno.

Obletnico partnerstva med Volkswagnom in Škodo ste v Sloveniji počastili na najboljši možen način. Pred kratkim ste za leto 2015 prejeli laskavi naslov Uvoznik leta. Kako lahko tako majhna ekipa ljudi premaga na primer ekipo v Nemčiji ali v Veliki Britaniji?

Ravno to je bistvo tega tekmovanja, da smo vsi enakovredni. Ne glede na to, da prodamo šest tisoč vozil letno. V primerjavi s Češko, ki jih proda 80 tisoč, ali s 35 tisoč prodanimi vozili na Poljskem, predstavlja slovenski trg, če odštejemo Kitajsko, en odstotek. Nikakor pa nimamo več kompleksa, da smo majhni, čeprav smo maloštevilna ekipa. To je včasih tudi prednost. Smo bolj iznajdljivi, znamo hitreje sprejemati odločitve in nenazadnje znamo eksperimentirati.

 

Ti eksperimenti nastajajo v vaši glavi ali so to že pripravljeni recepti iz tovarne?

Temu bi lahko rekel, da gre za nekakšno mešanico. Naša glavna naloga je, da to, kar pride iz tovarne, kar najbolje prilagodimo in vpeljemo na slovenski trg. In če je prostor, smo pri tem dovolj inovativni. Tudi zaradi tega smo dobili to nagrado! Nikakor ne upoštevajo samo absolutne prodajne številke, ampak je celotna slika sestavljena iz veliko kazalcev. Pomembna sta bila tudi celoten razvoj znamke, njen ugled  in prepoznavnost na slovenskem trgu. Omeniti velja še zvestobo in zadovoljstvo kupcev, finančno stanje in zadovoljstvo trgovcev ter seveda tudi tržni delež, ki je skozi leta naraščal.

Je nagrada zgolj častna ali prinaša tudi določene ugodnosti? 

Ne, to je predvsem prestižna nagrada in hkrati najboljša potrditev, da kot ekipa Porsche Slovenija delamo dobro in smo na pravi poti. Priznam, da nismo niti najmanj slutili, da bomo prejeli to nagrado. Ob razglasitvi je bil to pravi šok, a toliko večje zadovoljstvo.

Konkurenti vam pri nas ne dajo miru, češ, da vaša prodaja in tržni deleži niso realni. Predvsem se obešajo na velik delež izvoza. Je tovarna seznanjena s tem?

S tovarno ves čas igramo igro odprtih kart. Naš interes je, da se proda največ vozil v Sloveniji. Po drugi strani pa vidimo, da okrog 40% odstotkov prvič registriranih avtomobilov zapusti Slovenijo prej ali slej. So znamke, ki se izvoza in enodnevnih registracij skoraj ne poslužujejo, ker nočejo ali ne morejo. In so znamke pri katerih delež izvoza dosega tudi 60 ali celo 70 odstotkov celotne prodaje. Zame je pomembno, da je naših avtomobilov vsak dan več na cesti in na parkiriščih ter da se povečuje promet na servisnih mestih. To je zame dokaz dobrega dela. Debata, ali je tržni delež za pol odstotne točke večji ali manjši, nas ne bo peljala naprej.

Kakšno je vaše mnenje o popustih? Ste ena redkih znamk, ki v eni od akcij prodajate avtomobil po redni ceni.

Popust je del posla. Dobro je, da znaš pojasniti, zakaj dobi kupec popust. Lahko je to zato, ker avto že dlje časa stoji na zalogi, ali pa gre za t.i. ključne kupce, ki jim pripada količinski popust za njihovo zvestobo. Odvisno,  kakšno filozofijo sprejmeš. Mi raje zagovarjamo filozofijo zanesljivega partnerja. Če prodajaš avtomobile s popustom »brez razloga«, to pomeni, da je že tvoja začetna kalkulacija drugačna. S tem lahko izpadeš neresno pred kupci. Osebno si ne želim, da bi stranke naše avtomobile kupovale zaradi popustov. Naj kupujejo zato, ker so jim všeč, ker so zanesljivi ter kakovostni in, ker bomo za njih primerno poskrbeli. To je naša strategija.

Kaj pa dizelska afera? Zdi se, da se Škode ni niti najmanj dotaknila, še manj kupcev.

V preteklih mesecih se je o tem toliko govorilo in pisalo tako, da se zdaj že nekaj časa ne ukvarjam s to tematiko. Glede na krepko rast prodaje na slovenskem trgu v prvem kvartalu, lahko sklepam, da za večino naših kupcev  ta zgodba ni pomembna.

Kaj lahko v prihodnjih nekaj letih pričakujemo novega pri znamki Škoda na slovenskem trgu?

Kot sem že omenil, vidim kot uvoznik bolj natančno za tri leta v prihodnost. Imamo še nekaj odprtih projektov na ravni pooblaščene trgovske mreže. Marca prihodnje leto bomo uvajali naš nov, večji športni terenec. Osvežena bo tudi Octavia in potem se bo začela generacijska zamenjava določenih modelov, prvi bo na vrsti Yeti.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija