Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Mercedes-Benz Star Experience Roadshow 2016
Inteligentni sistemi in surova moč
Pri Mercedes-Benzu so tudi letos pripravili tradicionalni Star Experience Roadshow. Letošnja izvedba je minila v znamenju inteligentnih sistemov aktivne varnosti in surove moči AMG-jevih vozil.
Marko Hanželič
3. september 2016 | 1:28:48

Pri Mercedes-Benzu vse večji poudarek namenjajo inteligentnim sistemom, namenjenim pomoči pri sami vožnji in preprečevanju neprijetnih posledic nepredvidenih situacij v prometu. Kot trdijo pri Mercedesu, skupek inteligentnih sistemov, ki ga skupaj imenujejo Intelligent Drive, ni namenjen nadomeščanju samega voznika in avtonomni vožnji, temveč služi kot pomoč v situacijah, ko morda voznik zaradi takšnih ali drugačnih vzrokov ne uspe ustrezno reagirati in v primerkih, ko mu sistem lahko pomaga pri iskanju ustreznega parkirnega mesta in samem parkiranju.

Osnovni namen sistemov Intelligent Drive je preprečevanje trkov oziroma zmanjševanje posledic, če do trka že pride. Pri Mercedesu so si zamislili partnerski odnos med voznikom in vozilom , kar v praksi pomeni, da avtomobil zaznava številne potencialne nevarnosti in voznika s pomočjo vizualnih, zvočnih in haptičnih signalov opozori nanje in s tem vzpodbudi tudi njegov ustrezen odziv. Lep primer tovrstne sinergije je samodejno zaviranje v primeru možnosti naleta.

Intelligent Drive seveda ni popolna novost, smo pa na letošnjem Mercedes-Benz Star Experience Roadshowu 2016 imeli možnost spoznati nekatere izboljšave. Že obstoječemu sistemu tipal so se pridružili nova stereo kamera in večstopenjska radarska tipala, ki prevzemajo vlogo "oči in ušes" avtomobila, kar pomeni, da Mercedesova vozila čutijo skoraj vse v radiju petdesetih metrov in uspešno zaznavajo okolico v radiju pol kilometra. Tipala in kamera tako zaznajo spredaj in nasproti vozeča vozila, pešce (tudi tiste, ki bi se morda znašli na samem vozišču), prometne znake in talne označbe.

V praksi smo s pomočjo mentorja imeli možnost spoznati praktično uporabo nekaterih sistemov, kot so Active Parking Assist, Collision Prevention Assist, BAS Plus in Pre Safe Brake. Ker slika pove več kot tisoč besed, je najbolje, da si ogledate video posnetek.

Roadshow je minil tudi v znamenju surove moči AMG-jevih modelov, med katerimi je bilo lepo število najbolj športnih zvezd iz Stuttgarta, začenši z Mercedesom-A45 AMG, pa preko AMG-ja razreda E do atraktivnega Mercedes-AMG-ja GT S s 375 kW (510 KM).

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija