Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Onstar tudi za slovenske lastnike Oplov
Z enoletno zamudo k nam prihaja sistem osebnega pomočnika na daljavo, ki bo namesto voznika iskal najbližjo restavracijo, pomagal v primeru nesreče, na daljavo preveril stanje vozila ali priskočil na pomoč ob kraji vozila.
Peter Pirkovič Opel
27. september 2016 | 15:24:05

Opel Onstar ni novost pri Oplu, saj so zadevo prvič preskusili že  pred več kot desetletjem v ZDA, kasneje so sistem aktivirali na Kitajskem in v nekaterih drugih državah, šele lansko leto pa je ta dosegel Evropo. Od septembra dalje je Onstar na voljo v vseh novejših Oplovih modelih, serijsko pri bogatejše opremljenih različicah, za dodatnih 490€ pa tudi v tistih nekoliko bolj oskubljenih verzijah. Prvo leto bo uporaba brezplačna, zatem pa se bodo lastniki odločali za podaljševanje ali izklop storitve. Letna naročnina bo lastnike stala 99,50€, mesečna pa 9,95€. Omeniti velja, da cenik velja za obdobje od septembra 2017, ko bo preteklo eno leto od uvedbe sistema. 

In kaj pravzaprav omogoča Onstar sistem? Vozilo s tem sistemom bo opremljeno s SIM kartico, GPS modulom in tremi gumbi pri notranjem vzvratnem ogledalu. S pritiskom na gumb Onstar se bo v klicnem centru v angleškem Lutonu javil slovensko govoreči dispečer, ki skušal ugoditi željam voznika (največkrat prenos cilja na tovarniško vgrajeno navigacijo), po potrebi bo ta opravil diagnostiko vozila ali vas naročil na servis. V primeru nesreče (aktivacija varnostnih blazin) bo sistem samodejno sprožil klic na pomoč, ki ga bodo v Lutonu samodejno preusmerili na našo Upravo za zaščito in reševanje oziroma številko 112 (sistem E-call), kjer bodo dispečerji dobili vse potrebne podatke (lokacija vozila, zadnja hitrost vozila, položaj vozila) in poskušali s poškodovancem vzpostaviti stik. Temu primerno so Oplovci pred kratkim z omenjeno inštitucijo podpisali poseben dogovor, da vse deluje brezhibno. Onstar bo pomagal tudi v primeru kraje vozila. Ko nekdo odtuji vozilo, lastnik čimprej pridobi policijski zapisnik in številko zapisnika posreduje osebnemu pomočniku, ki na daljavo onemogoči zagon motorja (sistem Onstar ima svoje lastno enoto napajanja). Poleg vseh omenjenih možnosti, Onstar s pomočjo posebne mobilne aplikacije (MyOpel) omogoča še odklepanje in zaklepanje vozila na daljavo, hupanje, vklop žarometov ali preverjanje nivoja olja.

Tako v teoriji, v kratkem bomo sistem dejansko preskusili na enemu od testnih vozil in zadevo še nekoliko bolj preverili. Omeniti velja še zanimivo statistiko iz vseh ostalih držav, kjer Onstar deluje že lep čas. 2500 dispečerjev, ki skrbi za komunikacijo, dobi v povprečju vsaki 2 sekundi en klic oziroma 185 tisoč na dan, skupno so sprejeli nekaj več kot 5 milijonov klicev, od tega je bilo 500 klicev o ukradenih vozilih, 94 tisoč odzivov v primeru nesreče (stisk gumba SOS) in 5000 samodejnih odzivov v primeru nesreče. Kot zanimivost velja še zapisati, da statistika kaže, da je samodejni odziv primeru nesreče od 2 do 4 minute hitrejši kot sam klic na številko 112. To nenazadnje dokazuje tudi primer lanske množične nesreče na primorski avtocesti, kjer je samodejni odziv (samodejni E-Call) na številko 112 prišel 2 minuti prej kot klasičen klic na pomoč.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
spartan
eCall bo tako počasi serijsko v avtomobilih v EU. Je pa z vidika varnosti to zanimiva zadeva.
28.9.2016 7:29:56

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija