Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   BTC
Kdo bo odgovarjal za nevarnost?
Najnovejša prometna u(ne)reditev v ljubljanskem BTC je glede na nastali kaos in nevarne situacije zrela za uradne poti.
Artur Švarc
19. december 2016 | 12:29:11

Naj spomnimo, štiri ulice mimo najbolj obiskanih hal so dobile enosmerno ureditev in zarisan pločnik in kolesarsko stezo v nasprotni smeri. Pri čemer je ta umetniški izdelek brez funkcionalnosti ustvaril naslednje nevarne okoliščine:

-  Vožnja v enosmerno v napačno smer se zgodi približno (izmerjeno dopoldne) na dve minuti in pol, pri čemer večina voznikov ignorira opozorilo, da so storili napako in da naj obrnejo, marsikateri peljejo dalje celotno ulico

- Parkiranje na voznem pasu pomeni, da se ostali vozniki izogibajo sredi ceste ustavljenemu avtomobilu, iz katerega je žena stekla po kremo v Mullerja, preko pešpoti in kolesarske steze

- Parkiranje s prekrškom – dobra polovica parkirnih mest je postavljenih za trikrat polno črto, kar pomeni, da bi vsaj polovica parkiranih vozil morala dobiti kazen zaradi neupoštevanja talnih označb – čeprav je seveda logično,  da umetnik tega ni mislil, je pa glede na CPP to vseeno prekršek

- Umetniška inštalacija – črte na tleh, ki ponazarjajo pot za pešce, večini ne povedo nič, ker takega pristopa niso in nismo vajeni. Rahlo dvignjena podlaga bi sicer popravila stanje, a potem bi na polovici parkirišč seveda plezali še čez to oviro - tudi zato pešci skačejo po celotni cesti, da o možnosti epileptičnega napda pri fotosenzitivnih ljudeh ne govorimo :)

- Dostava – umetnik nove ureditve ni predvidel, da imajo trgovine dostavo ali tam parkirajo ljudje, ki v njih dejansko delajo, zato so pešpoti in kolesarske večinoma nevarno zaparkirane, nič hudega slutečemu vozniku, ki v tej ulici pelje povsem pravilno, tako izza velikega tovornjaka naravnost pred avto skoči pešec ali kolesar, brez da bi to lahko sploh predvidel, kaj šele preprečil

- Parkiranje na invalidskih prostorih ali kjer sploh ni mesto - klasika v BTC; ki pa ni nujno pogojena z novo ureditvijo, saj je bil problem prisoten že pred "prenovo" - prednjači v veliki večini ena avtomobilska znamka in podobni specialni povratniki, ki z velikostjo vozila pač kažejo na majhnost svojih organov, tako zgornjih kot spodnjih

Te težave so dovolj, da te ceste v BTC ne bi smele dobiti uporabnega dovoljenja. Kako svoje delo opravljajo inšpekcije, pa itak vemo, vam bodo seveda težili za vsako neživljenjsko malenkost. Prav tako je vprašanje, komu in kako je padel na pamet ta prometni podvig in kako se je še enkrat kot vse ostalo pri nas izvedlo nekaj, česar več kot očitno ni premislil nihče pri zdravi pamet.

Po moji oceni tako napovedujem, da je le še vprašanje časa, kdaj bo v BTC prišlo do resnih poškodb ali bog ne daj smrtne žrtve in kdo bo odgovarjal takrat? Najhujše je ta sprememba seveda za starejše voznike, ki že tako ali tako vozijo na robu svojih fizičnih in mentalnih kapacitet. Tako smo pred dobro uro spremljali vsaj 80-letnega voznika, ki se mu sanjalo ni, kaj počne na cesti, kaj šele v teh zmedenih ulicah. Sreča, da je vseh 5 voznikov v vrsti  vključno z mano vendarle odreagiralo razumsko, če ne bi imeli zdaj obilico zvite pločevine. Šok, da človek dejansko nedvoumno daje znake, da ni pri stvari, pa ostaja.

Mogoče je pa čas, da se o vsem skupaj končno izjasnijo tako na inšpekcijah kot na drugih odgovornih inštancah, preden bo prepozno – in če ne verjamete – vzamite kokice, 3D očala ter stol in se podajte na ogled še ene butalske znamenitosti, štejte nevarne situacije in brezobzirne voznike. Ne bo vam dolgčas.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
merecedes benz
Haha, frajerčki z BMWji spet pobrali lovoriko intelektualno inferiornih živih bitij. Ljudje pazite na prehodih za pešce. To je namreč kraj, kjer imajo prednost vozniki BMWjev.
19.12.2016 22:48:32
matt0
kaj ti ni jasno, na slikah so tudi druge znamke, razen favšije, ne vem, kaj si hotel s tem povedati. mene motijo slike medijev (ne samo tu) na parkiriščih, kjer se ne glede na kaj, slika avtomobile na parkiriščih za invalide. pri parih slikah se je izkazalo, da so bili slikani avtomobili z dovolilnico za parkiranje tam, česar se na slikah seveda ne vidi..
20.12.2016 9:34:13
STJAN
@matt0, pusti jim veselje. Nekateri nimajo porihtaniga življenja v službi, žena, punca, tašča, ... in jih moti vse okoli sebe. Od črt, znakov, ... nekatere še celo barva vozil.
20.12.2016 11:27:13
IcEmAn
Sem bil danes tu in je bilo v 10-15ih minutah še slabše kot je videti tu na slikah. Sem pa videl eno policistko na kolesu, ki je pri napačno parkiranem avtu nekaj popisovala.
20.12.2016 21:58:44
klemens
A ni BTC privat zemljišče in tam redarji ter policisti ne smejo nič? Vsaj pred leti je bila situacija, ko so mi redarji rekli, da tam niso prstojni.
20.12.2016 22:29:52

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija