Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Akrapovičevih prvih 25 let
Igor Akrapovič je danes izjemno spoštovan Slovenec, ki je iz ljubezni do motorjev pravzaprav iz nič naredil podjetje, katere izdelki globalno spadajo med najbolj prepoznavne. A ves čas se zdi, da se je njegov priimek po 25 letih šele začel razvijati.
Peter Pirkovič
31. december 2016 | 7:46:43

25 let obstoja letos praznujejo precej neobičajno. Poleti so na Dolenjskem pripravili veliko zabavo za zaposlene, spremenili so svoj logotip, izdelali so nekaj unikatnih izpuhov, ki jih zdaj prodajajo na različnih dražbah po svetu,  za kratek čas pa so ožjemu izboru novinarjev odprli vrata obeh tovarn. V Ivančni Gorici in Črnomlju. 

Vse se je začelo leta 1991, po osamosvojitvi, ko je Igor Akrapovič ustanovil garažno podjetje za izdelovanje športnih izpuhov. Nenazadnje je bil tudi Igor Akrapovič strasten motociklist, ki je vedno iskal izboljšave na svojemu dirkaškemu motociklu. Prvi resnejši preboj omenjenega podjetja se je zgodil leta 1993, ko je podjetje začelo sodelovati z ekipo Kawasaki Deutschland, ki se je udeleževalo tekem v prvenstvo Pro Superbike. Tri leta pozneje se je to isto partnerstvo preselilo še na dirke WSBK in doseglo prvo zmago. Od takrat dalje so jih nanizali zares ogromno. Velika prelomnica se zgodi v letu 2000, ko Colin Edwards s Hondo in Akrapovičevim izpuhom postane svetovni prvak v prvenstvu WSBK, dve leti kasneje pa kakovost njihovih izdelkov prepoznajo tudi tovarniška moštva kraljevskega MotoGP razreda. Velik pomen dirkanja za podjetje je konec leta 2015 pripeljal do pomembnega dogodka v Akrapovičevi zgodovini, saj je Jorge Lorenzo v Valencii postal svetovni prvak v razredu MotoGP in za podjetje osvojil stoti naslov svetovnega prvaka. Seveda, istočasno jih je zanimal preboj tudi v avtomobilsko industrijo. Najprej so začeli pri športnem udejstvovanju. Leta 2008 dosežejo prvo zmago na 24-urni avtomobilski dirki, saj je ekipa Manthey-Racing dosegla najboljši rezultat na prestižni dirki za 24 ur Nürburgringa. Sledila so partnerstva z uglednimi avtomobilskimi dirkaškimi ekipami, kot sta bila Audi Sport v prvenstvu FIA WEC in BMW Motorsport v seriji DTM. Na podlagi partnerstva z Audi Sport, sklenjenega leta 2012, je podjetje z dirkalnikom Audi R18 e-tron quattro doseglo prvi naslov avtomobilističnega svetovnega prvaka. Audijevi dirkalniki razreda LMP1, opremljeni z Akrapovičevimi izpušnimi sistemi, so bili od leta 2010 do 2014 nepremagljivi na dirki za 24 ur Le Mansa.

A če skočimo malce v preteklost. Leta 1999 na obrobju Ivančne Gorice zgradijo tovarno in poslovne prostore v velikosti 3000 m2, leta 2009 na obstoječi lokaciji zgradijo še prizidek in otvorijo sodobno opremljeno livarno titana, a ker obseg poslovanja iz leta v leto samo še raste, leta 2012 kupijo nekdanje tovarniške prostore podjetja Danfoss Compressors in spomladi 2015 ponovno vzpostavijo proizvodnjo v polnem obsegu. Na tej lokaciji tako dela 600, preostalih nekaj več kot 300 na stari  lokaciji, povprečna plača za leto 2015 pa znaša 2036€ bruto, kar je veliko več od slovenskega povprečja. Se pa pri tem podjetju že dlje časa soočajo z naborom dobrega kadra, saj je visoko kvalificirane ljudi težko dobiti, zaradi davčne politike države pa še težje ustrezno plačati.

In zakaj je zgodba Akrapoviča tako uspešna? Skupni imenovalec je titan. Gre za material, ki je odporen na korozijo, je lahek, premore izjemno trdnost in je med drugim lahko uporaben tudi za medicino, saj ne povzroča alergij oziroma je človeku prijazen material. Titan ni v naravi dostopen kot kovina, ampak kot ruda, zato je potrebna posebna štiri dnevna Krollova metoda, ki se izvaja v vakumu ali inertni atmosferi argona pri temperaturah okrog 1000 stopinjah Celzija, kjer poteka reakcija med magnezijem, klorom in titanom. Rezultat tega je titanov klorid, nato pa magnezij veže klor nase in končni produkt čisti titan. (Podroben postopek si lahko ogledate v pripetem video posnetku.)

Seveda, tega ne počnejo pri Akrapoviču, ker je to preveč zapleten in drag postopek, kajti to počne le nekaj specializiranih podjetij na svetu. A to še ni vse. Da se pridobi visokokakovostno titanovo zlitino, ki jo Akrapoviču v kolutih pošiljajo dobavitelji, so potrebni še številni dodatni procesi. Kakšna je cena? Cena za kilogram takšne titanove zlitine je desetkrat do dvajsetkrat višja od nerjavnega jekla, ki trenutno na trgu stane 3 do 4€. Za potrebe letalske industrije je cena tega materiala še nekajkrat višja, saj so v ceno vključeni še novi dodatni procesi. A razvojniki pri Akrapoviču niso vezani zgolj za titan, pač pa še na jeklo in nikljevo super zlitino (okrog 60% nikelj, nekaj kroma železa in drugih legirnih elementov), ki jo uporabljajo predvsem za proizvode, kjer se ustvarja temperatura večja od tisoč stopinj. Na primer, izpuh za Lamborghini Aventadorja je izdelan iz nikljeve super zlitine.

V kratkem klepetu z izvršnim direktorjem podjetja Akrapovič Urošem Roso izvemo, da je danes po 25 letih znamka Akrapovič izjemno cenjena prav zaradi dejstva, ko so v poznih devetdesetih predvsem japonski proizvajalci motorjev ugotovili, da so netovarniški izdelki z njihovimi izpuhi na stezah hitrejši od tovarniških dirkalnikov. Od takrat dalje se je začel Akrapovičev vzpon. Danes z velikim zadovoljstvom povedo, da so prisotni pri vseh večjih avtomobilskih in motociklističnih proizvajalcih, še bolj pomembno je dejstvo, da danes partnerjev ne iščejo sami, ampak ti sami trkajo na njihova vrata. Da prideš do te točke je potrebnega veliko dela in dokazovanja, še večji izziv je graditi zaupanje pri partnerjih, ki pa ga z nekaj napakami zelo hitro uničiš. Partnerski odnosi na tako visokem nivoju so izjemno zapletena zgodba. Se pa zadnja leta soočajo z vedno več ponaredki, ki večinoma izvirajo s Kitajske, ne glede na to, da imajo zaščiteno znamko in modele izpuhov. Dnevno jih informirajo o novih in novih ponaredkih, zadeva je šla celo tako daleč, da so letos na Tajvanu zasegli celoten kontejner ponarejenih izpuhov. Rosa pove, da so prav na tem področju letos naredili velik napredek, ko so sestavili posebno brošuro z navodili kakšen je original in kako je izdelan ponaredek, to pa so poslali na vse carinske urade po Evropi, obenem pa uvajajo tudi serijske številke za vsak izdelek.

Kot zanimivost naj zapišemo, da Akrapovičeva prodaja tretjinsko temelji na avtomobilskih izpuhih (preostalo motocikli). Pri slednjih imajo precej širok razpon modelov, od Clia RS do Ferrarija, a vendar v prihodnosti ne stremijo k masovni izdelavi in širitev še na ostale klasične avtomobile, saj se za razvoj določenih izpuhov pri avtomobilih odločajo na osnovi neke zgodbe, ki jo ponuja določen avtomobil. Namreč, pri prevelikem razkoraku ponudbe se pojavi težava pri pojavnosti znamke, saj tisti, ki vozi Ferrarija ne želi imeti izdelka, ki je na voljo naprimer na nizkocenovnih avtomobilih.

Kot že omenjeno pri Akrapoviču se usmerjajo tudi v druge produkte, kjer jih bomo morebiti v prihodnosti srečali. Z ajdovskim podjetjem Pipistrel in še nekaj drugimi podjetji , ki so prisotne v segmentu ultralahkih letal so sodelovali pri nekaj projektih, a ta zgodba je šele na začetku in čez nekaj let bo jasno v katero smer se zadeva lahko razvija. Podobno je pri medicini, kjer je titan kompatibilen s človeškim organizmom, čeprav za zdaj izdelujejo le nekatera ohišja za medicinsko opremo. 

In kje se podjetje Akrapovič vidi čez 25 let? Leta 2041 avtomobili in motocikli še ne bodo leteli, prav tako elektrika zagotovo še ne bo tako zelo napredovala, kot se napoveduje. Zato jih električni avtomobili niti najmanj ne begajo, saj so prepričani, da trenutek ni prave rešitve, vse od proizvodnje do razgradnje. Zato je Rosa prepričan, da bo čez 25 let še vedno večji del avtomobilskega parka vezan na fosilna goriva, saj je sestavni dele teh vozil nenazadnje možno v celoti reciklirati. Zagotovo bo elektrika v prihodnosti vplivala na njihovo poslovanje, a imajo veliko znanja in izkušenj, da se bodo trgu prilagajali in hitro odzivali na spremembe. Svojega maksimuma še niso dosegli, saj si želijo biti prisotni pri vseh premium znamkah in na večino trgih po svetu, oziroma z drugimi besedami postati globalni igralec z dovoljšnjo mero prepoznavnosti. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija