Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Jaguar F-Pace, Francija in rokomet
Danes se bodo naši rokometaši pomerili s Katarjem, presenečenjem prvenstva, mi pa smo našo izbrano vrsto spremljali v Metzu, kjer so odigrali tekme skupinskega dela.
Marko Hanželič
24. januar 2017 | 11:34:32

Francija je za naš košček sveta ena tistih dežel, za katero se večina še vedno raje kot z letalom odpravi kar z jeklenim konjičkom, pa čeprav vožnja do tja tudi brez daljših postankov skoraj pol dneva. K temu botruje tudi relativno slaba letalska povezanost Slovenije s tem delom sveta. Nekaj linij sicer obstaja, a nobena se kaj prida ne približa severovzhodu dežele galskih petelinov, če pa se, so pa cene običajno precej zasoljene.

Z Angležem v Francijo

Kakorkoli že, na pot smo se podali z Jaguarjem F-Pace z dvolitrskim turbodizelskim motorjem, prvim predstavnikom udejstvovanja tradicionalne britanske znamke na področju športnih terencev in že na samem začetku smo med samo vožnjo lahko spoznali suverenost štirikolesnega pogona, ki ga poznamo tudi iz Land Roverjevih modelov. In kar o njegovi uporabnosti govori samo po sebi. Čeprav je nekaj ur pred tem močno snežilo, so bile ceste pri naših severnih sosedih zelo dobro očiščene, prav tako na Bavarskem in bolj kot smo se bližali Franciji, manj je bilo snega.

Metz, nekdanje glavno mesto Avstrazije

Ko smo prispeli v Metz, simpatično staro mesto na sotočju rek Seille in Mozele, smo se najprej morali soočiti z dejstvom, da ima ogromno peš cono, v katero obiskovalci z avtomobili čez dan ne smejo in tipično velikostjo vhodov in parkirnih mest francoskih podzemnih garaž, ki so prikrojene na dimenzije Peugeota 106. Malce karikiram, a vseeno, Jaguar F-Pace s svojima dvema metroma širine vseeno zahteva nekaj več manevrskega prostora kot tipična francoska kompaktna kombilimuzina, ki je tudi v tem delu Francije prevladujoč tip prevoznega sredstva.

A vrnimo se k samemu mestu. Metz ima namreč kar tritisočletno zgodovino. Najprej je bil keltski, nato so ga zavzeli Rimljani, v srednjem veku pa je bil glavno mesto merovinškega kraljestva z zanimivim imenom Avstrazija. Metz je tudi kraj, kjer je nastal gregorijanski koral, znano liturgično enoglasno petje in od koder so izvirali znameniti Karolingi, ki so nekaj stoletij vladali francoskemu ozemlju.

Danes je Metz znan predvsem kot tehnološko središče, saj ima v mestu svoje urade in proizvodne obrate kar nekaj pomembnih podjetij s področja IT-rešitev, pomembno vlogo pa imajo tudi tista, ki proizvajajo komponente in sestavne dele za avtomobilsko industrijo. V neposredni bližini mesta je tudi Renaultova tovarna lahkoh gospodarskih vozil SoVAB.

Mladosten utrip mesta je predvsem posledica dejstva, da je Metz tudi pomembno študentsko središče. Université de Lorraine je po velikosti primerljiva z ljubljansko, največja odkritja in uspehe pa je dosegla na področju metalurgije in metalografije, kar je tudi pričakovano, saj je območje že stoletja znano kot pomembno središče jeklarske industrije. Samo mestno središče z gotsko katedralo svetega Štefana, impozantno zgradbo železniške postaje, pokrito tržnico iz 18. stoletja in najstarejšo cerkvijo v Franciji, baziliko svetega Petra, ki je bila sprva rimljanska gimnazija, ponuja veliko zanimivega ljubiteljem zgodovine, ljubitelje moderne arhitekture in umetnosti pa utegne navdušiti muzej moderne in kontemporarne umetnosti Centre Pompidou-Metz, ki je lokalna podružnica slavnega Centra Georgesa Pompidouja v Parizu.

Proti Islandcem na nož

Ne glede na prijeten vtis, ki nam ga je dalo mesto, če ne upoštevamo naveličanih prodajalcev in prodajalk že v dopoldanskem času in zasoljenih cen v restavracijah (Francozi so pač vedno znali prodati hrano), smo v mesto, ki je hkrati prestolnica evroregije SaarLorLux, prispeli predvsem zaradi rokometa. Slovenska reprezentanca se je v prvi tekmi skupinskega dela prvenstva pomerila z Islandijo, ki je bila do nedavnega v rokometu precej bolj spoštovano ime kot v nogometu, a so se razmerja po lanskem evropskem prvenstvu nekoliko spremenila. Vikingi so v velikem številu obiskali Metz, organizatorji pa so na prvo tekmo pripeljali tudi otroke iz okoliških osnovnih šol, zato je bila dvorana Arènes de Metz napolnjena skoraj do zadnjega kotička, slovenska izbrana vrsta pa je v izdihljajih tekme uspela ubraniti gol prednosti in zmagati.

Kraj, kjer je bil podpisan schengenski sporazum

Prosti dan pred drugo tekmo smo izkoristili za obisk Luksemburga, ki je od Metza oddaljen slabih sto kilometrov. Najprej smo se podali v razvpiti Schengen, vasico na tromeji med Luksemburgom, Francijo in Nemčijo, kjer so leta 1985 podpisali slavni schengenski sporazum, s katerim so evropske države znotraj dogovorjenega območja prenehale z izvajanjem mejnih kontrol. Na nabrežju Mozele so postavili spominsko obeležje in manjši muzej, ki obiskovalce spominja na dogovor, ki je v veliki meri spremenil tok evropske zgodovine. Pot smo nadaljevali v prestolnico ene najbogatejših držav na svetu, v sam Luksemburg, ki je v prvi vrsti pomembno finančno središče. Središče mesta je, kot se za takšno mesto tudi spodobi, polno butikov in prodajaln prestižnih znamk, a tudi ljubitelji kulture in arhitekture pridejo na svoj račun. Ogledali smo si razstavo “Picasso and the animals”, ki prikazuje umetnikov odnos do živali in njihovo upodobitev na keramiki in je del opusa znamenitega umetnika, ki ga večina bolj slabo pozna.

Epopeja proti Makedoniji

Druga tekma proti Makedoniji je bila bržkone ena najboljših, kar so jih slovenski reprezentanti odigrali v zadnjem času in reklama za hiter in moderen rokomet. Dvorana je bila sicer vsaj na pol prazna, a so makedonski ljubitelji rokometa s svojim navijanjem poskrbeli za dobro vzdušje, pa čeprav so se njihovi ljubljenci hitro znašli v precejšnjem rezultatskem zaostanku. Slovenski reprezentanti so učinkovito izrabljali pravilo praznega gola in poskrbeli, da je makedonski vratar Trajkovski brez večjega obrambnega uspeha oddelal lep šprinterski trening. Na koncu visoka zmaga naših in seveda obvezno zbadanje makedonskih navijačev, s katerimi smo se zvečer srečali v lokalnem pubu.

Najbolj krvav kraj na svetu?

Jutro pred tekmo s Tunizijo smo izkoristili za obisk še enega znamenitega mesta v severovzhodni Franciji in hkrati enega najbolj s krvjo prelitih krajev na svetu. Bitka pri Verdunu, ki je potekala med februarjem in decembrom 1916. Pol milijona francoskih vojakov se je zoperstavilo milijonu nemških, bitka pa je znana tudi po tem, da so eni in drugi prav na tej fronti pričeli masovno uporabljati bojne pline.Francozi so na koncu premagali Nemce, v spomin na številne žrtve pa v mestu stojijo številna obeležja. Skupaj je v bitki za Verdun umrlo več kot milijon vojakov. Vožnja od Metza do Verduna razkrije tudi same značilnosti pokrajine, kjer se izmenjujeta ravninski in gričevnat svet. Ob dolini Mozele sicer odlično uspevajo vinogradi, del proti Verdunu pa je bolj ravninski in zato bolj poljedelski. Običajna sestava posamezne vasi sta dve ogromni kmetiji ter nekaj hišk in gostilna, ki pa je čez dan običajno zaprta.

Mučenje proti Tuniziji

Sama tekma s Tunizijo je bila eno samo mučenje. Potomci Kartažanov iz severne Afrike so kmalu prevzeli pobudo in s fanatično borbenostjo v obrambi in domiselnimi rešitvami v napadu rešetali slovensko mrežo z vseh položajev in le veliki meri sreče ter iznajdljivosti se naši rokometaši lahko zahvalijo, da so uspeli izvleči remi. Po tekmi se nam je na tribuni pridružil trenutno eden naših najboljših rokometašev, Marko Bezjak, ki je potrdil, da v ekipi vlada dobro vzdušje in da verjamejo v preboj do mest, ki prinašajo medalje.

Francoska miselnost in način življenja ter dostopnost rokometašev

V nekaj dneh smo ob spremljanju športa uspeli izvedeti veliko o sami Franciji, njihovi kulinariki, ki je visoko cenjena tako doma kot po svetu in samih prebivalcih. Poskusili smo njihove lokalne specialitete, kot so quiche, neke vrste pito, gosjo pašteto in še kaj. Za razliko od nogometnih zvezdnikov, ki se v času prvenstev le redko pojavljajo v javnosti, so rokometaši veliko bolj odprti. V mestu smo tako srečali celotno slovensko izbrano vrsto, španske rokometaše pa smo ujeli kar v kavarni, kjer so srebali kavo in nam brez oklevanja dovolili, da jih fotografiramo.

Jaguar F-Pace

Na koncu se vrnimo k samemu avtomobilu. Jaguarjev športni terenec, pa čeprav z najšibkejšo motorno izbiro, je na poti dokazal, da gre za izdelek, ki se lahko postavi ob bok nemški in drugi konkurenci, več o Jaguarju F-Pace pa boste lahko izvedeli v samem testu.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija