Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
O poroki PSA in Opla
Opel in Vauxhall sta za 2,2 milijarde evrov prešla v roke francoskega PSA.
Uredništvo
8. marec 2017 | 15:34:59

PSA bo 1,3 milijarde evrov odštel za evropske operacije družbe GM, kamor spada proizvodnja vozil znamke Opel in Vauxhall. 900 milijonov evrov pa bo plačal za finančno družbo GM Financial, ki je sicer združena s francosko banko BNP Paribas.

Prevzem, ki čaka še na odobritev regulatorjev, naj bi zaključili do konca leta. S tem bo nastal drugi največji evropski proizvajalec avtomobilov, ki naj bi se kot močnejši igralec na trgu lažje soočal z naraščajočimi konkurenčnimi izzivi.

"Verjamemo, da se bo Oplov oziroma Vauxhallov preobrat z našo podporo občutno stopnjeval. Ob tem bomo spoštovali zaveze, ki jih je GM dal Oplovim delavcem," je v izjavi poudaril predsednik uprave PSA Carlos Tavares. Kot je dejal, v Oplu vidijo tudi velik potencial za prihranek. Ta naj bi po prevzemu znašal 1,7 milijarde evrov letno, njegovi polni učinki pa naj bi se začeli kazati z letom 2026.

Izvršna direktorica GM Mary T. Barra pa je dejala, da je za GM to naslednji pomemben korak pri izboljševanju poslovanja in pospeševanju zagona. Prepričana je, da bosta Opel in Vauxhall dolgoročno v še močnejšem položaju, njun potencial ustvarjanja dodane vrednosti pa bo še večji.

Pritrdil ji je tudi prvi mož Opla Karl-Thomas Neumann, ki je izpostavil, da prevzem prinaša nove priložnosti za rast družbe. "Korist nam prinašajo tako velikost kot tudi skupne razvojne zmogljivosti ter trdnost dveh podjetij z visoko motiviranimi in usposobljenimi zaposlenimi," je poudaril.

Finančni direktor PSA Jean-Baptiste de Chatillon je danes pojasnil, da naj bi Opel pod vodstvom PSA iz rdečih številk izplaval do leta 2020.

PSA je svoje načrte glede prevzema Opla razkril sredi februarja. Novico je od samega začetka spremljala zaskrbljenost, da bo francoski koncern, pod katerega sodijo Peugeot, Citroen in DS, zarezal v število delovnih mest zunaj Francije. Nemška kanclerka Angela Merkel se je takoj zavezala, da bo naredila vse, kar je politično mogoče, da zaščiti delovna mesta in industrijske obrate v Nemčiji. Pri prizadevanjih so se ji pridružili tudi Oplovi sindikalisti in svet delavcev.

19.000 nemških delavcev je sicer z dogovorom zaščitenih pred odpuščanjem do konca leta 2018. Opel ima skupno 38.000 zaposlenih v sedmih evropskih državah, mnogi pa se bojijo, da bo PSA srednjeročno to številko ocenil kot previsoko.

Predstavniki zvezne države in zveznih dežel so danes znova pozvali, naj prevzem poteka transparentno in ob stalnih pogovorih s predstavniki delavcev, slednji pa so ponovili svoja stališča o nedopustnosti ukinjanja delovnih mest. Tavares je na današnji novinarski konferenci v Parizu obljubil, da bodo delovali konstruktivno in spoštovali vse dogovore, ni pa obljubil, da bodo ohranili vse tovarne.

Kot je izpostavil, je "edina stvar, ki nas varuje, moč". "Skupaj smo lahko močnejši. In če je nekdo najboljši, je tudi zaščiten," je poudaril. Dodal je, da v vseh tovarnah vidi veliko potenciala za povečanje učinkovitosti.

Opel in Vauxhall - znamka, pod katero Opel svoja vozila prodaja v Veliki Britaniji - sodita med najmanj strateške dele koncerna GM, saj mu prinašata predvsem izgubo. PSA pa je lani prodal 3,15 milijona avtomobilov, kar je 5,6 odstotka več kot v letu prej. To je tretje zaporedno leto rasti. PSA in GM imata že zdaj sklenjen dogovor o sodelovanju, na podlagi katerega sta izvedla tri skupne evropske projekte.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija