Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
Aktualno   |   Intervju
Z Robertom Lešnikom o novem nadaljevanju zgodbe AMG
Ob ženevski premieri novega konceptnega vozila AMG GT Concept, smo se o njem na kratko pogovorili s Slovencem, ki se je podpisal pod njegovo obliko.
Peter Pirkovič Peter Pirkovič
9. marec 2017 | 10:16:16

Spomnimo, Robert Lešnik je pri Mercedesu šef oddelka zunanjega oblikovanja za osebna vozila. Je človek, ki je oblikoval vse najnovejše Mercedese, ki se danes vozijo po cestah. A ni samo to. Je brez dvoma eden najbolj prepoznavnih avtomobilskih oblikovalcev, ki je, preden je leta 2009 prišel v službo k Mercedesu, izkušnje nabiral pri Volkswagnu in Kiji.

Kaj pravzaprav predstavlja najnovejša študija, katere osupljiva zunanjost je vaše delo?

Gre za novo nadaljevanje zgodbe AMG, ki se je pred nekaj leti začela z modelom SLS AMG in kasneje še z modelom GT. A gre bolj za dejstvo, da smo s tem posledično dokazali, da lahko tudi športnim znamkam vnesemo življenje in da so te uspešne. GT Concept je štirisedežnik oziroma kakor mi temu rečemo, petvratni kupe, ki ga trenutno v ponudbi še nimamo in je popolna drugačen v primerjavi z razredom E kupe. A glavni cilj je bil nadaljevati obliko modela GT, ki je zelo uspešna. In če podrobno pogledate študijo, na njej opazite številne podobne oblikovne elemente, kot na prenovljenem GT-ju.

 

Je AMG GT Concept neposredni napad na Porschejevo Panamero?

Ja, lahko bi tudi temu tako rekli. Če bi bila to serijska izvedba, bi verjetno res bila na podobnem cenovnem nivoju kot Porsche Panamera, a nam je glavno, da zapolnimo tržno nišo in da nismo usmerjeni zgolj na konkurenco. Pri nas je obenem pomembno tudi to, da si avtomobili med seboj niso konkurenčni.

Je bila ideja o tem avtomobilu že dlje časa na mizi?

Ideja ni tako zelo stara, a če se ozremo v preteklost, smo bili mi prvi, ki smo uvedli neko novo karoserijsko izvedbo. Spomnite se CLS-a. Zato smo zdaj več kot prepričani, da je čas za ta petvratni kupe in da bodo kupci po svetu to sprejeli. Nekje bolj, drugje manj. A ne gre za klasični Mercedes, pač pa znamko AMG.

Koliko časa ste oblikovalci potrebovali za zasnovo te študije?

Študijski avtomobil je precej bolj enostaven projekt kot serijski avto. Vsega skupaj smo z ekipo potrebovali okrog 9 mesecev.

Vrhovni šef Daimlerja pred novinarji v Ženevi ni omenjal serijske izvedbe tega modela. Torej, odločitev o prihodnosti še ni dokončna?

S takšnimi študijami na avtomobilskih salonih preverjamo odziv javnosti in od tega je odvisno kakšna bo prihodnost modela. Prepričan sem, da ima takšna oblika veliko potenciala na trgu. 

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija