Na naši spletni strani Avtomanija.com uporabljamo piškotke, s katerimi izboljšujemo vašo uporabniško izkušnjo in vam zagotavljamo ustrezne vsebine in oglaševanje. Z nadaljno uporabo naše spletne strani se s tem strinjate.

Nadaljuj...
8 odstotkov več emisij zaradi cestnih bedakov
Slika o emisijah in čistih avtomobilih je daleč od tega, da bi bila črno-bela – ko pogledamo celotno sliko, so nekateri dejavniki zelo šokantni.
Artur Švarc
13. oktober 2017 | 11:54:26

Glavni stranski produkt vožnje po naših avtocestah je predvsem jeza zaradi bedakov, ki se ne umaknejo pravi čas ali sploh ne z levega prehitevalnega pasu. V povprečju zaradi tega na avtocestah nastane do 8 odstotkov več emisij kot bi jih bilo, če bi potekal promet po predpisih. Razlaga? Sila preprosta.

Vzamemo povprečen avto s 100 kW hitrostjo 130 km/h na avtocesti, emisije so takrat okoli 200 gramov na prevožen kilometer. Nakar ritem hitrosti zmoti “panonski osamelec”, ki se je izgubil nekje na levem pasu. Zaradi njega voznik zavira ali spusti plin in hitrost pade nekje na 100 km/h. V optimalnem primeru se tak voznik umakne v desetih sekudnah ali dobrih 400 metrih. Potem sledi ponovno pospeševanje na 130, kar vzame prav tako deset sekund, pri čemer v povprečju emisije zaradi v osnovi nepotrebnega pritiskanja plina, narastejo za dobrih 8,6 %.

Skratka, če na avtocestah naletite na nekoga, ki ne razume, zakaj je kateri pas, potem ne samo, da vas spravlja ob živce, pač pa tudi dodatno onesnažujete okolje. Če smo že ekološko usmerjeni, potem bi lahko policija sama poskrbela za zmanjšanje emisij, namesto da uvajamo nove in nove davke na avtomobile z motorji na notranje izgorevanje.

In k temu moramo dodati, da ne samo “levaki” na avtocestah, pač pa še marsikaj drugega po nepotrebnem onesnažuje okolje – Slovenija je država z največ prometnimi znaki v EU na kilometer, pri čemer je ogromno odsekov, kjer so omejitve povsem nesmiselno ali nelogično postavljene – na isti logiki nepotrebnega zaviranja in pospeševanja so tu emisije povečane verjetno še za precej več kot le 8 %.

Za dodajanje komentarjev morate biti prijavljeni.
mehatronik
Potem pa naj cestni bedak (tisti zadaj) stopalko za plin spusti pravočasno, ko se približuje avtu spredaj, in bo izpust v tem času 0. To lahko traja kar nekaj sekund, če ga že to skrbi. Nadalje, naj kar nadaljuje s hitrostjo avta spredaj, pa bo izpust še bistveno manjši. Seveda je to nepredstavljivo za take "ekologe" in gre običajno odvečna kinetična energija zaradi razlike hitrosti v toploto. Seveda na način, da se še komaj uspe ustaviti pred odbijačem avtomobila spredaj ter vozniku dokazati kako neekološki je. Res, pravo razsvetljenje je ta logika.
13.10.2017 12:53:18
mehatronik
To, da emisije v povprečju zaradi tega niti približno ne narastejo za toliko - temveč le v času pospeševanja, kar je zelo malo glede na čas cele relacije - je pa verjetno že višja matematika...
13.10.2017 13:03:04
spartan
Prometna kultura pravi, da se moraš umakniti hitrejšemu...eni pač vztrajajo in vztrajajo in vztrajajo.... Potrebno se je zavedati, da je (pre)počasno vožnja prav tako nevarna kot (pre)hitra vožnja, vendar o tem še ni kaj dosti napisanega ali pa nisem zasledil v medijih.
13.10.2017 13:22:34
mehatronik
13.10.2017 13:44:15
mehatronik
Nič ni napisanega, ker večinoma se to dogaja, ko vozimo nad 130 km/h, pa tudi, če se ne, v praksi nestrpni voznik zadaj bistveno bolj ogroža ostale udeležene, kot bedak spredaj. Zato tudi ni nič napisanega, ker nimaš kaj napisati. Te stvari najbolj žulijo bedake, ki morajo neprestano zavirati. Ekstrapolirati to na problem ekologije, in to s posiljevanjem matematike ter statistike, pa nekako izpade na nivoju najstniških kregrarij tipa Nissan Syline vs. Ferrari. Pomanjkanje kulture med vozniki je vsakdanja zadeva in bolj se ljudem mudi, manj se ozirajo na njo. In če smo že pri kulturi, največ naredimo s tem, da smo strpni ter znamo tudi spustiti stopalko za plin...
13.10.2017 14:14:26
skrivo
mehatronik: dobro napisano, si eden redkih, ki zna računati. Če že pišejo v tej smeri, naj raje napišejo, da avti s premalo napumpanimi gumami 3% več onesnažujejo in še kaj bolj tehtnega se bi našlo, ne pa tak članek kot je to - bolje, da ne bi nič pisali ali na to mesto dali še eno reklamo.
13.10.2017 14:24:19
skrivo
Aja, kaj ko bi se enkrat spustili pod mejo 130 km/h. Ko sem imel še bencinarja, sem probal od Brežic do Ljubljane voziti za tovornjakom 90 km/h (še na za silo varni razdalji za njim). Noro nižja poraba (s tem nižje emisije) in samo 10 minut kasneje na cilju! Slaba stran tega: živci so pa trpeli
13.10.2017 14:28:58
spartan
(Pre)počasna vožnja je prešla že vse normalne okvirje; vsako jutro se namreč "cijazim" ca. 50 - 55 km/h na območju, kjer je omejitev 90 km/h. Kot sem napisal, največ je na udaru (pre)hitra vožnja, medtem ko diametralno nasprotje ni tako obravnavano....namreč, ne spomnim se kdaj bi varuhi reda in zakona (po domače pajceki) udarili po žepu enega, ki se pelje kot cesti, kot da bi imel moped z omejitvijo 25 km/h namesto normalnega avtomobila. Saj lepo, da so eni sproščeni na cesti, ampak bi morali tudi upoštevati, da je omejitev 90 km/h in niso edini udeleženci v prometu. V kolikor je kdo na cesti (pre)počasen, se naj lepo ustavi in počaka, da gre kolona za njim mimo. To seveda leti na vse nedeljske šoferje in voznike traktorjev.
13.10.2017 14:45:12
matt0
nekaterim ni jasno, da je omejitev 90 km/h ZGORNJA omejitev hitrosti ne pa minimalec. daleč od tega, da podpiram cijazenje, traktorje ob 14 uri ipd. ampak če se 10min voziš za nekom, ki ima na števcu 75 km/h namesto "obveznih" 90 pa tudi ni konec sveta. vidiš brezobraznike na avtocestah, ki prehitevajo po levi, desni ipd. čez 5km pa na počivališče
13.10.2017 14:53:42
ripmork
za počasno (npr 90, 100km/h) vožnjo po prehitevalnem pasu ni nobenega izgovora ali opravičila. Prehitevalni pas je za prehitevanje, pika. Pa vozim po omejitvah in nisem eden tistih, ki "bremzajo", ker se vedno znova opominjam, da ne bom izgubljal živcev zaradi mečkačev. Dejansko pa žal rabimo "bremzače" v prometu. Sicer hitro na cestah zavladajo mečkači, zaradi katerih mimogrede po nepotrebnem 20 minut na dan več izgubiš na cesti. Nekateri pač ne premorejo uvidevnosti do drugih in se gredo na poti v službo nedeljsko vožnjo, ali pa še raje - buljijo v telefon ali jejo sendvič.
13.10.2017 17:52:53
ripmork
pa mimogrede, frustracija nad "mečkači" niti slučajno ni opravičilo za prehitevanje po desni in podobne oslarije. Kultura na cesti bi lahko bila boljša, ja,... tako pri prehitrih kot pri prepočasnih. Oboji so nevarni za promet.
13.10.2017 17:55:51
mehatronik
Ja pa niso oboji nevarni realno... Prepočasni so zanemarljivo nevarni, medtem ko so prehitri in pijani dejansko nevarni. Po kakšni logiki so počasni nevarni? Verjetno po taki kot neekološki... Da so nekulturni ter moteči se vsekakor strinjam, tudi meni živec dvignejo včasih, ampak njihov vpliv na varnost je zanemarljiv. Ti ne veš zakaj nekdo počasi pelje, mogoče ima občutek, da ne obvladuje vozila pri višji hitrosti, mogoče ima težave in je zamišljen, ali pa je preprosto delal 12 ur in je gotov. Še bolje je, da tak vozi 60 namesto 90. Lahko je pa tudi enostavno kreten seveda. Kdaj je v prekršku z vožnjo po levi in kolikšna je minimalna dovoljena hitrost pa je zelo jasno definirano. Neumno pa bi bilo, da policija zapravlja čas in denar na take in prav je, da meri hitrost ter izvaja alkoteste, kar je edino efektivno...
14.10.2017 15:44:56
ripmork
@mehatronik: neposredno ne, posredno pa so prav tako nevarni; po nepotrebnem povzročajo frustracijo in neučakanost, ki potem vodi v številne nevarne situacije v prometu. Če odštejemo peščico tistih, ki jih je strah vozit (so npr. začetniki) je skupen imenovalec večine počasnih voznikov - neobzirnost do drugih. Stoječ promet ob zelenemu semaforju je vsakodnevna izkušnja... ker je npr. zaslon na telefonu pomembnejši od vseh ostalih v križiču. Letargični, nezainteresirani in pasivni vozniki pa nevarni bolj, kot se zdi.
14.10.2017 17:43:53
ripmork
malo starejši, a še vedno zelo relevanten članek: https://www.finance.si/323279
14.10.2017 17:44:38
KOMPRESOR
Mi smo cela družina motoršport friki in uživamo v hitrosti. Tudi ko se peljemo na dopust po avtocesti nikoli ne peljemo pod 180km/h, dak da moramo kar pogosto bremzat ampak je potem spet užitek pospeševat. Včasih se celo ostavimo na Grobniku pa če se da peljat peljem celo familijo po dirkališču.
28.10.2017 10:46:54

O Avtomaniji

Kontakt z nami

Podportali

© Copyright 2017 Avtomanija